Foto: unsplash

Kto by si z času na čas nedoprial hranolčeky.

Pre mnohých sú hranolčeky jedlom, ktoré prináša komfort. Podľa odborníkov nám však môžu narobiť nemalé problémy. Zistili, ako súvisí ich konzumácia s depresiou.

Riziko pre fyzické, ale aj psychické zdravie

Hranolčeky s vyprážaným syrom či inou dobrotou, to znie naozaj lákavo. Podľa CNN však konzumácia vyprážaných jedál, najmä zemiakov, predstavuje nemalé riziko pre naše fyzické, ale aj psychické zdravie. V štúdii publikovanej prostredníctvom PNAS čínski vedci informujú, že ľuďom, ktorí si doprajú hranolčeky, hrozí až o 12 % vyššie riziko vzniku úzkosti a o 7 % vyššie riziko vzniku depresie.

Foto: unsplash

Ohrození sú viac muži a najmä mladí konzumenti. Je známe, že vyprážané a mastné jedlá sú jednou z príčin obezity, vysokého krvného tlaku a ďalších zdravotných problémov.

Aj keď výsledky štúdie hovoria jasne, v súčasnosti nie je možné povedať, či konzumácia hranolčekov a iných vyprážaných jedál naozaj zvyšuje riziko vzniku duševných ťažkostí alebo sa k ich jedeniu ľudia, ktorí nimi trpia, uchyľujú častejšie. Je možné, že ľudia s príznakmi úzkosti alebo depresie častejšie konzumujú vyprážané jedlá, lebo im to pomáha privodiť pocit komfortu.

Svoj životný štýl by sme mali prehodnotiť

Vedci zhromažďovali údaje viac ako 11 rokov a do výskumu bolo zapojených 140 728 ľudí. Z výskumu boli vylúčení účastníci, ktorým bola diagnostikovaná depresia počas prvých dvoch rokov jeho trvania. Následne bolo zaznamenaných 8 294 prípadov úzkosti a 12 735 prípadov depresie. Hranolčeky pritom predstavovali väčšie riziko ako vyprážané biele mäso.

predchádzajúce štúdie ukázali, že nevyvážená a nezdravá strava môže negatívne ovplyvniť náladu človeka a jeho psychické zdravie a pohodu. Podľa odborníkov je na vine akrylamid, chemikália, ktorá sa tvorí počas procesu vyprážania jedla, no najmä počas vyprážania hranolčekov.

Foto: unsplash

Samozrejme, dôležité je nielen to, aké jedlo práve vyprážame, ale aj to, v akom tuku. Navyše, akrylamid sa nenachádza len vo vyprážaných jedlách, ale aj v káve, vzniká totiž počas praženia kávových zŕn.

Aj keď zistenia nie sú podľa odborníkov dôvodom na paniku, je dobré, ak človek svoj životný štýl a stravovanie prehodnotí. Za posledných niekoľko rokov totiž odborníci zaznamenali enormné zhoršenie, čo sa týka duševného zdravia ľudí. Po celom svete bol v roku 2020 podľa WHO zaznamenaný nárast počtu prípadov depresie o 27,6 % a úzkosti o 25,6 %. Odhaduje sa, že globálne trpí depresiou 5 % dospelých ľudí.

Uložiť článok

Najnovšie články