Aj keď samovznietenie nie je vnímané ako medicínska záležitosť, nedá sa poprieť, že existuje. Doteraz však nie je celkom objasnené, ako a prečo k nemu dochádza.

Najčastejšie sa skloňuje teória tzv. wick efektu. Telo, konkrétne tuk, v tejto teórii pôsobí ako pohonná hmota pre horenie. Množstvo vedcov však toto vysvetlenie nepovažuje za postačujúce. Na spálenie tela do tla je totiž potrebná veľmi vysoká teplota. Je potrebných ešte množstvo výskumov na to, aby sa tento fenomén podarilo úplne objasniť, zatiaľ si však vedci myslia, že ide o neznámy proces chemickej reakcie vo vnútri tela. Doteraz sa veda zaoberala týmito najznámejšími prípadmi ľudského samovznietenia.

Článok pokračuje pod videom ↓

Brazílčanka zhorela na ulici v priebehu niekoľkých sekúnd

Svedkami bizarnej udalosti sa stalo niekoľko chodcov, ale aj policajti. 16. decembra 2007 videli Brazílčanku, ktorá zrazu vzbĺkla a zhorela v priebehu niekoľkých sekúnd. Jej tvár, ruky a celá horná časť tela zhoreli na nepoznanie a utrpela závažné popáleniny na pravej nohe. Zvláštne je, že jej šaty ostali nepoškodené, ako keby horela zvnútra smerom von.

Jedna z teórií hovorí, že bola len v zlom čase na zlom mieste a ženu trafil guľový blesk. Okrem toho sa však šírili informácie, že žena bola upálená gangom v procese iniciácie, aj keď žiaden konkrétny gang sa nespomínal. Na jej tele ani na šatách sa nenašli žiadne známky urýchľovača horenia, čo robí túto teóriu vysoko nepravdepodobnou.

V Nemecku zhorela žena na lavičke v parku

Aj keď sa ju okoloidúci pokúsil uhasiť svojou bundou, v roku 2015 zhorela na lavičke v parku žena pred očami mnohých svedkov. Žena pochádzala z Flensburgu a miestni ju dobre poznali. Svedkovia tvrdia, že štyridsiatnička pokojne sedela na lavičke, keď ju zrazu zachvátili plamene. Keďže bola po celý čas absolútne ticho, niektorí si mysleli, že spáchala samovraždu. Niektoré správy tvrdili, že ľudia videli z miesta diania utekať dvoch mužov, čo naznačuje, že žena mohla byť obeťou útoku. Na jej tele sa však nenašli žiadne známky útoku, ani horľaviny, ktoré by požiar spôsobili.

pexels.com

Muž pokojne leží na zemi, kým je jeho telo v plameňoch

V januári 2016 sa na internete objavilo video, ktoré vyobrazuje muža zo Srbska, ako pokojne leží na zemi vo dverách, zatiaľ čo plamene postupne pohlcujú jeho telo. Muž natáčajúci video sa k nemu priblížil a pýtal sa ho, čo sa stalo. Správanie muža je prinajmenšom zvláštne. Rukou naznačí, aby ho nechali na pokoji, nepôsobí však, že by ho plamene nejak rozrušovali. Čo je ešte zvláštnejšie, neskôr odišiel po svojich bez vážnejších poranení. Video vzniklo v meste Novi Sad a miestni tvrdia, že muž je známy svojím problémovým správaním. Nie je známe, či sa muž sám niečím podpálil, alebo došlo k spontánnemu samovznieteniu.

pexels.com

Koroner oficiálne vyhlásil, že írsky muž zomrel na samovznietenie

V septembri 2011, 9 mesiacov po smrti 76-ročného Michaela Fahertyho, koroner Ciaran McLoughlin vyhlásil, že muž bol obeťou spontánneho samovznietenia. Svoju prácu vykonával už vyše štvrť storočia, s takýmto prípadom sa však stretol prvýkrát. Vyšetrovatelia takmer okamžite vylúčili, že by sa vznietil od krbu a na jeho tele nenašli žiadne stopy po horľavinách. Navyše, horelo len Fahertyho telo a okrem podlahy, kde sa jeho telo nachádzalo, nevznikli iné škody. Koroner musel v tejto oblasti vykonať rozsiahli výskum a nebolo ľahké vyniesť toto rozhodnutie. Vzhľadom na vyšetrenie tela aj požiaru však nevidel iné východisko.

