Foto: pixabay.com

Verili by ste tomu, že existuje súvislosť medzi veľkosťou vášho mozgu a vaším BMI indexom?

Pravdepodobne budete súhlasiť s tým, že táto štúdia je jednou z tých kontroverznejších. Predsa len, nie každému je príjemné hovoriť o svojej váhe, a už vonkoncom nie v prípade, ak by mala mať súvislosť s veľkosťou nášho mozgu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedci však preskúmali veľkosť mozgu (konkrétne oblasť šedej hmoty) a BMI index až u 10 tisíc ľudí a skutočne sa im podarilo potvrdiť, že ľudia s vysokým BMI indexom majú menší mozog. Naopak, ľudia s nižším alebo s priemerným BMI indexom mali v mozgu šedej hmoty viac.

A za čo je vlastne šedá hmota zodpovedná? Tvorí časť mozgu, ktorá je zodpovedná za spracovávanie informácií, takže ide ide o naozaj veľmi dôležitú časť. 

Jeden z autorov štúdie, Dr. Hamer, sa vyjadril nasledovne: “Naša štúdia síce potvrdila, že obezita úzko súvisí s nižším objemom šedej hmoty v mozgu, no nie je jasné, či je obezita príčinou alebo dôsledkom abnormalít v mozgu.”

pexels.com

Výskumnému tímu sa tak síce podarilo nájsť spojitosť medzi vysokou váhou a štruktúrou mozgu, no ako samotní vedci upozorňujú, výskum je ešte len v začiatkoch a zatiaľ z neho nie je možné vyvodiť žiadne závery.

Ako dopĺňajú, bude potrebné vykonať ďalšie rozsiahle štúdie a zamerať sa pritom predovšetkým na ľudí s BMI vyšším ako 30. 

Čo si o tomto výskume myslíte vy? 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov