Foto: František Tóth

Je to živý ekosystém vtesnaný do jednej škatule, v ktorej dopestujete čokoľvek a kdekoľvek.

Vypestovať si vlastnú zeleninu alebo bylinky vo vlastnej záhrade je dnes už čoraz väčšmi idylická minulosť. Obzvlášť, ak bývame v meste a nevlastníme ani malý kúsok pôdy. Ale čo ak existuje riešenie takmer dokonale imitujúce životodarné procesy našej planéty v malom priestore, vo „vajci“, uskladniteľnom kdekoľvek? Takéto riešenie priniesol tím slovenských dizajnérov s ich úspešným projektom Biokultivátora.

Ich projekt je inšpirovaný prírodou. Systém imituje to, čo v prírode už funguje. „Chceli sme prinavrátiť vzťah človeka s prírodou. Chceli sme udržateľné riešenie, preto to robíme tak, ako to robí príroda,“ hovorí pre portál interez.sk jeden zo spoluzakladateľov projektu, František Tóth.

Foto: František Tóth

Bioultivátor bol koncipovaný ako cesta k trvalo udržateľnému životu pre ľudí žijúcich v bytoch bez prístupu do vlastnej záhrady, s cieľom vytvoriť záhradu na balkóne. Funguje na troch princípoch. Pestovanie, samozavlažovanie a kompostovanie. „Chceme, aby mal človek možnosť vypestovať si takmer čokoľvek v pôde, tak ako je to v prírode.“

Naším cieľom nebolo odstrániť prácu, ale vytvoriť systém, kde si človek občas môže zašpiniť ruky, no ktorý dokáže prežiť aj bez neho.

Samozavlažovanie je tak isto inšpirované prírodou, kde sa voda zráža na stenách skleníka a putuje naspäť do vodného obehu. Tretím princípom je recyklovanie kuchynského odpadu, z ktorého sa vďaka kalifornským dážďovkám vo vermikomposte vytvorí výživná pôda s organickým hnojivom. Odpad, z ktorého vzniká nová pôda tvorí základ na dopestovanie rastlín a vracia sa tak opäť na stôl. Podstatou biokultivátora je cirkulácia živín a vody.

Foto: František Tóth
Foto: František Tóth

Tím dizajnérov sa zúčastnil na Biomimicry Global Design Challenge, kde bol ich koncept Biokultivátora vybraný spomedzi siedmich finalistov z celého sveta. Okrem toho získali cenu People’s Choice Award, boli vybraní ako finalisti Startup Awards Slovakia v kategórii Art & Design a získali víťazstvo v projekte OpenMarker. Dnes sa im za pomoci financií z grantu darí vyvíjať prototyp do dokonalosti. Avšak čaká ich ešte neľahká úloha – nájsť investora na tento odvážny plán.

Biokultivátor je stále vo fáze prototypu, tím pracuje na dokonalom koncepte, v ktorom podľa slov Františka Tótha bude možné vytvoriť podmienky na pestovanie čohokoľvek, čo sa zmestí do vnútra. Práve kontrola týchto podmienok vo vnútri nám umožňuje pestovať naozaj rôznorodé rastliny, nie len zeleninu.“ Vyrábať a predávať sa bude približne o 3 roky. Jeho predbežná cena sa odhaduje na 800€.

Pekný dizajn je dnes štandardom. Udržateľný dizajn by mal byť rovnako štandardom.

Foto: František Tóth

Výnimočnosť tohto projektu spočíva vo využívaní biomimikry princípov v súvislosti s problematikou jedla a jeho dostupnosti a odpadu. Ide o imitovanie riešenia problémov tak, ako to robí samotná príroda. Existujú rôzne živočíchy v púšti ktoré dokážu kondenzovať vodu na svojom tele a z toho majú prísun vody. Práve toto bolo naše unikátne riešenie ako pestovať udržateľne.“ 

Biomimikry (spojenie slov bios – život a mimesis – napodobovanie) je nová disciplína, ktorá študuje najlepšie nápady prírody a tieto plány a procesy potom napodobuje, čím sa snaží vyriešiť environmentálne problémy spojené s výrobou a spotrebou produktov.

Unikátny tvar a myšlienka konceptu sa v konečnom dôsledku snažia umožniť pestovanie v čo najdlhšom období počas roka. Produkt vyvíjame tak, aby mal čo najdlhšiu použiteľnosť počas roka. Keďže je to uzatvorený priestor pre rastliny, vieme v ňom udržiavať ideálne podmienky pre rast. No všetko má svoj limit, ktorý sa ale snažíme posúvať.“ 

Jeho výnimočnosť bude spočívať aj v materiáloch, z ktorých by mal byť zostavený. Aj keď ich výber ešte nie je konečný, jeho autori sa snažia voliť udržateľný variant s minimálnym dopadom na životné prostredie. Zvažujeme použiť aj drevené časti alebo korok. Na kopulu zatiaľ testujeme recyklovateľny PETG plast,“ dodáva pre náš rozhovor František Tóth.

0
Uložiť článok
Komentovať ( 0 )