Aj vy ste ako dieťa sledovali v televízii rozprávky či filmy plné superhrdinov a mysleli ste, taký/á by som chcel/a byť? Toto chcem vedieť aj ja? Mať svaly ako Pepek námorník, vedieť lietať ako Superman, byť nebojácny ako Hulk, mať všetky tie úžasné schopnosti, aké má Wonderwoman, či nezničiteľné Thorovo kladivo? K tomu, aby ste mohli byť superhrdina aj v bežnom živote, nič z toho nepotrebujete.

O heroizme (teda hrdinstve) robili výskumy dokonca aj vedci. Skúmali, či sú vlastnosti súvisiace s hrdinstvom podmienené geneticky a ako sa líši hrdina od „nehrdinu“. Zistili, že k tomu, aby ste boli hrdina, nemusíte vbehnúť do horiacej budovy a zachrániť z nej dieťa, ani sa hodiť pred vlak, aby ste zachránili život oneskorencovi. Vedci taktiež skúmali povolania, ktoré ľudia považujú za hrdinské, ako napríklad povolanie zdravotnej sestry, či hasiča. Psychológovia tvrdia, že je možné definovať vlastnosti, ktoré urobia hrdinu z každého z vás. Chcete vedieť, ktoré to sú?  Sedem z nich nájdete v nasledujúcich riadkoch.

Článok pokračuje pod videom ↓
hrdinovia1
calvarygrace.org

Hrdinovia sa zaujímajú o blahobyt ostatných

Podľa psychológov je kľúčovou vlastnosťou, ktorá definuje hrdinov, schopnosť empatie a súcitu. Takíto ľudia, ak sa vrhnú do hrdinského činu, nerobia to pre vlastný dobrý pocit, ale preto, lebo sa vedia veľmi dobre vcítiť do pocitov toho v núdzi a ich záujmom je zabezpečiť, aby sa všetci cítili čo najbezpečnejšie a najlepšie.

Hrdinovia sa vedia pozerať na veci z perspektívy iných

Ako sa hovorí, vedia chodiť v topánkach iných ľudí. Vedia si predstaviť samých seba v koži tých, ktorí práve potrebujú pomoc a zvážiť kroky, ktoré je potrebné vykonať k čo najlepšiemu riešeniu problému.

hrdinovia2
telegraph.co.uk

Hrdinovia sú kompetentní a sebaistí

Zakročiť tam, kde sa iní boja, si vyžaduje sebavedomie a isté skúsenosti. Výskum ukázal, že ľudia, ktorí vykonávajú hrdinské skutky sú si istejší sami sebou a svojimi schopnosťami. V krízovej situácii majú vnútorné presvedčenie, že sú schopní zvládnuť situáciu bez ohľadu na okolnosti a náročnosť. Je preukázané, že majú taktiež lepšie stratégie na zvládanie stresu a záťaže.

Hrdinovia v sebe majú silný morálny kompas

Podľa výskumu Zimbarda a Franca majú hrdinovia dve zásadné vlastnosti, ktoré ich líšia od „nehrdinov“, a to: Majú svoje hodnoty a zásady, za ktoré sú ochotní bojovať za každých okolností. Ich názory a osobné presvedčenia im dodávajú guráž podstúpiť riziko a aplikovať postoje v akýchkoľvek situáciách.

hrdinovia4
youtube.com

Správne schopnosti a ich tréning sú dôležité

To, či sa niekto stane hrdinom alebo nie, je do veľkej miery ovplyvnené schopnosťou zvládať krízové situácie. V situáciách, kedy hrdinovi chýbajú  správne schopnosti, ako je napríklad rozvaha, alebo má slabú psychickú odolnosť, prizerajúci sa ľudia sú menej ochotní pomôcť v situácii, kedy je to nutné. Veď kto by sa napríklad chcel pridať na pomoc k hrdinovi, ktorý sa bezhlavo vrhne do akejkoľvek situácie úplne bez rozmyslu? Také „hrdinstvo“ môže spôsobiť viac škody, než úžitku. Ľudia, ktorí majú napríklad kurz prvej pomoci, a zároveň sú psychicky odolní, a vybavení správnou mierou rozvahy, sú v krízových situáciách omnoho užitočnejší.

Hrdinovia sa neboja čeliť strachu

Ak niekto vbehne do horiacej budovy, aby zachránil dieťa, nepreukazuje len výnimočnú úroveň odvahy, ale aj výnimočnú schopnosť čeliť strachu. Výskumy ukazujú, že hrdinovia majú geneticky dané optimistické myslenie, čo im umožňuje viac riskovať, avšak zároveň myslieť viac na budúce pozitívne výsledky ich skutkov, než na samotné riziko.

hrdinovia5
earthporm.com

Hrdinovia sa nevzdávajú svojich cieľov ani po viacerých neúspechoch

Ďalšou vlastnosťou, ktorú hrdinovia zdieľajú, je vytrvalosť. Výskum dokázal, že takí ľudia vedia vo všetkom zlom nájsť aj kúsok pozitívneho. Napríklad, ak sa hrdina dozvie, že je vážne chorý, namiesto sebaľútosti sa sústredí na hľadanie niečoho pozitívneho, napríklad si začnú viac vážiť život a blízkosť svojich milovaných.

To, ako sa rozhodneme, či chcem byť hrdinom, alebo nie, závisí len na nás. Samozrejme, každý sa rodí s istou genetickou výbavou a predispozíciou k niektorým vlastnostiam, avšak tie nie sú úplne nemenné. Každý z nás sa iste niekedy v živote ocitne v situácii, kedy si bude musieť zvoliť medzi hrdinstvom a „nehrdinstvom“. Hrdinstvo nie je niečo, čo by bolo výsadou niekoľkých výnimočných ľudí. Možnosť stať sa hrdinom každodenného života má každý z nás. Dokonca máme v rukách dar inšpirovať k hrdinstvu aj ľudí okolo nás.

psych.sk (Petra Sušaninová)
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov