Foto: Pexels

Riskujú svoju povesť aj podnikanie, napriek tomu sa so zdražujúcim olivovým olejom vyrovnali po svojom.

Olivový olej je čoraz drahší a to spôsobuje problém nielen domácnostiam, ale aj reštauráciám. Niektoré z nich sa rozhodli vyriešiť problém zdražovania po svojom. V niektorých gastro prevádzkach v Taliansku svojim zákazníkom servírujú miesto pravého olivového oleja náhradu. Tá je vyrobená zo semien neznámeho pôvodu, dofarbená chlorofylom a dochutená betakaroténom.

Zdražovanie ich zahnalo do kúta

Cena za liter panenského olivového oleja sa na juhu Európy pohybuje okolo deviatich eur. Majitelia reštaurácií sa rozhodli vyrovnať s týmto problémom po svojom. O ich konaní informoval portál Euronews.

Podľa zistení kontrolórov reštaurácie svojim zákazníkom miesto kvalitného olivového oleja podávajú lacné alternatívy. Falošný olej, dochutený betakaroténom a zafarbený chlorofylom, je neznámeho pôvodu a stojí približne tri eurá. Môže však vážne ohroziť zdravie ľudí.

A aj keď trh s falošnými olejmi existoval vždy, aktuálne naberá na sile v dôsledku značných cenových rozdielov. Kontrolóri upozornili v posledných dňoch až na 50 reštaurácií, ktoré sa uchýlili k takýmto praktikám. Hrozí im za to peňažný trest.

Treba dať pozor na chuť

Odborníci tvrdia, že rozdiel medzi skutočným a falošným olivovým olejom spozná aj laik. „Olivový olej nikdy nie je bez chuti. Môže byť viac či menej sladký, horký, pikantný. Ale nikdy nebude bez chuti,“ uviedol profesor Maurizio Servili v rozhovore pre Euronews.

Zároveň upozornil na to, že falošný olej zo semien nemá žiadnu chuť či vôňu. Podvod môže byť ťažšie odhaliť, ak je falošný olej zmiešaný so skutočným. V takomto prípade pomôže len špeciálny rozbor v laboratóriu.

Uložiť článok

Najnovšie články