foto: Pixabay.com

Najnovšia predpoveď odborníkov nepoteší mnohých milovníkov mäsa. Produkcia mäsa by sa totižto do roku 2040 mala úplne zmeniť.

Mäso už nemusí byť tým čím bývalo. Podľa najnovšej správy od globálnej firmy AT Kearney bude do roku 2040 pochádzať väčšina mäsa z alternatívnych zdrojov a nie z mŕtvych zvierat. Informuje o tom portál iflscience.com

Vegetariánstvo, vegánstvo či iné spôsoby stravovania, ktoré odmietajú v jedálničku mäso, sa za posledné roky rozšírili po celom svete. V roku 2018 predstavoval trh s alternatívami mäsa hodnotu 4,6 miliárd dolárov (približne 4,07 miliárd eur). Predpokladá sa, že v priebehu nasledujúcich rokov bude rásť hodnota tohto trhu o 20 – 30% ročne.

Foto: pixabay

Záver, s ktorým odborníci prišli je, že v budúcich dvoch dekádach bude približne 60% skonzumovaného mäsa práve nejakou alternatívou. Odhaduje sa, že to bude približne 35% mäsa vypestovaného v laboratóriu a 25% mäsa vytvoreného na rastlinnom základe.

Alternatívne „mäso“, ktoré je aj dnes dostať kúpiť v obchodoch, je často v podobe tofu, seitanu či rôznych húb, ktoré sa dajú ochutiť tak, aby výsledkom bola aspoň čiastočná chuť mäsa. Najnovšie sa však na trh dostáva aj tzv. kultivované mäso. Je to mäso na báze buniek, ktoré sa pestuje v laboratóriu a vyžaduje len jednu bunku extrahovanú zo živého zvieraťa. Konečný produkt je však identický s tradične produkovaným mäsom.

Kultivované mäso v súčasnosti nie je komerčne dostupné, no už počas minulého roka sa začal jeho proces prijímania rôznymi potravinovými regulačnými orgánmi. V roku 2018 malo 100 gramov tohto mäsa cenu 80 dolárov (približne 71 €).

Autori správy predpovedajú, že v dlhodobom horizonte vyhrá práve mäso vypestované v laboratóriu. Pre porovnanie, vegánske alternatívy dnešnej doby nie sú pre ľudí príliš príťažlivé, pretože často nechutia rovnako ako mäso alebo tak nevyzerajú. Kultivované mäso však omnoho jednoduchšie presvedčí priemerného spotrebiteľa práve vďaka tomu, že bude vyzerať veľmi identicky s klasickým mäsom.

foto: Maxpixel.net

Jedným a veľmi zreteľným prínosom alternatívnych druhov mäsa je, že je udržateľnejšie ako bežné mäso. Ako poukazujú autori správy, prínosy kultivovaného mäsa však nie sú len environmentálne. Okrem toho, že tento typ mäsa je bez krutosti, ponúka množstvo zdravotných výhod. Táto alternatíva mäsa má totižto nižšie riziká pred nakazením sa salmonelou či inými baktériami. Takisto je omnoho nižšie riziko vypuknutia epidémie. Výroba si nevyžaduje ani rozsiahle používanie antibiotík.

Najväčším problémom tohto mäsa v dnešnej dobe je to, že v porovnaní s „klasickým“ mäsom či inou alternatívou je omnoho drahšie a nemôže si ho dovoliť úplne každý. Čím viac sa však technológia bude zlepšovať, tým jednoduchšie a lacnejšie sa budú môcť produkty predávať. Pokiaľ ide o príťažlivosť produktu, štúdie ukázali, že ľudia v západných krajinách, v Číne a v Indií sú tejto myšlienke otvorení.

Ak teda pôjde všetko podľa plánu, už o nejaký čas budeme môcť vidieť na regáloch v našich obchodoch kultivované mäso a rôzne iné alternatívy, s ktorými sme sa v súčasnosti ešte nestretli.

iflscience.com
0
Uložiť článok
Komentovať ( 0 )