Svoje deti sa snažíme vychovávať najmä tak, aby boli dobrými ľuďmi, aby sa stali samostatnými osobnosťami a dokázali sa v budúcnosti postarať sami o seba s svoju rodinu. Nikto dopredu nedokáže povedať aký rodičia budeme, no príklad si môžeme brať od svojich rodičov. Vyvarovať sa chybám a naopak vziať si to pozitívne. To je zrejme najlepší prístup pri výchove dieťaťa.

Rodičovstvo je jedno z najťažších no zároveň najkrajších období v živote človeka. Doktor Tovah Klein napísal mnoho kníh, ktoré sa týkajú detí a rodičovstva a popísal v nich rôzne taktiky, ktoré rodičia používajú pri výchove svojich detí.  Aj keď sám tvrdí, že dokonalá výchova neexistuje, prináša niekoľko rád, ktorým by ste sa pri výchove mali jednoznačne vyhnúť. Predídete tak zraneným citom vašich detí a každodenným stereotypom.

Článok pokračuje pod videom ↓

„Takto to nerob, ukážem ti ako na to.“

Pri deťoch je nutné aby niekoľkokrát zlyhali a poučili sa z vlastných chýb. Nechajte ich preto robiť veci po svojom až sa naučia robiť veci správne. Zapájaním sa do ich práce sa budú cítiť nepotrební. Budú cítiť, že túto prácu nedokážu, že len dospelí vedia ako to urobiť. Naopak, skúste deti zapojiť do každodenných domácich prác a ich zručnosť sa prejaví.

pixabay

„Nebuď neslušný/á.“

Deti sú predvídateľné tak sa naučte porozumieť im. Ak sa stane, že na ulici niekoho nepozdravia, stačí ich na to upozorniť, jednoznačne ich nezosmiešňujte pred cudzími ľuďmi. Dieťa je možno len v rozpakoch, hanbí sa a nedokáže rýchlo reagovať. V tomto prípade je vhodné ak s dieťaťom hovoríte o pocitoch a emóciách, aby sa ich nebálo vyjadrovať.

„Si tak plachý/á.“

Označenie osoby podľa aktuálneho emocionálneho stavu vôbec nie je prospešné. Po čase si môže dieťa nahovoriť že také naozaj je a plaché ostane.

pixabay

„To nie je nič, prečo by si mal/a plakať.“

Ak dieťa plače je vhodné, aby ste prejavili trochu empatie a situáciu, ktorá sa zdá triviálna, objasnili. Nie je vhodné ak plač svojho dieťaťa úplne odignorujete, tvrdí Klein.

pixabay

„Veľkí chlapci neplačú.“

Táto fráza je nevhodná. Môže pôsobiť na vaše dieťa, že od neho očakávate aby bol silný a stoický. V dospelosti sa to môže negatívne odraziť na jeho povahe, kedy nebude prejavovať žiadne city, vyjadril sa Klein. Všetci sme ľudia a občas potrebujeme svoje emócie vyjadriť, trebárs aj plačom.

pixabay

„Pozri aká si krásna.“

Taktiež dievčatá je nutné pripraviť do budúcna. Táto fráza dáva dievčatám najavo ako by mali vyzerať, nie aká krása v skutočnosti je. Všetky deti sú krásne bez toho čo majú na sebe oblečené a to treba podotýkať. Na druhej strane nie je nutné, aby ste ich oblečenie komentovali. Ak sa vaše dieťa oblieka samé, nekritizujte jeho výber, pomôžte mu vo výbere.

Rodičia by mali tiež sledovať čo hovoria o svojich stravovacích návykoch. Ak počujú rodičov ako sa sťažujú na chudnutie či priberanie, môže sa to na nich odraziť. V dnešnej dobe je táto téma veľmi nebezpečná najmä u dospievajúcich dievčat, ktoré si strážia svoju postavu.

pixabay

„Ty si tak šikovný/á.“

Samozrejme je nutné aby ste svoje dieťa pochválili, avšak ani to netreba preháňať. U dieťaťa to evokuje pocit spokojnosti a môže sa stať, že nebude viac motivované.

„Sklamal/a si ma.“

Nie je nutné aby ste vo svojich deťoch vytvárali pocit viny. Dieťa vie, že urobilo niečo nesprávne aj keď mu to vysvetlíte iným spôsobom ako výčitkami. Keď dieťa vie, že urobilo niečo zlé, hanbí sa za svoje činy. Preto je podľa Kleina vhodné ak dieťa na chyby upozorníte a vysvetlíte, prečo bolo ich chovanie alebo reakcia nevhodná.

Pozri aj: 6 VECÍ O SEXUÁLNEJ TERAPII, KTORÉ ZAUJÍMAJÚ KAŽDÉHO Z NÁS, NO HANBÍME SA NA NE OPÝTAŤ

interez.sk (Hana Dovcová) thisisisnsider.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov