Foto: NHK

Experti sa zhodujú, že experiment je dobrým spôsobom, ako ľuďom ukázať dôležitosť umývania rúk.

Virálne video, o ktoré sa postarala japonská verejnoprávna televízia, ukazuje, ako rýchlo sa môžu v reštaurácii šíriť baktérie a vírusy, ak je infikovaná len jediná osoba. Experiment simuloval dianie v reštaurácii, ktorá na výletnej lodi podáva jedlo prostredníctvom bufetu, a NHK na jeho realizácii spolupracovala so zdravotníckymi odborníkmi.

Video ukazuje desať ľudí, ktorí prídu do reštaurácie, pričom jeden z nich je označený ako „infikovaný“ a na ruky si rozotrie špeciálnu farbu viditeľnú pod takzvaným čiernym svetlom. Každý účastník si potom berie jedlo z bufetu a konzumuje ho, ako za normálnych okolností, bez ohľadu na potenciálnu kontamináciu.

Na konci videa v miestnosti zapnú čierne svetlo, ktoré odhalí, ako sa „rozšírila infekcia“. Látka, ktorú si „infikovaný“ účastník na začiatku rozotrel na ruky, je na jedle, pomôckach na servírovanie, tanieroch a tiež na rukách a dokonca aj tvárach niektorých ďalších ľudí.

Podľa profesora patológie z Hongkonskej univerzity Johna Nichollsa video demonštruje, ako rýchlo sa môže vírus šíriť, najmä ak si ľudia neumývajú ruky. „Video ukázalo, že sa veľmi rýchlo a veľmi efektívne rozšíri na povrchy aj na ľudí,“ vyjadril sa pre CNN s tým, že experiment zdôrazňuje potrebu umývania rúk. Poznamenal však, že situácia je „umelá“ a kladie príliš veľký dôraz len na dotýkanie sa.

Súhlasí s ním aj Kentaro Iwata, špecialista na infekčné choroby z univerzity v japonskom Kóbe. „Experiment len opísal možnosť šírenia prostredníctvom kontaktu a nie je dôkazom, čo sa stalo, takže treba jasne rozlišovať medzi tým, čo sa mohlo stať a čo sa stalo,“ vyjadril sa pre CNN.

Dôležité je umývať si ruky

Obaja experti sa však zhodujú, že experiment je dobrým spôsobom, ako ľuďom ukázať dôležitosť umývania rúk. V záujme vedy by však napríklad podľa Nichollsa bolo efektívnejšie ukázať, čo sa stane, ak si „infikovaná“ osoba umýva ruky päť sekúnd a desať sekúnd. „Tak by verejnosť získala predstavu o mechanizme, ako veľmi dokáže umývanie rúk znížiť prenos potenciálne infekčného materiálu,“ zdôvodnil.

0
Uložiť článok
Komentovať ( 0 )