Foto: pixabay.com

Zábudlivosť nie je vôbec príjemnou záležitosťou.

Našťastie, pamäť je ako sval a precvičovaním si ju môžete výrazne zlepšiť. Pomôcť vám s tým môže aj veda, stačí jediná hodina precvičovania každý deň. Neveríte? Vyskúšajte túto metódu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nespoliehajte sa na tabletky

Ak chcete mať lepšiu pamäť, nespoliehajte sa na zázračné tabletky a čaje, tie vám pomôžu len s malou pravdepodobnosťou. Obráťte sa radšej na neuropsychológov. Všetko, čo podľa nich potrebujete k tomu, aby ste mali lepšiu pamäť, je každý deň si na chvíľu zdriemnuť. Dokazuje to jeden z najnovších výskumov. Výsledky ukazujú, že ak si počas dňa na hodinu ľahnete a zavriete oči, vaša pamäť sa zlepší až päťnásobne.

Priebeh experimentu

Výskum sa uskutočnil v Nemecku a zúčastnilo sa ho 41 participantov, ktorých úlohou bolo zapamätať si čo najviac slov alebo párov slov. Následne boli participanti rozdelení do dvoch skupín, pričom jedna zo skupín mala možnosť pospať si a druhá skupina išla na hodinu pozerať DVD. Po hodine sa mali účastníci opäť vrátiť k naučeným slovíčkam a pokúsiť sa ich zopakovať.

Foto: unsplash

Zlepšenie už po krátkom čase

Výskumník, ktorý stál na čele výskumu, Axel Macklinger, potvrdil, že po učení sa slovíčok stačilo len 45 až 60 minút spánku na to, aby sa pamäť zlepšila päťnásobne. Zaujímavé je, že tí účastníci, ktorí si pospali, si po zdriemnutí pamätali približne rovnaký počet slov ako pred ním. Avšak tí, ktorí sa hodinu venovali sledovaniu DVD, dosiahli výrazne horšie výsledky a zapamätali si menej slov.

Prečo nám spánok pomáha?

Prečo pomáha spánok v tom, aby sme si informácie lepšie zapamätali? Odborníci tvrdia, že počas spánku sa odohráva jedinečný proces, ktorý napomáha lepšiemu ukotveniu informácií v pamäti a následne ich lepšiemu vybaveniu po prebudení. Aj keď to u nás zatiaľ možné nie je, odborníci tvrdia, že žiaci v škole, ale aj zamestnanci na pracovisku by mali mať možnosť na hodinku si zdriemnuť. Po obede by tak ľahšie prekonali poobedňajší útlm a ich aktivita by sa výrazne zlepšila. Žiakom by to zas výrazne uľahčilo proces učenia.

Foto: unspalsh

Výhody poobedňajšieho odpočinku sú nesporné, netreba ich podceňovať a navyše, nehovorí sa o nich prvýkrát. Prečo si teda nedoprať krátku siestu? Ak máte takú možnosť, určite ju nevynechajte a na hodinku si odpočiňte. Poďakuje sa vám nielen pamäť.

inc
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov