Foto: iheartintelligence.com

Psychopata si neraz predstavujeme ako násilníka sediaceho za mrežami, ktorý má na konte niekoľko vrážd.

Pravdou však je, že to tak vôbec nemusí byť. Psychopati môžu žiť pokojne medzi nami bez toho, aby ste si to vôbec uvedomovali. Neraz ich jednoducho považujeme za zlých a nevychovaných ľudí. Psychopat síce môže byť zároveň aj vrahom, no nemusí, podstatou je totiž nedostatok empatie voči iným ľuďom alebo jej absolútna absencia.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako spoznáte psychopata? Psychopati sa vyznačujú mimoriadnou dávkou šarmu, ktorú využívajú na to, aby ľuďmi okolo seba manipulovali. Svedomie im nič nehovorí a výčitky jednoducho nepoznajú. Psychopat bez štipky ľútosti využije kohokoľvek, či už je to kolega, člen rodiny alebo úplne neznámy človek. Vzbudí dojem, že je všetkým, čo v danom momente potrebujete, akonáhle vás však prestane potrebovať, všetko sa zmení.

Ako teda odhalíte, že sa vo vašom okolí nachádza človek s črtami psychopata? Spoznáte ho celkom jednoducho, ľuďmi manipuluje napríklad za použitia týchto troch fráz. Vždy vie, kedy ich použiť tak, aby ublížil čo najviac a zároveň dosiahol svoje.

„Všetko príliš analyzuješ.“

Je celkom bežné, že sa psychopat snaží u iných navodiť pocit paranoje. A keď sa niekto začne zaoberať jeho správaním, otočí to proti vám a povie, že všetko príliš analyzujete a preháňate. Aj úplne zdravý jedinec o sebe zrazu začne pochybovať, chodí spávať s úzkosťami a nedokáže sa zbaviť pocitu, že naozaj to všetko preháňa. Stačia len tri slová na to, aby ste začali pochybovať a psychopat žne výsledky a užíva si pohľad na to, ako sa trápite.

Foto: unsplash

„Nenávidím drámu.“

Aj toto je jedna z fráz, ktorú často počuť z úst psychopatov. Vyslovujú ju neraz po tom, čo sami chaos vyvolali a najviac sa im páči, kým vás tá dráma trápi, akonáhle sa však rozhodnete, že od nej dáte ruky preč a nebudete sa tým ďalej zaoberať, prestane ich to baviť. Neraz sa však stáva, že sa následne človek cíti zle kvôli správaniu, ktoré zámerne vyvolal práve psychopatický jedinec. Namiesto argumentov zrazu premýšľate nad tým, či ste skutočne človekom, ktorý takto reaguje bežne.

„Nerozumieš mi.“

Každý z nás má svoje temné a svetlé stránky, psychopat to však jednoducho nepripúšťa. Ak naznačíte, že sa vám na ňom niečo nepáči, hneď vám dá najavo, že je to problém vo vašej hlave, nie skutočný problém, ktorý by sa týkal jeho/jej osobnosti. Urobí čokoľvek, len aby vás presvedčil, že on/ona je úplne v poriadku a vy zrejme trpíte nejakou psychickou poruchou. Samozrejme, výnimkou nie je ani zneužívanie slov vytrhnutých z kontextu proti vám.

Foto: unsplash

Pokiaľ niekto používa tieto frázy pravidelne, mali by ste sa mať na pozore. Nechcete sa predsa dostať do bludného kruhu výčitiek a pochybností.

thepowerofsilence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov