Navštíviť psychológa dnes vôbec nie je lacná záležitosť.

Napriek tomu, že pomoc odborníka by sa zišla mnohým, nevyhľadajú ju práve preto, že by za ňu museli zaplatiť nemalé čiastky. Okrem toho, aj keď je psychické zdravie rovnako dôležité, ako to fyzické, na ľudí, ktorí potrebujú pomoc psychológa či psychiatra, sa stále hľadí akosi cez prsty. Nikdy nemôžete vedieť, kedy budete pomoc potrebovať napríklad aj vy. Čo by vám teda psychológ poradil?

Článok pokračuje pod videom ↓

Veľká časť súčasných problémov má korene v detstve

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, do akej miery súvisia vaše terajšie problémy s tým, akým vzorom vám boli rodičia? Ako sa k sebe správali navzájom? Ako sa správali ku vám? Aká bola ich motivácia? Aj keď sa vám pri zmienke o rodičoch možno vybaví Freud, s touto myšlienkou sa zahráva viacero teórií. Takmer každá sa však zakladá na fakte, že nikto nie je dokonalý, ani rodičia. Chyby, ktoré vykonali, však prekonáte len tak, že im odpustíte a zameriate sa na svoj osobnostný rast o niečo viac ako na výčitky.

Je to vo vašej hlave

Zrejme každý z nás to pozná, keď sa dostaneme do nepríjemnej situácie a až neskôr zvažujeme, ako sme mali reagovať a či sme reagovali správne. Myšlienky ako „Mal/a som radšej povedať toto…“ vám však už teraz nijako nepomôžu. Nedokážeme totiž predvídať, ako by ten druhý odpovedal. Môžeme sa snažiť ľudí pochopiť a predvídať ich správanie, istotu však nebudeme mať nikdy. Každý vyrastal v iných podmienkach, medzi inými ľuďmi a bol ovplyvňovaný inými faktormi.

Hovorte viac o svojich pocitoch, neobviňujte

Samozrejme, hodnoteniu situáciu sa nevyhneme, ak však niekoho obviníte, nemôžete očakávať, že sa nebude brániť. Ak však namiesto obviňovania druhej osobe vysvetlíte, ako sa cítite, dáte jej možnosť vysvetliť stanovisko a máte možnosť celú situáciu napraviť.

Starajte sa viac sami o seba ako o to, čo si o vás myslia iní

Porovnávanie sa s inými je len zlozvyk. Každý má vlastné túžby, ciele, kvality, slabšie stránky, vedomosti a silné stránky. Ak sa rozhodnete inšpirovať sa iným človekom, je to v poriadku. Môžeme tým rozvíjať vlastnú osobu. Medzi inšpiráciou a imitáciou je však veľký rozdiel.

View this post on Instagram

Приснилось мне ночью- школа. Помню, на выпускном в микрофон сказала, что рада свалить наконец из нее, а класснуха сильно оскорбилась и сказала, что "Чигаева как всегда". Ребят ,ну правда, школа же отстой! Это роддом подростковых комплексов, большая машина ненужной информации, время драгоценное же! Вот в универ я бы вернулась) #иллюстрацииназаказ #иллюстрация #иллюстратор #школа #дети #творчество #открытки #любовь #тишина #акварель #карандаши #illustrator #illustration #art #drawing #children #liveart #instaart #aquarelle #cards #schule #silence #happy #hygge #inspiration #longebard_illustration #сны #instaart #instagood

A post shared by Поля Сайфуллина (@longebard_illustrations) on

Opustite komfortnú zónu

Toto platí takmer pre každú oblasť života. Chceli by ste si nájsť partnera, lepšie bývanie, lepšiu prácu, vidieť svet, stretávať ľudí a zažívať zaujímavé zážitky? To sa nestane, ak sa budete neustále pohybovať v tých istých kruhoch, v kruhoch, ktoré poznáte. Aj keď to môže byť desivé, pokúste sa opustiť svoju komfortnú zónu. Za ňou totiž začína dobrodružstvo.

Stanovte si hranice

Ak príde ku psychológovi nespokojný klient, psychológ sa vždy snaží nájsť zdroj nespokojnosti, ako napríklad svokra, s ktorou nevychádzate, nepríjemný šéf alebo teenager, ktorý sa rozhodol byť tvrdohlavý za každú cenu. Väčšinu týchto problémov však vyriešite tým, že si stanovíte pevné hranice. Ak každý deň budete len ticho trpieť zlé nálady iných ľudí, nič sa nezmení. Ak si však stanovíte pevné hranice, začnú vás rešpektovať.

Každý deň malý krok vpred

Trvá 20 dní, kým si vytvoríme návyk a ďalších 20 dní, kým sa usadí v našej mysli. Predstavte si napríklad situáciu, že vás akosi otravuje všetko, čo partner urobí. Čo ak by ste však namiesto kritiky skúsili pravý opak? Každý deň mu za niečo poďakujte. Ak to nemôžete urobiť, spíšte si na papier zoznam jeho kvalít a drobností, ktoré na ňom máte radi. Každý deň sa naučte oceniť ďalšiu maličkosť. Práve tak urobíte krôčik vpred.

Aj keď ste sa ocitli v zlej situácii, zvážte, aký z nej môžete mať zisk

Každá nepríjemná situácia znamená, že ste mimo svojej zóny komfortu. A práve to vám pomôže získať cenné skúsenosti, vďaka ktorým najbližšie nepríjemnosti prekonáte omnoho rýchlejšie a ľahšie. Napríklad, ak ste zmeškali do práce a nepodarilo sa vám získať bonus, viete prečo a získali ste skúsenosť a ponaučenie, že oneskorenie sa nevyplatí.

View this post on Instagram

Пора,пора! Душевных наших мук не стоит мир; оставим заблужденья! Сокроем жизнь под сень уединенья! Я жду тебя, мой запоздалый друг-приди! Огнем волшебного рассказа сердечные преданья оживи; поговорим о бурных днях Кавказа, о Шиллере, о славе, о любви. А.С. #helen_po_art #helenpotyomkina #poetry #poetlife #forest #illustration_best #illustrator #art🎨 #draweveryday #иллюстрация #пушкин #поэзия #поэт #муза #лес #книжнаяиллюстрация #настроение #вдохновение #стихи

A post shared by O L E N A P O T Y O M K I N A (@helen_po_art) on

Nechajte to tak

Niekedy, nech sa snažíme akokoľvek, situáciu už jednoducho zmeniť nedokážeme. Navyše, nemôžete nútiť ľudí okolo seba k zmene. Ak niečo chcete dosiahnuť, urobte tak vlastnými silami, nič však netreba preháňať.

Nebuďte svojím kritikom, buďte si priateľom

Je dôležité dokázať si priznať, že jednoducho nie sme všemocní. Dovoľte si na chvíľu sa zastaviť a premyslieť si, aký ďalší krok je pre vás ten najlepší.

Nezabúdajte, máte to vo svojich rukách. Ak budete na sebe pracovať postupne, krok za krokom, napokon dosiahnete, čo chcete.

Pozri aj: Psychológovia a psychiatri by chceli, aby ste o svojom duševnom zdraví vedeli týchto 12 vecí

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov