Závislosť na drogách môže naozaj prepuknúť prakticky u kohokoľvek.

To, že drogám prepadajú len ľudia z najnižších spoločenských vrstiev je už dávno vyvráteným mýtom. Drogy sú problémom všade – od tých najchudobnejších skupín až po najvyššie spoločenské kruhy. Na základe typu vašej osobnosti sa však dá predpokladať, akej droge by ste s najväčšou pravdepodobnosťou prepadli vy – samozrejme, ak by došlo k súhre (mnohých) ďalších okolností.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedcom sa totiž na základe rozsiahlych štatistík a analýz podarilo zistiť, že to, akej droge človek prepadne, úzko súvisí aj s typom jeho osobnosti. V tomto prípade samozrejme neberieme do úvahy prostredie či okolie drogovo závislej osoby, ktorá ho môže k užívaniu týchto látok nabádať a ani jeho finančnú situáciu.

Nasledovné poznatky teda zobrazujú to, aký typ osobnosti najčastejšie prepadá jednotlivým najčastejšie užívaným drogám.

Alkohol

S alkoholom samozrejme mávajú problém ako muži, tak i ženy, no ukázalo sa, že u mužov dochádza k tejto závislosti predsa len podstatne častejšie. Dôvodom je fakt, že ženský a mužský organizmus reagujú na alkohol odlišne. Po užití alkoholu sa totiž oveľa viac dopamínu (hormónu šťastia) produkuje u mužov, takže pocit “opitosti” je u nich príjemnejší.

Taktiež sa však ukázalo, že závislosť od alkoholu podmieňuje to, v akom veku s ním človek príde do kontaktu po prvýkrát. Čím je tento vek nižší, tým vyššia je pravdepodobnosť vzniku závislosti od alkoholu vo vyššom veku.

Marihuana

Výskum ďalej ukázal, že závislosti od marihuany podliehajú paradoxne inteligentní študenti (bez ohľadu na pohlavie), ktorí majú rodičov v strednom veku. Čo vás pravdepodobne takisto prekvapí je fakt, že približne rovnaké percento užívateľov marihuany sa nachádza aj medzi samotnými rodičmi dospievajúcich študentov.

Štatistiky tiež tvrdia, že počet užívateľov marihuany medzi ľuďmi vo veku od 50 do 60 rokov stúpol od roku 2002 o neuveriteľných 333%. Zdá sa teda, že už dávno nejde len o zábavku pre mladých.

pixabay.com

Heroín

Osobnostný profil “klasického” užívateľa heroínu je nasledovný: človek s nevyriešenými problémami, s nalomenou psychikou a s veľmi nízkym sebavedomím. Je veľmi pravdepodobné, že vo svojom živote prežil nejakú traumu alebo bol nejakým spôsobom zneužitý či zanedbávaný. Cíti sa ako bezcenný článok spoločnosti a heroín užíva preto, aby unikol svojim problémom.

Kokaín

Užívanie kokaínu je rozšírené predovšetkým v tých najvyšších spoločenských kruhoch. Kokaín “obľubujú” bohatí bankári, úspešní manažéri či najvyšší politickí predstavitelia.

Výskumníci však našli istú súvislosť medzi pitím energetických nápojov a užívaním kokaínu. Podľa ich zistení, väčšina ľudí užívajúcich kokaín si v minulosti rada dopriala nejaký ten energetický nápoj na povzbudenie. Racionálne vysvetlenie tejto súvislosti je zatiaľ otázne, no vedci sa domnievajú, že ak si títo ľudia vybudovali “rezistenciu” voči energetickým drinkom a už im viac nedodávali energiu, siahli po silnejšej alternatíve.

Extáza

Tento stimulant priťahuje predovšetkým mladých ľudí vo veku od 12 do 25 rokov. Najviac jeho užívateľov však navštevuje ešte strednú školu. Užívatelia extázy sú spoločenskí, veľakrát priateľskí a milujú párty život – pochopiteľne, keďže táto droga sa predáva najčastejšie v kluboch či na diskotékach. Náchylnejšie na užitie extázy sú však ženy a opäť paradoxne ľudia, resp. v tomto prípade ešte len deti s vysokým IQ.

wikimedia.org

Lieky na tlmenie bolesti

Lieky na tlmenie bolesti síce nie sú nelegálnou drogou, no napriek tomu ich v tomto zozname spomenúť musíme. Napriek tomu, že niekedy sme za ne nesmierne vďační, ich voľný predaj žiaľ priniesol aj enormné množstvo ľudí, ktorí sa od nich stali závislými.

Tak ako aj pri väčšine iných drog, postihnutý človek si túto závislosť v žiadnom prípade nepripúšťa a rezolútne odmieta, že by mal nejaký problém. V drvivej väčšine prípadov pritom ide o ľudí, ktorým niečo v živote či už na vedomej alebo podvedomej úrovni chýba. Práve tieto lieky im poskytujú teplo, “lásku” a pocit úľavy.

Crack

Crack je najnebezpečnejšia, no podstatne lacnejšia forma kokaínu. Základom cracku je kokaín, ktorý je však prevarený s práškom do pečiva či jedlou sódou. Až 60% užívateľov tejto drogy priznalo, že v detstve sa stali obeťou duševného či sexuálneho zneužívania. Ľudia závislí na cracku majú tiež veľmi nízke sebavedomie a veľmi často trpia aj sebapoškodzovaním.

Pozri aj: Fotograf zachytáva tváre ľudí závislých na drogách. Chce ukázať, ako drogy menia celú ich osobnosť

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov