Myslíte si, že všeobecné vyčerpanie organizmu a dosahovanie životných cieľov jednoducho patria k sebe? Tak to ste na veľkom omyle.

Poznáte ten pocit – je 10 hodín ráno, sedíte v obývačke, máte v sebe už tri šálky kávy a vaša myseľ pripomína lepidlo. Ste vyčerpaní – fyzicky, mentálne a emocionálne – a veci, ktoré vám kedysi prinášali radosť a potešenie, vás zrazu nudia. Nič vás nemotivuje a naopak, všetko vás irituje. Syndróm vyhorenia je iba spôsob, ako vám vaše telo dáva najavo, aby ste spomalili. Prinášame vám 12 užitočných tipov, ako to dosiahnuť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Spite, ako by nebol žiaden zajtrajšok

Vaše telo je stroj. Krásny, autentický a neskutočne zložitý stroj, ktorý však potrebuje aj starostlivosť a potrebný odpočinok. Presne tak, ako každý večer vypínate počítač by ste mali vypnúť aj seba, načerpať energiu a osviežiť telo aj myseľ. Vedecké štúdie dokazujú, že kvalitný nočný spánok doslova čistí váš mozog od toxínov, ktoré sa v ňom nahromadili počas dňa. Minimálne 8 hodinový spánok je preto kritický pre vaše fyzické a psychické zdravie. Myslite na to.

http://www.hesca.org/health/why-sleep-is-important-for-the-body/
www.hesca.org

Myslite na to, čo zjete

Rozumné jedenie si vyžaduje prax. Veľa praxe. Obzvlášť pokiaľ ste tým typom človeka, ktorý v jednej ruke bezmyšlienkovite hlce obložený chlebíček, zatiaľ čo s druhou telefonujete alebo odpovedáte na emaily. Rozumné jedenie znamená, že viete presne odkiaľ vaše jedlo pochádza, aké sú jeho výživové hodnoty a tiež akú cestu si prešlo, kým skončilo na vašom tanieri. Takáto informovanosť o tom, čo jete je základom pre vybudovanie zdravého vzťahu k jedlu, ktoré pre vás začne znamenať viac, než len prostriedok na ukojenie hladu. Štúdie tiež naznačujú, že jedenie s rozumom zlepšuje náladu, znižuje stres a môže viesť k chudnutiu a zlepšeniu stravovacích návykov.

http://forum.blackdesertonline.com/index.php?/topic/62945-eating-and-drinking-animations/
forum.blackdesertonline.com

Vynechajte kofeín

Kofeín je stimulujúca látka, ktorá priamo ovplyvňuje váš centrálny nervový systém a spôsobuje tak búšenie srdca alebo pulzovanie v hlave. Ak už počas pitia kávy cítite úzkosť, stres alebo vyčerpanosť, poriadna dávka kofeínu vám príliš nepomôže. Namiesto tohto krátkodobého uvoľnenia skúste niečo dlhotrvajúce – meditáciu alebo cvičenie, ktoré vám pomôžu znovu nadobudnúť dlhotrvajúci pocit odpočinku a energie.

http://www.pressat.co.uk/blog/2014/09/here-are-the-professions-that-glug-the-most-coffee-journalists-are-officially-the-biggest-addicts/
pressat.co.uk

Žite aktívne

Pohyb veľmi efektívne zlepšuje náladu a znižuje stres. Okrem toho sú preukázané aj jeho účinky na zlepšovanie myslenia a ochranu pamäte. Či už ste sa rozhodli pre bicyklovanie, krátky beh, prípadne niekoľko minút jógy, snažte sa túto aktivitu využiť na zníženie stresu vždy, keď ho začínate pociťovať. Ranná fyzická aktivita vám pomôže nastaviť rytmus pre celý zvyšok dňa, ochráni vás pred stresom a zlepší vaše sústredenie.

http://www.sport-egger.com/en/home/team.html
sport-egger.com

Vychutnajte si ticho

Meditácia. Slovo, ktoré je všade omieľané do nekonečna. Má to však aj svoje opodstatnenie. Meditácia preukázateľne redukuje stres, posilňuje vašu imunitu, zlepšuje spánok a navodzuje pocit šťastia. Aj 5 minút meditácie denne vás môže ochrániť pred nervozitou počas vysporadúvania sa s každodennými problémami.

syndrom vyhorenia
huffingtonpost.com

Starajte sa o svoju pokožku

Vrstva mejkapu na zakrytie kruhov pod očami môže vyriešiť váš problém, bohužiaľ však iba dočasne. Skutočná dlhotrvajúca zmena pokožky totiž prichádza zvnútra. Pohľadajte produkty (a stravu), ktorá prospieva nielen vašej pokožke. Dodržiavajte denné aj nočné rituály starostlivosti o pleť, ktoré vo vás vyvolávajú pocit krásy a zdravia, a časom sa tento efekt prenesie aj do vašej nálady. Nič totiž nieje lepšie, keď nielenže vyzeráte krásne, ale sa tak aj cítite.

