foto: Martin Navrátil, travelistan.sk/MaxPixel

Je tvojim snom vidieť Kaukaz? Nespútaný, divoký, úprimný, ale aj drsný?

Zažiť Kaukaz taký, kde ešte nechodia davy ľudí a svet sa tam bojí ísť? Ak sa pozeráš teraz na mapu Kaukazu, tak upriam pozornosť na severnú časť, ktorá bola vždy nepokojná – Čečensko, Dagestan, Ingušsko…

Túto sobotu vyrážam spolu s kamarátmi v spolupráci s Interezom na takmer 3 týždňové putovanie po oblastiach, kde sa vždy niečo dialo. Veď kto niekedy počul niečo pozitívne o Čečensku? Všade na nás útočia informácie o vojne, ktorá tu bola v 90. rokoch a hrdý čečenský národ počas prvej vojny s Ruskom úplne porazilo svojho susedského obra.

Grozny Foto: MaxPixel

Samozrejme, že dnes je tu pokoj, kľud a nič tu reálne nehrozí. Tento pokoj a kľud tu trvá už niekoľko rokov, ale stále sa sem ľudia boja ísť. Neustále zaznievajú pochybovačné otázky, že čo keď sa niečo stane. Na jednej strane nás hnevá, že nás niektoré krajiny berú inak, než v skutočnosti sme, ale na druhej robíme rovnaké súdy ako napríklad o Čečensku. Milujem cestovať do krajín, ktoré nie sú populárne a pritom sú bezpečnejšie ako tie klasické destinácie ako napríklad Rio de Janeiro. Niektoré oblasti som navštívil už pred 10 rokmi a už vtedy som sa stretol s neskutočnou dobrotou a otvorenou náručou. Milujem v tomto kúte sveta, že keď sa dá slovo chlapa, tak to platí. Tu ešte peniaze neprebili pocit hrdosti.

The Makazhoj region of Chechnya. Lake Kezenoyam

Naša cesta začne v Moskve, kde nasadneme na vlak, ktorý nás zoberie do Krasnodaru a následne sa presunieme do kaukazských republík, ktoré chceme postupne prejsť a priniesť reportáž o aktuálnej situácie. Celkovo pozrieme tieto oblasti ako Adygejsko, Karačajsko-Čerkesko, Kabardsko-Balkarsko, Severné Osetsko, Ingušsko, Čečensko a Dagestan. Následne z Machačkaly prejdeme do Azerbajdžanu odkiaľ preletíme domov. Cieľom nie je vidieť mestá, ale dediny, kde sa uchovávajú tradície už niekoľko stáročí. Pozrieť sa na zvyky, zažiť svadbu či prejsť nejaký trek v dramatickom pohorí severného Kaukazu.

Village of Laza - Caucasus Mountains - Azerbaijan - 01

Možno sa teraz pýtaš, prečo by si sem mal ísť. Veď kto vedel pred 10 rokmi, že sa Gruzínsko raz stane tak populárnou destináciou? A podľa mňa je práve tento kút sveta budúcou cestovateľskou bombou a to doslovne. Dnes chce každý vidieť niečo výnimočné bez davov ľudí, ale aj tak chodia po vychodených turistických cestách. Stačí pritom len vykročiť iným smerom a máš zážitky, ktoré ti bude každý závidieť.

Preto sa neboj a sleduj našu cestu na instagrame Interez, kde ti budeme každodenne prinášať nielen autentické zábery, ale aj rady a tipy.
Martin Navrátil precestoval viac ako 160 krajín sveta. Jeho blog Travelistan.sk je zdroj základných informácií pre všetkých cestovateľov
Uložiť článok

Viac článkov