Foto: pexels

Plytvanie jedlom predstavuje závažný celosvetový problém.

Každoročne sa z rôznych dôvodov vyhodia tony jedla. Často sa jedlo vyhadzuje len preto, lebo nevyzerá reprezentatívne, inokedy ho zas do koša vyhadzujeme preto, lebo sme ho nakúpili priveľa a nestihli sme ho spotrebovať. Vďaka novej metóde by však jedlo malo vydržať celé mesiace bez toho, aby sme sa ho museli zbavovať.

Ročne vyhodíme tony potravín

Ako informuje portál Free-food, priemerný Slovák ročne vyhodí približne 163 kilogramov potravín. Veľká časť z vyhodených potravín je pritom v čase vyhodenia ešte stále v dobrom stave a je jedlá. Ako píše FoodPrint, časť jedla vyhodíme kvôli nepriaznivému počasiu, chybám, ku ktorým dôjde počas spracovania potravín, kvôli nadmernej produkcii, nadmernému nakupovaniu potravín alebo kvôli tomu, že si jednoducho zle naplánujeme, čo budeme potrebovať a čo nie. Ľuďom však často chýbajú aj informácie o tom, ako rôzne potraviny správne skladovať.

Aby sme sa tomuto problému vyhli, startup z New Yorku s názvom Farther Farms prichádza s novým nápadom. Vymyslel novú pasterizačnú technológiu, vďaka ktorej si potraviny svoju kvalitu uchovajú až po dobu 90 dní, a to bez toho, aby sme ich museli držať v chladničke a bez pridaných konzervačných látok, píše Science Times.

Foto: pexels

Vipul Saran, spoluzakladateľ Farther Farms vymyslel nový spôsob pasterizácie v čase, keď bol ešte študentom Cornellovej Univerzity, píše portál Good News Network. Inšpirovala ho situácia, s ktorou sa stretol v Indii. Napríklad, dovoz zemiakov do tejto krajiny je pomerne náročný. Nebola totiž vytvorená vhodná infraštruktúra na ich skladovanie a bolo to aj finančne náročné. Prevoz a uskladnenie potravín totiž niekedy stojí viac, ako samotná potravina.

Vďaka novej metóde vydržia aj niekoľko mesiacov

Saran preto začal hľadať praktické riešenia na tento problém. Za bežných okolností sa napríklad mlieko pasterizuje za pomoci tepla. Podľa US News Mail však chcel Saran využiť iné metódy, napríklad oxid uhličitý. Jedlo sa najprv zabalí a potom sa pod vysokým tlakom a za primeranej teploty ošetrí spomínaným oxidom uhličitým. Tým sa deaktivujú mikroorganizmy a pozastaví sa enzymatická aktivita. Ostáva pritom zachovaná nutričná hodnota potravín, ale aj ich chuť a ich konzumácia je bezpečná dlhodobo.

Foto: pexels

Prvou potravinou, ktorú startup takto upravil, boli hranolky. Metóda je však použiteľná aj pri iných potravinách, ktoré sa kazia pomerne rýchlo, napríklad pri ovocí, zelenine, mliečnych produktoch, ale napríklad aj pri varenom kuracom mäsa. Farther Farms sa však chce zamerať najmä na jedlá, ako napríklad potraviny, nie na samotné potraviny, napríklad zemiaky. Takto by to malo byť výhodné aj po ekonomickej stránke.

0
Uložiť článok
Komentovať