Foto: unsplash/pexels

Trendom sú v súčasnosti rastlinné mlieka, ako napríklad mandľové alebo kokosové.

Množstvo ľudí však stále uprednostní živočíšne, najčastejšie kravské mlieko. V súčasnosti sa vedú búrlivé diskusie nielen o tom, ktoré z mliek je prospešnejšie pre naše zdravie, ale aj o tom, ktoré z nich je lepšie z toho ekologického hľadiska.

Urobiť ekologické rozhodnutie v obchode nie je vôbec jednoduché. Nie vždy máme čas a chuť postávať pred plným regálom a čítať si popisy na obaloch produktov. Odborníci sa preto rozhodli, že vám to trochu uľahčia. Ktoré mlieko je z ekologického hľadiska lepšie?

Živočíšne vs. prírodné mlieko

Ako píše portál Science Alert, čo sa týka množstva skleníkových plynov, pôdy nevyhnutnej na chov dobytka, či vody spotrebovanej na výrobu jednej krabičky mlieka, rastlinné mlieka sú jednoznačne ekologickejšou voľbou. Štúdia publikovaná v časopise Science Mag uvádza, že pri produkcii živočíšneho mlieka sa vyprodukuje až trikrát väčšie množstvo skleníkových plynov ako pri výrobe rastlinného mlieka.

Foto: unsplash

Navyše, chovanie dobytka zaberie až deväťkrát viac pôdy, ako pestovanie plodín, z ktorých sa môže rastlinné mlieko vyrobiť. Kým na každý liter kravského mlieka sa zaberie 8,9 štvorcových metrov pôdy, pri sójovom mlieku je to len 0,7 štvorcového metra a výroba ryžového mlieka si dokonca vyžaduje len 0,3 štvorcového metra pôdy. Podobne je to aj s vodou. Na výrobu jedného litra kravského mlieka sa spotrebuje 628 litrov vody, kým na výrobu jedného litra ryžového mlieka sa spotrebuje v priemere 28 litrov vody.

Mlieko z orechov

Mlieko môže byť vyrobené takmer z akýchkoľvek orechov, najčastejšie sa však vyrába z mandlí či z kokosových orechov. Vďaka ich pestovaniu vzniká aj cenný zdroj biomasy, spotrebuje sa menej vody a je potrebná menšia rozloha pôdy ako pri produkcii živočíšneho mlieka. Problémom je však používanie pesticídov, vrátane glyfosfátu, ktorý škodí napríklad včelám.

Pestovanie niektorých plodín, napríklad kokosových orechov, zas už v súčasnosti výrazne zasahuje do životného prostredia. Pestovanie totiž nie je možné všade a tam, kde možné je, sa územia rozširujú na úkor živočíchov, ktoré ich obývajú. Riešením by preto mohlo byť o niečo menej problematické pestovanie lieskových orechov, z ktorých sa taktiež dá vyrobiť rastlinné mlieko.

Foto: unsplash

Lepšou alternatívou, čo sa týka vplyvu na životné prostredie, je preto sójové mlieko. Aj to si však vyžaduje pomerne veľa priestoru na pestovanie. Zaujímavou alternatívou môže byť v budúcnosti konopné mlieko. Ide o rastlinu, ktorá má desiatky využití a spracovať sa dá každá jej časť, píše portál Researchgate. Dokonca sa z konope dajú vyrábať už aj plasty či textil. Navyše, je to rastlina odolná voči ochoreniam a zlepšuje kvalitu pôdy, nie je teda nutné používať veľké množstvá pesticídov a herbicídov.

0
Uložiť článok
Komentovať ( 0 )