Foto: Photo by rawpixel.com from Pexels

Mnohí z nás by si iste radi dopriali trochu viac odpočinku v práci.

Na mnohých pracoviskách to, nanešťastie, nie je možné, no isté je, že ak chce byť človek produktívny, musí aj odpočívať. No aj odpočívať treba vedieť. Napríklad sa neodporúča venovať sa sociálnym sieťam, mohlo by vám potom trvať pridlho vrátiť sa späť k práci. Aký je teda ideálny pomer odpočinku a práce, aby ste sa cítili dobre, no aby ste však zároveň boli produktívni?

Článok pokračuje pod videom ↓

Roztomilé obrázky

Občas sa zdá, že všetky tie teórie o prestávkach slúžia len na to, aby sme si ospravedlnili lenivosť. Ale pozrieť si občas v práci zopár roztomilých obrázkov zvieratiek predsa nie je lenivosť a vedci z univerzity v Hirošime toto tvrdenie radi podporia. Ich výskum totiž ukázal, že ak si v práci pozriete v rámci prestávky video s hrajúcimi sa mačiatkami, podporí to vašu schopnosť sústrediť sa a dokonca aj vašu jemnú motoriku potrebnú pre prácu s počítačom.

Whippy ❤️❤️

Whippy ❤️❤️📹: instagram.com/lexxryzJoin our group: Purrtacular

Gepostet von Purrtacular am Mittwoch, 28. November 2018

Dlhšia dovolenka

Prospešné sú však nielen krátke pauzy v práci, občas je potrebné vziať si dlhšiu dovolenku. Odborníci tvrdia, že tak neutekáte od povinností, ale dobíjate si kognitívnu energiu, aby ste sa po návrate opäť dokázali venovať aj tým náročnejším problémom. Rovnako vám nikto nemôže vyčítať ani lenivosť, ak radšej pracujete z domu. Výskum čínskych vedcov totiž dokázal, že práca z domu môže výrazne prispieť k vyššej produktivite.

Správne rozmiestnené prestávky

Prečo sú takéto opatrenia nutné a dobré pre vaše zdravie? Pretože mozog pracuje ako ostatné svaly v tele a opakovaný dlhodobý stres ho jednoducho vyčerpá. Nanešťastie, neraz na to nemyslíme, pretože spoločnosť je nastavená tak, že si myslíme, že musíme vždy a všade podávať maximálne výkony, do práce prichádzať prví, odchádzať poslední a nezaváhať ani na sekundu.

Samozrejme, existuje niekoľko zdanlivo dokonalých jedincov, ktorí všetko hravo zvládajú, viac hodín práce však neznamená lepšie odvedenú prácu. Medzi tými hodinami práce potrebuje každý človek strategicky správne rozmiestnené prestávky.

Foto: unsplash

Aká dlhá by mala byť prestávka?

Aká je teda ideálna dĺžka prestávky? Odborníci tvrdia, že je to presne 17 minút. Tím výskumníkov sledoval 10 percent tých najproduktívnejších zamestnancov a zistil, že po 52 minútach intenzívneho sústredenia a práce im najlepšie padla prestávka, ktorá trvala v priemere 17 minút.

Ešte lepšie zamestnanci urobili, ak danú prestávku nestrávili pri počítači, ale išli sa prejsť alebo sa porozprávali s kolegami. To, že krátke prestávky sú prospešné, dokazuje aj výskum, v rámci ktorého bol počítač nastavený tak, aby zamestnancom pripomínal, kedy si majú odpočinúť. Ukázalo sa, že tí, ktorí pripomienky brali vážne, boli o 13 percent produktívnejší ako ich kolegovia.

Aj keď teda chcete byť vo svojej práci skvelí, nezabúdajte, že skvelí môžete byť aj vtedy, keď si občas odpočiniete.

theatlantic
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov