Foto: Pexels

Vedci o vplyve tejto látky na ľudský organizmus doteraz vedeli len málo.

Nachádza sa vo veľkom množstve balených potravín, podľa vedcov však nie je taká neškodná, ako sme si pôvodne mysleli. Konzervačná látka nisin má škodlivý vplyv na prospešné baktérie v našom tele a tým pádom aj negatívny vplyv na celkové zdravie. Vyplýva to z novej štúdie zverejnenej v odbornom časopise ACS Chemical Biology.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ide o jednu z najčastejšie používaných konzervačných látok, ktorú podľa TN Nova výrobcovia používajú napríklad pri balených údeninách, syroch a mnohých iných potravinách, aby predĺžili ich životnosť.

Nie je taký neškodný, ako sa zdalo

Nisin, takzvané lantibiotikum, ktorého cieľom je zabíjať potenciálne nebezpečné patogény v potravinách, sa používa bežne, dodnes však odborníci vedeli len málo o tom, ako vplýva na ľudský organizmus. Nová štúdia pod vedením Zhenruna J. Zhanga však priniesla informácie, ktoré sú pomerne znepokojivé.

Vedci preukázali, že lantibiotiká síce majú schopnosť ničiť potenciálne nebezpečné patogény v potravinách, zároveň však útočia na naše spriatelené baktérie. „Táto štúdia je jednou z prvých, ktorá ukázala, že črevné baktérie sú citlivé na lantibiotiká. Niekedy dokonca citlivejšie než patogény,“ povedal Zhang.

Zároveň upozornil, že by sme mali byť obozretní a hľadať spôsoby, ako sa vyrovnať s negatívnym vplyvom týchto látok na naše zdravie, pretože úlohu priateľských baktérií v našich črevách by sme nemali podceňovať.

Uložiť článok

Najnovšie články