Z mužovho brucha šľahali modré plamene

Výskumník Larry Arnold vyšetroval mnoho prípadov údajného spontánneho samovznietenia. Medzi najzvláštnejšie patrí prípad Roberta Beileyho, alkoholika, ktorý bol objavený uhorený na smrť v opustenej budove v Londýne. Jedného rána v roku 1967 si ľudia všimli rozruch v opustenej budove. Keď našli Beileyho telo v plameňoch, okamžite volali záchranku. Hasič John Stacey neskôr Arnoldovi povedal, že plamene vychádzali priamo z Robertovho tela. V bruchu mal zárez, z ktorého šľahali modré plamene.

Žiadna iná časť budovy nehorela, v plameňoch bolo len Robertovo telo a na podlahe ostali stopy od tepla. Hasiči robili, čo bolo v ich silách, Beileyho život však nezachránili. Okrem jeho torza a brucha nemal poškodenú žiadnu inú časť tela, ani odev.

pexels.com

V priebehu minút sa zmenil na kôpku popola

Young Sik Kim žil celých svojich 78 rokov na Hawaji. Od pása nadol bol paralyzovaný a pohyboval sa na vozíku. V decembri 1956 z neho z ničoho nič začali šľahať plamene, šírili sa veľmi rýchlo a muž zhorel v priebehu chvíľky. Jeho suseda mu bežala na pomoc a neskôr tvrdila, že ho celého pohltili modré plamene.

Kým prišli hasiči, všetko, čo z Kima ostalo, bol pár chodidiel a kôpka popola. Plamene sa však ďalej nešírili, jednoducho zmizli. V miestnosti boli šaty a knihy, ktoré sa mohli poľahky chytiť a rozpútať peklo, všetko však ostalo nedotknuté.

Muž prežil samovznietenie

 Veterán z vietnamskej vojny, Frank Baker sa práve chystal na rybársky výlet s kamarátom Petem Willeym, keď zrazu začal horieť. Willeymu sa podarilo plamene uhasiť a Frank vyviazol nezranený, aj keď otrasený. Vyhľadal lekára a ten mu povedal, že to vyzerá, ako keby plameň vychádzal z jeho vnútra.

Neskôr sa incident znova zopakoval, keď s Willeym rybárčili na jazere. Plamene sa znovu objavili z ničoho nič a pohltili jeho ruky a torzo. Opäť ho zachránil Willey. Ak sú jeho tvrdenia pravdivé, je možno prvou obeťou, ktorá spontánne samovznietenie prežila.

Drevená chata ostala nepoškodená, kým muž zhorel do tla

Keď v roku 2013 rodina objavila zhorené telo 65-ročného Dannyho Vanzandta, spočiatku im nenapadlo zaoberať sa tým, prečo napriek požiaru ostala drevená chata celkom nepoškodená. Aj keď bol Danny ťažký alkoholik a fajčiar, dôkazy naznačujú, že ani jedno z toho nezapríčinilo jeho smrť. Aj keď vyšetrovatelia spočiatku tvrdili, že na jeho tele sa musela nachádzať horľavina, možnosť spontánneho samovznietenia sa nikdy nevylúčila.

Dieťa vzbĺklo štyrikrát za tri mesiace

Kým Rahul dosiahol vek 3 mesiace, vzbĺkol celkovo štyrikrát, aspoň to tvrdia správy z roku 2013. Prvýkrát sa to stalo, keď malo dieťa z Indie len 9 dní. Lekár, Dr. Babu, ktorý ho ošetroval, tvrdí, že príčinou sú horľavé plyny vychádzajúce z jeho pórov. Rodičom poradil, aby z jeho blízkosti odstránili čokoľvek horľavé. Desivým faktom je, že ani lekár nedokázal rodičom povedať, či sa situácia zopakuje, alebo nie.

Záhada Mary Reeserovej

Správa FBI tvrdí, že Mary Reeserová zaspala s cigaretou v ruke po tom, čo si dala dve tabletky Seconalu a následne zhorela na smrť. Plameň podľa nich horel veľmi intenzívne, lebo na tele mala množstvo tuku. V priebehu rokov však bola správa neraz spochybnená. Z Reeserovej totiž ostali len chodidlá, úlomok lebky a chrbtice. Zo stoličky, na ktorej sedela, ostali len pružiny, čo naznačuje, že oheň musel byť veľmi intenzívny. Oheň sa teda mal rozšíriť a poškodiť budovu, to sa však nestalo.

Dokonca aj noviny ležiace vedľa stoličky ostali úplne nedotknuté. Okrem toho, na mieste činu nebolo cítiť zápach dymu, čo by človek po požiari jednoznačne očakával, keď bolo do tla spálené ľudské telo. Prípad Mary Reeserovej je najznámejší a najviac diskutovaný prípad spontánneho samovznietenia.

Pozri aj: 9 desivých fotografií, z ktorých budete mať zaručene nočné mory. Trúfnete si na ne?

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov