Foto: Street Food Hunters

/ 0 / Lukáš M.
Týchto 10 pokrmov by ste na slovenských uliciach určite privítali aj vy.

Nikdy nebol streetfood tak populárny ako dnes. Bol tu vždy a aj pred rokmi ste sa ho na svojich cestách mohli nabažiť, ale v tomto momente zažíva boom a môžete mať pocit, že sa na neho natrafíte všade. Sú krajiny, ktoré sa oplatí navštíviť už len kvôli streetfoodu, a ktoré vás svojím geniálnym jedlom presvedčia, že ste spravili dobre, ak ste sa do nich prišli najesť. U nás na uliciach natrafíte poväčšine na rôzne burgre, kebab či trojuholníky pizze. Keď si však prečítate tento článok, budete túžiť po tom, aby sa ponuka streetfoodu u nás rozšírila aj o tieto chuťovky.

Pad Thai – Bangkok, Thajsko

Thajské hlavné mesto patrí medzi najfascinujúcejšie mestá sveta. Nielen kvôli streetfoodu, ktorý mnohí považujú za najlepší na svete, ale aj vďaka atmosfére, ktorá sa prevaľuje jeho ulicami. Bangkok vyrástol v 18. storočí na rieke Chao Praya a dodnes láka svojimi unikátnymi stavbami, akými je Kráľovský palác s Chrámom smaragdového Budhu, Chrám ležiaceho Budhu vo Wat Pho alebo nádherný chrám na brehu rieky menom Wat Arun. Čínska štvrť je plná chaosu a trhovísk, starý Bangkok má svoj miznúci šarm a podvečer sa treba zatúlať na slávnu ulicu Khao San, ochutnávať, oddychovať a užívať si čaro okamihu.

Foto: Street Food Hunters

Najdokonalejším thajským streetfood jedlom, ktoré nájdete v Bangkoku, je jedlo zvané Pad Thai. Thajské slíže, ako by sme mohli toto jedlo preložiť, je pomerne jednoduché, no v tom sa ukrýva jeho genialita. Mieša v sebe čínske aj thajské vplyvy, ale dnes sa stal Pad Thai v krajine takmer národným jedlom. Predstavte si wok, kde sa premieša palmový cukor, tamarindová aj rybacia omáčka, ryžové rezance, šalotka, čerstvé fazuľové výhonky, napokon krevety, vajce a všetko to dokonale splynie do chutného jedla. Prihodíte trochu cukru, čili, sušené krevety alebo arašidy a ste v streetfoodovom nebi. Bangkok si zamilujete hneď prvou porciou.

Foto: Street Food Hunters

Pad Thai na ulici dostanete za cca 1 – 1,5 eura.

Bun Cha – Hanoj, Vietnam

Hanoj ležiaci na severe Vietnamu je iný ako zvyšok krajiny. Je historickejší, kultúrnejší a nájdete tu aj najlepšie jedlo. Komunistický Hanoj vždy bol a bude vo večnom protiklade s kapitalistickým Saigonom (dnešným Ho Či Minovým Mestom). Nájdete tu nielen starobylé chrámy ako pagodu Tran Quoc, ale aj unikátny Chrám literatúry z 11. storočia, ktorý zasvätili Konfúciovi a do ktorého sa chodia študenti modliť pred aj po skúškach. Z doby francúzskej správy v Hanoji zostali krásne, koloniálne štvrte korunované katedrálou Notre Dame a v 20. storočí menil tvar Hanoja slávny Ho Či Minh, ktorého mauzóleum zo šedého granitu je ťahákom mesta. Starý Hanoj vás pohltí svojimi uličkami a pri jazere Hoan Kiem si príjemne oddýchnete.

Foto: Street Food Hunters

Signature dish celého Hanoja nie je slávna polievka Pho Bo, ktorá preslávila Vietnam ďaleko za jeho hranice, ale je ním jedlo zvané Bun Cha. Skladá sa z niekoľkých ingrediencií a najlepšie chutí priamo na ulici v starom meste, kde Bun Cha vznikla. Ak si ju objednáte dostanete tanier plný ryžových rezancov, malé grilované mäsové fašírky, ktoré voňajú po drevenom uhlí už z diaľky, nakladané kúsky zeleniny od mrkvy cez zelenú papáju až po kaleráb a Bun Chu dotvorí trs miestnych byliniek. Tie sú v jedle veľmi dôležité a dostanete tu miestnu bazalku (lang), bylinku ngo s arómou citrónu a napokon kinh gioi podobnú mäte. K tomu paličky a pravá streetfood hostina je na svete. Toto jedlo ochutnal aj niekdajší prezident Obama na svojej návšteve Hanoja!

Foto: Street Food Hunters

Za porciu v Hanoji zaplatíte cca 1 – 2 eurá.

Masala Dosa – Mumbai, India

Indické mesto Mumbai patrí medzi najväčšie mestá tejto miliardovej krajiny. Preslávil ho Bollywood, koloniálna architektúra, dabawalovia roznášajúci obedy na bicykloch a v neposlednom rade najlepší streetfood Indie. Mumbai to je aj zmes neskutočných kontrastov. Super luxusné hotely, bohaté štvrte a na strane druhej slum Dharavi, ktorý preslávil „Milionár z chatrče“. Mesto má jednu z najkrajších zbierok koloniálnej architektúry v Indii počnúc nádhernou železničnou stanicou zapísanou v UNESCO až po hotel Taj Mahal na brehu mora pri Indickej bráne.

Foto: Street Food Hunters

Najgeniálnejším jedlom, s ktorým sa v Mumbaii stretnete, je Masala Dosa. Ak si na ulici všimnete, ako chlap za rozpáleným pultom na neho vylieva cesto a tvaruje z neho „palacinku“, ste na správnom mieste. Cesto na dosu vyrobia tak, že namočia ryžu aj šošovicu, až kým sa nezmení na kašu a z tejto zmesky vytvoria tenučkú placku, ktorá sa naplní zmesou roztlačených zemiakov s koreninami. Vychutnajte si ju ako domáci – bez príboru, len pravou rukou.

Foto: Street Food Hunters

Cena jednej masala dosa na ulici je cca 0,40 – 0,50 eur.

Harira – Marakéš, Maroko

Marocký Marakéš je najchaotickejším a najorientálnejším mestom celej krajiny. Mieša v sebe históriu kráľovských dynastií, ktoré tvorili marocké dejiny, a modernú súčasnosť okorenenú fantastickým divadlom odohrávajúcim sa na známom námestí Jamma el-Fna. To leží len pár krokov od dôležitej mešity Koutoubia z 12. storočia a na námestí sa deje všetko, čo si človek vie aj nevie predstaviť. Krotitelia hadov, boxerské súboje, hudobníci Gnaoua, rozprávači príbehov, opice, zubár s kliešťami, ženy maľujúce hennou a v neposlednom rade desiatky stánkov s jedlom či pomarančovými džúsmi.

Foto: Street Food Hunters

Každý večer sa námestie Jamma el-Fna premení na unikátny streetfood market plný stánkov. Okrem známych klobások Merguez či Brochettu sa na trhovisku oplatí ochutnať polievka menom Harira. Je najtypickejšou polievkou celej severnej Afriky a národnou polievkou Maroka. Pripravujú ju v obrovských hrncoch a za jednu mištičku zaplatíte v prepočte asi 30 centov. Cícerová polievka dokonale zasýti a ak ju chcete jesť ako Maročania, objednajte si k nej misku datlí a presladený koláčik šebakija.

Foto: Street Food Hunters

Miska hariry na námestí stojí 0,30 eur.

Balik Ekmek – Istanbul, Turecko

Mesto rozlievajúce sa na dvoch kontinentoch už od pradávna priťahovalo pohľady ľudí. Byzantské pamiatky sa zmenili na vznešené osmanské monumenty a Istanbul odrazu patrí medzi najkrajšie mestá sveta. Hagia Sofia, Modrá mešita, príbehy sultánov v paláci Topkapi, ale aj panoráma na mesto z Galatskej veže a nekonečné uličky Veľkého bazára. Akýkoľvek čas tu strávite, vždy to bude príliš krátko. Toto mesto si totiž veľmi ľahko zamilujete, keď budete sedieť v čajovniach na brehu Bosporu a hľadieť na zapadajúce slnko nad minaretmi.

Foto: Street Food Hunters

Ku geniálnemu istanbulskému streetfoodu treba prísť k slávnemu Galatskému mostu a na okolité nábrežie Eminönü. Stačí zavrieť oči a nechať sa viesť vôňou. Práve tu na nábreží sa podáva Balik Ekmek, teda kus ryby servírovanej v ekmeku, tureckom chlebe. Kúsky makrely grilujú pred vašimi očami a o chvíľku máte skvelé jedlo v ruke. Dnu dostanete trochu zeleniny, pokvapkáte si rybu citrónom, posolíte a k jedlu sa podáva neopakovateľná atmosféra Istanbulu.

Foto: Street Food Hunters

Balik Ekmek v Istanbule vyjde na cca 2 eurá.

Panelle e Crocche – Palermo, Sicília/ Taliansko

Palermo na ostrove Sicília patrí k najhistorickejším miestam tohto bohatého ostrova. Mieša sa v ňom európska elegancia, arabská duša a sicílske uličky a atmosféra mu dodáva srdce. Nájdete v ňom zbierku krásnych barokových budov, nádhernú Katedrálu, ktorá je najkrajšou na ostrove, ale aj niekoľko pamiatok s arabským vplyvom. Zabudnite na čas a straťte sa na trhovisku La Vucciria, poseďte si pri fontáne Pretoria a ak chcete vidieť top pamiatku mesta, ocitnete sa v morbídnych katakombách s kostrami kapucínov. Palermo však upúta nielen pamiatkami, ale najmä atmosférou, ktorá vás nenechá chladnými.

Foto: Street Food Hunters

Množstvo ľudí je prekvapených, ak sa v spojitosti so streetfoodom hovorí o Palerme, ale to len v prípade, že o streetfoode veľa nevedia. Sicílske Palermo patrí medzi nekorunovaných kráľov európskeho streetfoodu a chutné jedlá nájdete na ulici takmer všade. Ak by ste mali ochutnať len jedno pouličné jedlo v meste, ochutnajte to, ktoré sa volá Panelle e Crocche. Panelle predstavujú malé placky z cíceru a Crocche kúsky zemiakov či zemiakovej kaše s petržlenovou vňaťou v cestíčku. Traduje sa, že Panelle s cícerom sem priniesli Arabi ešte v 10. storočí, keď si podmanili ostrov. Panelle tu zostali dodnes a zrástli s celým mestom. Obe jedlá sa podávajú v čerstvej žemli posypanej sezamom.

Foto: Street Food Hunters

Cena tohto streetfood jedla sa pohybuje okolo 1 – 2 eur.

Falafel – Ammán, Jordánsko

Jordánsko má svoju Petru, púšť Wadi Rum či rímsky Jerash, a preto je hlavné mesto Ammán akýmsi škaredým káčatkom, ktoré nepriláka veľa ľudí. Ak mu však dáte šancu, objavíte zaujímavé arabské mesto, kde možno sledovať bežný jordánsky život. Korením mesta sú rímske stavby od divadla cez fontánu až po Heraklov chrám na pahorku nad mestom, čiže sa tu človek nebude nudiť, ak hľadá pamiatky.

Foto: Street Food Hunters

Najlepším streetfoodom, na aký tu natrafíte, je Falafel. Objavíte ho v Izraeli, Palestíne, ale k Ammánu bez pochýb patrí. Dnes sa úplne presne nevie, odkiaľ sa vzal, ale často sa spomína, že ho jedli koptskí kresťania v Egypte a cez nich sa jedlo rozšírilo do okolitého sveta. Falafel je vegetariánske jedlo prevažne z cíceru, z ktorého sa spravia guľôčky a tie sa vypražia v oleji. Dostanete ho do ruky do pita chleba alebo na tanier či tácku, kde si ho môžete vychutnať aj s humusom či sezamovou omáčkou tahini. Na dokonalý falafel sa zastavte v podniku Hashem.

Foto: Street Food Hunters

Falafel v žemli dostanete už za cca 0,50 – 0,70 eur, na tanieri s omáčkami za cca 2 – 2,50 eur.

Pastrami – New York, USA

Veľké jablko, ktoré nikdy nespí. Tak poznajú americký New York ľudia po celom svete. So svojou atmosférou a príbehom dokáže pritiahnuť milióny ľudí túžiacich sa prejsť Manhattanom v tieni obrovských mrakodrapov, aspoň raz sa zahľadieť na Sochu Slobody a stáť v tesnej blízkosti krásneho Brooklynského mostu. Oddýchnuť si v Central Parku, pozrieť si hokej alebo muzikál a vynikajúco sa najesť. To všetko a o mnoho viac vám New York dá.

Foto: Street Food Hunters

Chutné Pastrami sa medzi streetfoodom stalo synonymom pre New York (okrem Hot-dogu, samozrejme). Do USA prišlo v 19. storočí vďaka rumunským prisťahovalcom a najmä posledné roky zažíva toto jedlo svetový boom. Ak ste ho ešte neochutnali, predstavte si dokonalý kus hovädzieho mäsa nakrájaného na tenké plátky, ktoré dostanete do sendviču. Mäso má vďaka unikátnej príprave nezameniteľnú chuť a ak sendvič dochutíte omáčkou, tak ste v streetfood nebi. Toto nebo má meno Katz´s Delicatessen.

Foto: Street Food Hunters

Perfektnú porciu pastrami v NY nájdete za cca 18 – 20 eur.

Kura v sójovej omáčke s ryžou alebo rezancami – Singapur

Futuristický Singapur na samotnom južnom výbežku Malajského polostrova predstavuje jedno z najzaujímavejších miest sveta. Snúbi sa v ňom krása koloniálnej architektúry miešajúca sa s budovami, aké by sme nenašli nikde na svete. Náboženstvom sú tu peniaze a milióny turistov sem prichádza obdivovať, čo sa za ne dá postaviť. Okúpať sa na streche ikonického hotela? Pozrieť si najväčší krytý vodopád sveta? Kráčať klimatizovanými ulicami? Odviezť sa s čínskej do indickej štvrte za päť minút metrom? To všetko sa dá stihnúť v Singapure hoci aj v rámci jedného dňa.

Foto: Street Food Hunters

Streetfood je pre Singapur nesmierne dôležitý a nikde ho nenájdete toľko ako v slávnej čínskej štvrti, teda Chinatown. Okrem desiatok stánkov s jedlom, kde objavíte kraba na čili, krevety na x spôsobov a kuracie výtvory, tu zašiel streetfood tak ďaleko, že sa jeden zo stánkov objavil dokonca na titulkoch svetových novín, pretože získal Michelinovu hviezdu! Signature dish u Hawkera Chana je Kura v sójovej omáčke s ryžou alebo ryžovými rezancami. Dostanete nasekané kúsky kuraťa poliate omáčkou, ktorá chutí tisíckrát lepšie ako kdekoľvek inde a keď sa to všetko premieša s rezancami, tak si pochutíte. Dnes už Chan otvoril aj kamennú reštauráciu, len pár desiatok metrov od svojho stánku.

Foto: Street Food Hunters

Kura v sójovej omáčke priamo v michelinskej reštaurácii vyjde na cca 2 – 3 eurá.

Oyster Omelette – Taipei, Taiwan

Moderný Taipei patrí medzi najpríjemnejšie ázijské mestá pre život. Ak hľadáte štvrte plné výškových budov, nájdete ich, ak hľadáte ticho a pokoj, objavíte ich v krásnych chrámoch, ak máte chuť na prírodu, stačí sa odviesť na koniec metra a stojíte pod pahorkami s čajovými políčkami. Mesto preslávilo aj mauzóleum Čankajšeka, ktoré dnes spoločne s mrakodrapom Taipei 101 patrí medzi ikony taiwanského mesta.

Foto: Street Food Hunters

Taipei patrí spoločne s Bangkokom či Hanojom medzi kultové streetfood miesta Ázie a každý večer si to uvedomíte na jednom z mnohých nočných food marketoch. Predávajú tu snáď všetko od rybacích guľôčok cez smradľavé stinky tofu až po ustricové omelety, ktoré patria medzi najčastejší a najobľúbenejší miestny streetfood. Mnohí hovoria, že ide o top jedlo Taiwanu vôbec. Vajcovú omeletu dotvoria malými ustricami a hoci je chuť tohto jedla spočiatku zvláštna a netypická, dokáže očariť. Skvelo ju robia na nočnom trhu Shilin.

Foto: Street Food Hunters

Omeleta na trhovisku sa pohybuje okolo 1 – 2 eur.

Tento článok pre portál interez.sk a pre vás všetkých napísal cestovateľ Tomáš Kubuš v rámci projektu Street Food Hunters

Stránku plnú skvelého jedla, dokonalého streetfoodu, cestovateľských blogov a unikátnych miest, ktoré počas cestovania navštívili, môžete sledovať aj na Facebooku

Pozri aj: Ovláda ju najbohatší monarcha sveta, no stovky ľudí tu žije v chatrčiach. Zoznámte sa s krajinou Brunej, o ktorej ste dodnes (možno) nič nevedeli

Tomáš Kubuš – Street Food Hunters


Komentovať (0)