Foto: Pixabay

Extrémne teploty spôsobujú farmárom nemalé problémy.

Ak začínate svoj deň lahodnou šálkou kávy a počas dňa si ich doprajete ešte niekoľko, užívajte si to, kým môžete. O niekoľko rokov totiž môže byť káva luxusným tovarom, ktorý si budú môcť dovoliť iba tí bohatší. Dôvodom sú klimatické zmeny, ktorých prejavy robia vrásky na čele mnohým pestovateľom kávy. 

Extrémne teploty, vyššia vlhkosť a momentálne nízke ceny výkupu kávy spôsobujú, že táto plodina môže byť o niekoľko rokov nedostupná. Portál Metro informuje o nelichotivej situácii, ktorá postihne tento obľúbený nápoj. Do roku 2050 sa až 50% pôdy, ktorá sa v súčasnosti využíva na pestovanie kávových zŕn, stane nevyhovujúcou.

Rastúce teploty pritom už teraz spôsobujú nemalé problémy. Poľnohospodári hľadajú vyššie položené a chladnejšie pozemky, aby na nich mohli začať pestovať kávovníky. To ale spôsobuje odlesňovanie.

Foto: Pixabay

Nie je to len množstvo vyprodukovanej kávy, ale aj jej kvalita. Odborníci upozorňujú, že pestovatelia sa obracajú na nové odrody, keďže súčasné nedosahujú už uspokojivé výnosy.

Zákony ekonómie hovoria jasne. Ak bude nižšia produkcia no rovnaký dopyt, cena za kávu pôjde hore. Súčasné problémy robia vrásky na čele najmä chudobným poľnohospodárom. Tí si nemôžu dovoliť investovať do nových pozemkov, do nových odrôd či ošetrovať pôdu, aby sa vyrovnávali lepšie s klimatickými zmenami.

Foto: Pixabay

V meste Tarapoto v severnom Peru sa už situácia mení tak, že pestovatelia sa preorientovávajú z kávy na pestovanie koky – hlavnej suroviny potrebnej na výrobu kokaínu. Koka im zaručuje väčšie zisky ako káva a to aj napriek tomu, že prechádzajú na nelegálnu aktivitu. Navyše, spracovanie koky na surovinu vhodnú pre výrobu kokaínu si vyžaduje chemické procesy, ktoré poškodzujú miestne životné prostredie.

Foto: Pixabay

Aj iné oblasti v Peru majú problémy s pestovaním kávy. V oblasti Montero prepukla choroba kávovníkov, ktorá sa prejavuje hrdzavejúcimi listami. Produkcia kávy sa za posledných päť rokov znížila z 80% iba na 20%.

Neexistovala tu žiadna hrdza na listoch, žiadne hnedé oká na nich, nebol tu žiadny chrobák, ktorý poškodzuje kávovníky,“ povedal 72-ročný pestovateľ Segundo Alejandro Guerrero Mondragon. To sa ale zmenilo. Vraví, že v dôsledku chorôb rastlín došlo k obrovskému poklesu produkcie.

Pre mňa to bolo veľkým sklamaním. Mali sme kávové plantáže so skutočne dobrou kávou, no neostalo nám takmer nič, skoro všetko bolo úplne zničené,“ dodal.

Metro
Uložiť článok

Najnovšie články