https://www.beautylish.com/a/vxiir/makeup-application-tips
beautylish.com

Robte veci, ktoré vám robia radosť

Iba preto, že vám niečo prináša pocit úspechu, ešte neznamená, že vám to prináša aj radosť. Nadčas v práci môže zvýšiť vašu produktivitu, počas fázy vyhorenia však môže byť oveľa prospešnejšie, ak si doprajete zaslúžený odpočinok a relaxáciu. Kúpte si tie topánky, po ktorých už tak dlho túžite, doprajte si kus čokoládového koláča počas obeda alebo strávte celý víkend sledovaním obľúbeného seriálu. Čokoľvek si vyberiete, robte to preto, pretože vás to robí šťastnou, nie preto, že to máte na zozname úloh.

http://urbanmatter.com/why-shopping-in-chicago-is-good-for-your-health/
urbanmatter.com

Počúvajte svoju intuíciu

Poznáte ten pocit vo vašom žalúdku, ktorý máte, keď sa chystáte vykonať dôležité rozhodnutie? Začnite ho počúvať. Naše telo nám veľmi často povie, čo potrebujeme ešte skôr, než si to sami uvedomíme. Zdriemnite si, ak sa cítite unavená. Choďte na výlet, ak máte chuť na dobrodružstvo. Spýtajte sa sama seba, ak máte pocit, že niečo nie je v poriadku. Je vysoká šanca, že vaše telo vie, čo potrebuje – vašou úlohou je iba dať si pauzu a vypočuť ho.

http://spice4life.co.za/lets_talk_business/tips_and_advice/think-poor/
spice4life.co.za

Skoncujte s rutinou

Porušenie rutiny je jedným z najefektívnejších liekov proti všeobecnej únave. Dajte si za úlohu spraviť každý týždeň niečo úplne nové. Môže to byť čokoľvek, či už pôjdete do práce inou cestou alebo si nájdete čas na tú knihu, ktorá na vás už mesiace pozerá z poličky. Nové skúsenosti otvárajú vašu myseľ novým myšlienkam, čo vás vo výsledku dokáže spraviť šťastnejšou.

http://www.generationy.com/why-routine-is-important/
generationy.com

Prehodnoťte svoj vzťah ku svojmu okoliu

Budovanie pozitívnych vzťahov začína uvedomením si toho, s kým a čím chcete tráviť svoj život. Robiť niečo so vzťahmi, ktoré sú na jednej strane nezdravé a nefunkčné, no už ste si na ne zvykli, vám môže prísť zbytočné. Skúste však prehodnotiť, čo vám ktorý vzťah prináša do života a čím vás obohacuje, či už je to vzťah s rodinou, prácou, jedlom alebo aj so sebou. Ľudia, ktorí si uvedomujú dôležitosť svojich vzťahov s okolitými vecami a ľuďmi sú vedení ku šťastiu a väčšiemu sebavedomiu.

http://weknowyourdreams.com/family.html
weknowyourdreams.com

Naučte sa niečo nové

Učenie vás spraví šťastnými. Okrem toho napomáha k dlhšiemu životu, pozornosti, vnímavosti a plnohodnotnému životu. Na začiatok postačí, ak sa napríklad naučíte štrikovať podľa videa na YouTube z pohodlia vašej postele. Ak máte väčšie ciele, zapojte sa do trojmesačného kurzu programovania. Nech už sa rozhodnete naučiť čokoľvek, váš mozog vám za to určite poďakuje.

http://www.authorofmyfaith.com/2016/08/08/knit-crochet-way-stress-free-day/
authorofmyfaith.com

Začnite si viesť denník

Písanie denníka preukázateľne znižuje stres, zvyšuje sebadôveru, podporuje kreativitu, sebavedomie a motivuje vás k vašim cieľom. Nebuďte však na seba príliš prísni a nesnažte sa písať do denníka každý deň, aj keď na to zrovna nemáte čas alebo náladu. Samotný proces písania je oveľa dôležitejší ako to, ako často ho vykonávate. Začnite ho s nadpisom „Ako chcem, aby vyzeral môj deň?“ a následne sa snažte priebežne kontrolovať svoje nápady. Pocit motivácie vás zaručenie neminie.

http://www.ingleburnrsl.com.au/about-us/news-diary/
ingleburnrsl.com
interez.sk (Erik Vlčák), brightside.me
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov