Foto: Photo by Chen Zo on Unsplash

Pre mnoho ľudí je pondelok tou najhoršou nočnou morou.

Nový týždeň plný pracovných povinností a víkend je opäť tak ďaleko. Vedci však majú radu, ako sa pondelkového blues zbaviť a nemusíte sa pritom odsťahovať na opustený ostrov.

Článok pokračuje pod videom ↓

Anticipačná úzkosť

Ak chcete v pondelok ráno vstávať do práce o niečo spokojnejší, vedci odporúčajú vnímať víkend tak, ako by ste vnímali dlhšiu dovolenku. Nejde o žiadnu novinku, Cassie Mogilner Holmes uverejnila v časopise Harvard Business Review štúdiu, ktorá sa zaoberala práve touto témou. Zdá sa, že čoraz viac ľudí prežíva v nepokoji nielen pondelok, ale aj nedeľu. Už deň pred začatím pracovného týždňa očakávajú, čo všetko sa stane a namiesto príjemnej nedele ich trápi tzv. anticipačná úzkosť, teda úzkosť z očakávaného.

Stresová reakcia

Anticipačná úzkosť v nás vyvoláva nielen mentálnu, ale aj fyzickú reakciu. Telo sa pripravuje na únik alebo na útok a vyplavuje sa adrenalín, pričom strach z pondelka nezdoláme ani útokom, ani únikom. Mogilner Holmesová sa rozhodla, že v tejto oblasti vykoná výskum. Ukázalo sa, že mnohí z nás si dovolenku ani nevezmú – zo strachu, že nebudeme povinnosti stíhať. Ako si však užívame víkendy?

Foto: unsplash

Strávte víkend ako dovolenku

Výskumu v máji v roku 2017 sa zúčastnilo 400 pracujúcich Američanov, pričom polovica z nich dostala inštrukciu užiť si víkend tak, ako by to urobili bežne, kým druhá polovica participantov sa mala tváriť, že sú na dovolenke. Užiť si víkend ako dovolenku neznamenalo, že majú odcestovať niekam na výlet. To, ako si víkend zariadia, nechali výskumníci na nich, dôležitá však bola myšlienka.

Kto je šťastnejší?

Aj keď ide o jednoduchú inštrukciu, výsledky boli prekvapivé. Participanti mali totiž po takto strávenom víkende vyplniť dotazník, v ktorom hodnotili, do akej miery sú šťastní. Ukázalo sa, že tí, ktorí dostali inštrukciu stráviť víkend ako dovolenku, boli v pondelok omnoho šťastnejší ako tí, ktorí takúto inštrukciu nedostali. Zaujímavé je aj to, že nezáležalo na množstve minutých financií, výsledok bol totiž rovnaký aj v prípade, ak boli útraty kontrolované. Človek sa teda nemusí obklopiť luxusom, aby prišiel v pondelok do práce o niečo šťastnejší.

Foto: unsplash

Mnohí si voľno neužijú

Podobná štúdia bola vykonaná aj minulý rok a výsledky boli opäť rovnaké. Dôležité je, ako je nastavená naša myseľ, nie to, či skutočne niekam odcestujeme a minieme celú výplatu, z toho polovicu na suveníry. Vedci však poukazujú na fakt, že nie každý dokáže svoju myseľ nastaviť na „dovolenkový“ mód, je to skôr privilégium. Okrem toho, nie každý si môže užívať voľný víkend, v mnohých povolaniach pracujú ľudia aj cez víkendy. Navyše, mnoho ľudí musí mať dve práce súčasne, aby uživili rodinu a pokryli všetky výdavky. Náročné to majú aj rodičia, ktorí sa musia počas víkendu postarať o domácnosť, ale aj tí, ktorí opatrujú chorých a nevládnych príbuzných.

Ženy ako gazdiné

Štúdie ukazujú, že neľahké to majú najmä ženy, pretože spoločnosť ich stále vníma ako tie, ktoré by mali zabezpečiť hladký chod domácnosti a pranie, žehlenie, varenie či starostlivosť o príbuzného sú neplatenou prácou. Nátlak narastá aj zo strany zamestnávateľov a nejeden človek trávi čas prácou aj počas víkendu, kedy by mal mať oficiálne voľno.

Zdá sa teda, že na ceste za šťastnejšími pondelkami nás čaká ešte nemálo úsilia.

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov