Foto: Unsplash

V súčasnosti sa vegánstvo, ale aj iné formy stravovania tešia značnej popularite.

Niektorí vegánstvo preferujú zo zdravotných dôvodov, iní zase z etických. Aj keď má vegánstvo či vegetariánstvo nepochybne svoje výhody, má aj svoje nevýhody. Dôkazom je nová štúdia, ktorá poukazuje na to, že vegánom hrozí vyššie riziko vzniku zlomenín ako tým, ktorí konzumujú aj mäso.

Vegánom hrozí viac zlomenín

Ako informuje štúdia publikovaná v časopise BMC Medicine, ľuďom, ktorí preferujú vegánsku formu stravovania, hrozí až o 43 % vyššie riziko vzniku zlomenín v porovnaní s ľuďmi, ktorí konzumujú aj mäso. Štúdie sa zúčastnilo viac ako 65 000 mužov aj žien, pričom sa ukázalo, že pozor by si mali dávať nielen vegáni, ale aj tí, ktorí nekonzumujú žiadne iné mäso okrem rýb. Tým totiž hrozí vyššie riziko vzniku zlomenín bedrových kostí oproti konzumentom rôznych druhov mäsa, píše portál The Independent.

Foto: unsplash

Údaje začali vedci zhromažďovať ešte v roku 1993, pričom informácie priebežne overovali. Participanti boli napríklad znova testovaní aj v roku 2010. Výsledky štúdie ukazujú, že na 1 000 vegánov pripadlo v priebehu 10 rokov v priemere o 15 zlomených kostí viac ako na tých, ktorí konzumujú aj mäso. U vegetariánov bol počet zlomenín nižší, na 1 000 vegetariánov pripadlo v priemere o 3 fraktúry viac. Celkovo bolo počas štúdie zaznamenaných 4 000 fraktúr.

Je nutné zvážiť pre a proti každej formy stravovania

Riziko vzniku zlomenín sa však podarilo znížiť v prípade, ak vegán zradil do svojho jedálnička doplnky výživy bohaté na vápnik a proteíny. Problém môže predstavovať aj index telesnej hmotnosti (BMI), ktorý je u vegánov vo všeobecnosti nižší. Štúdia naznačuje, že kosti vegánov sú slabšie preto, lebo vo svojom jedálničku nemajú mliečne produkty, napríklad syry, píše portál Daily Mail.

Foto: unsplash

Čo sa indexu telesnej hmotnosti týka, štíhlosť síce má množstvo výhod u vegánov však môže nízka hmotnosť znamenať, že kosti nesú menej záťaže, sú teda oslabené. Je to podobne ako so svalmi, ak ich netrénujete, sú slabšie. Je teda potrebné, aby každý, kto sa chce stať vegánom, zvážil výhody, ale aj nevýhody tejto formy stravovania.

Treba brať ohľad na to, že telo potrebuje pre správne fungovanie aj dostatok vápnika, proteínov či iných zložiek potravy. Dôležité je aj udržiavanie zdravej telesnej hmotnosti. Aj keď nadváha zdraviu jednoznačne neprospieva, rovnako preň nie je prospešná ani podvýživa a príliš nízky index telesnej hmotnosti.

0
Uložiť článok
Komentovať ( 0 )