Ešte stále je čas, aby ste sa aj vy pustili do sadenia. Ja som mala tento nápad v hlave už celý týždeň a konečne nastal ten deň, keď som ho zrealizovala. Pestovanie byliniek je veľmi populárne a verím, že mnohí z vás sa do toho pustili už dávno predo mnou. Sú skvelé do kuchyne, no majú aj lekársku hodnotu. Sadenie vám nezaberie veľa času a dodá vám energiu z toho, že ste niečo vytvorili vlastnými rukami. Ešte mi ostáva dúfať, že niečo vyrastie.

Čo budete potrebovať:
Zašla som do jedného obchodu, kde som vedela, že budú mať všetko, čo potrebujem. Môžete zvoliť sadeničky, no tie už boli takmer všetky „fuč“, preto som sa rozhodla sadiť semená byliniek. Vyberte si bylinky, ktoré máte radi. Ja som zvolila levanduľu, bazalku a mätu, a samozrejme mi to nedalo a zaobstarala som si aj cherry paradajky a reďkovku.
zeminu na bylinky
črepníky
rukavice
lisované kokosové vlákno
drevenú bedničku (tú som si zobrala z obchodu, prázdnu zo zeleniny/ovocia)
menšie kamienky (ochudobnila som naše sídlisko)
vodu

Ako na to:
Kamienky som si najskôr umyla, aby som ich zbavila nečistôt. Vložila som ich na dno črepníkov.

Do misky som dala lisované kokosové vlákna a zaliala som ich vodou, presne podľa návodu na obale. Keď vlákna nasiaknu vodou, pomaly sa rozpadnú, inak je takmer nemožné ich rozdrviť.

Zeminu na bylinky som zmiešala s kokosovými vláknami a do 3/4 som naplnila črepníky. Vyhĺbila som menšie jamky a do nich som naukladala pár semiačok.

Netreba to preháňať, určite nie je potrebné minúť celé balenie. Potom som jamky zasypala zeminou a na záver som všetky črepníky poliala. Zeminu nieje potrebné príliš utláčať. Na črepníky som potom ešte kriedou napísala názvy, aby som vedela, v ktorom je čo zasadené.

Cez noc ich mám v drevenej bedničke vo vnútri, no cez, deň keď je slniečko, ich vykladám na balkón.

Dobré je, ak na črepníky umiestnite mikroténový sáčok s dierkami, aby mali rastlinky vhodnú klímu. Polievajte ich pravidelne, aspoň 2 až 3-krát týždenne, bazalku môžete aj viac.

Bylinky môžete využívať v kuchyni, či už do polievok alebo aj iných jedál, do čajov, pričom môžete vytvárať rôzne kombinácie. Sadenie je naozaj jednoduché, takže môžete zapojiť aj svoje ratolesti. Rastlinky vydržia dlhšie ako tie, ktoré v črepníkoch kúpite v obchodoch, takže to určite stojí za to.
Košické vianočné trhy nám vyrazili dych. Oškvarky z kapra za 15 eur ľudia ospevujú, cibuľa za 1,5 eura prekvapila
Cheeseburger za 0 €: Boli sme na otvorení horúcej novinky. Sľúbili 1 000 jedál zadarmo, poriadne nás sklamali
Expert na hypotéky: Ľudia preplácajú úvery aj o stovky eur mesačne, ktoré vedia ušetriť. Pozor na kreditky či hazard
Mesiac som žila zo 4,57 eura na deň: Potraviny ma stáli len 128 eur, podarilo sa mi to vďaka tomuto triku a bez obmedzovania
Klobása či placky stoja aj 12 eur, novinkou je výhodné menu. Boli sme na trhoch v Bratislave, takéto sú tohtoročné ceny
42 rokov hnila doma vo svojej posteli: Hedviga zomrela a zápach rozkladajúceho tela susedov nerušil. Nikto si to nevšimol
Navštívili sme nádhernú slovenskú dedinu, jedinú svojho druhu. Redaktorka vyskúšala novú linku Košice – Bratislava
Porsche sa na ojazdených pneumatikách rútilo až 150 km/h. Po náraze začalo horieť, Paul Walker vtedy ešte žil
Matúš prešiel vyše 25-tisíc kilometrov: Na výkaly v prírode treba lopatku, servítky zobrať so sebou. Slováci tomu nerozumejú









Nahlásiť chybu v článku