Foto: Image by kai kalhh from Pixabay

Zrejme každý z nás sa vo svojom živote stretol s toxickou osobou.

Či už to bol rodinný príslušník alebo kamarát, ktorý sa v kruhu vašich blízkych príliš dlho neohrial, niekedy je lepšie udržať si odstup. Nanešťastie, nie v každom prípade si jedinec svoje nevhodné správanie uvedomuje, napríklad keď ide o psychopata alebo o narcistickú osobnosť. Ako takéhoto človeka spoznáte?

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo majú spoločné a v čom sa líšia?

Aký je rozdiel medzi psychopatom a narcisom? Človek s narcistickou osobnosťou si o sebe myslí, že je niečo viac než ktokoľvek v jeho okolí. Psychopat zas ľuďmi manipuluje, a to po mentálnej, finančnej či emocionálnej stránke, a to bez akéhokoľvek náznaku ľútosti. Majú však aj niečo spoločné, a to schopnosť nasadiť si masku – či už pri konverzácii s ľuďmi alebo aj pri monológu. Práve vďaka tejto maske dokážu ľuďmi poľahky manipulovať. Keď však zistíte, ako takého manipulátora odhaliť, máte vyhraté.

Z 0 na 100 za 10 sekúnd

Predstavte si, že stretnete nového človeka. Boli by ste ochotní odhaliť mu v priebehu prvých minút stretnutia všetky rodinné drámy, zákutia vašich lekárskych záznamov a stav vášho bankového konta? Zrejme nie, to však neplatí pre psychopata alebo pre narcisa. Práve dráma a zdanie zraniteľnosti činí z človeka dobrého herca a manipulátora. Okrem toho, odhaľovanie intímnych detailov zo života umožňuje rýchlejšie vytvorenie puta s človekom a čím rýchlejšie vznikne puto, tým skôr je možná manipulácia.

Foto: unsplash

Všetko alebo nič

Odhaľovanie zraniteľných stránok je dvojsečná zbraň, nezaškodí dozvedať sa nové veci o iných ľuďoch, ak však odhalíte príliš veľa, môže sa to obrátiť proti vám. Všímajte si preto, aké vám človek kladie otázky. Ak sa pýta otázky na telo, pričom si ledva stihol zapamätať vaše meno, mali by ste spozornieť. Na druhej strane, zvláštne je aj to, ak sa vás osoba nepýta vôbec nič. Vy o nej viete všetko, ona však o vás nevie nič. Vysypať všetky srdcervúce príbehy – aj to je spôsob, ako sa človek snaží získať si vašu dôveru a sympatie.

Opakovanie je efektívne. Opakovanie je efektívne

Zdá sa vám, že ste tento príbeh už počuli? Nemýlite sa, je pravdepodobné, že vám ho len nedávno dotyčná osoba rozprávala, tentoraz však pribudlo zopár detailov. Alebo sa možno príbeh vôbec nezmenil, čo pôsobí ako presne naučený scenár. A presne o to ide, o naučený scenár, ktorého úlohou však nie je pobaviť vás.

Foto: unsplash

Zvláštna prosba

Tento bod nájdete dokonca aj v DSM (Diagnostický a štatistický manuál duševných porúch). Narcistickí ľudia a psychopati neraz vyrukujú so zvláštnou prosbou, nie však preto, že by od vás naozaj niečo potrebovali, ale preto, lebo si myslia, že majú všetok nárok na váš čas, snahu a zdroje. Prečo práve zvláštna prosba? Pretože pojem „zvláštny“, „špeciálny“ a pod. vzbudzuje dojem, že vy ste jediná osoba, ktorá úlohu zvládne a môže pomôcť. Časom sa však požiadavky stupňujú a čím ďalej manipulácia zájde, tým je náročnejšie z okov manipulátora vykĺznuť.

Čo to hovorí?

Predstavte si, že práve niekomu rozprávate o svojej rodine a dotyčná osoba zrazu povie: „Muselo to byť náročné byť vždy najmúdrejšou osobou v rodine.“ Na jednej strane vám človek zložil kompliment, avšak na druhej vyslovil urážku voči vašej rodine. Ako by ste reagovali? Práve to chce psychopat zistiť, či sa necháte vyviesť z miery, alebo budete svoju rodinu brániť. Ak sa stanete účastníkom takejto situácie, je to znamenie, že je najvyšší čas zdvihnúť kotvy.

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov