Ako povedal Dostojevskij, ak chcete, aby vás rešpektovali iní, musíte najprv mať rešpekt sami k sebe.

Všetci túžime po uznaní od našej rodiny, blízkych či priateľov. Potrebujeme mať pocit, že to, čo robíme, robíme správne. Nikto nie je spokojný, ak ho ostatní považujú za menejcenného. Možno aj vy ste už zažili, že vám niekto hovoril: „Na to nemáš, to nezvládneš“, či: „Vôbec to nepadne dobre“. Keď to však nakoniec napriek predsudkom zvládnete, ten pocit stojí za to. Pozrite si spôsoby, akými je možné jednoducho si rešpekt získať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Zastaňte sa seba aj iných

Nie len deti môžu byť šikanované, každý človek sa môže stať terčom šikany. Ak vidíte, že sa s niekým zaobchádza zle, alebo niekto zle zaobchádza s vami, nenechajte to tak. Ukážte svetu, že takéto správanie je pre vás neakceptovateľné. Nebuďte ten, kto sa len nečinne prizerá.

pixabay.com

Odpovedajte, nereagujte prehnane

Byť si vedomý svojich emócií a pocitov je pozitívne a zdravé. Napriek tomu, reagovať v návale emócií nemusí byť vždy najmúdrejšie. Nereagujte v stave hnevu a zmätenosti. Nechajte hlavu vychladnúť, spracujte svoje emócie a následne odpovedajte.

Hovorte aj „nie“

Buďte si vedomí svojich limitov, napríklad čo sa týka energie, času a peňazí. Identifikujte to, na čom vám záleží a zamerajte sa na to, aby ste to robili dobre. Na všetko ostatné jednoducho povedzte občas aj nie. Neprikyvujte na všetko, len aby ste ostatným ulahodili.

Neplytvajte časom

Na svoje stretnutia buďte dobre pripravení. Vyhýbajte sa klebeteniu. Držte sa témy a snažte sa, aby boli pracovné stretnutia čo najkratšie, ale zároveň čo najlepšie naplánované.

pixabay.com

Majte svoje zásady a držte sa ich

Váš osobný morálny kompas je jedna z najdôležitejších vecí, čo máte. Čomu skutočne veríte? Čo je pre vás naozaj hodnotné? Čo je a čo nie je pre vás podstatné? V tomto by ste mali mať jasno a urobiť všetko preto, aby ste podľa svojich zásad a morálnych hodnôt aj žili.

Rešpektujte morálne zásady iných ľudí

Aj keď občas s morálnymi princípmi iných ľudí nesúhlasíte, je dôležité, aby ste ich akceptovali a podporovali ich. Napríklad, nesnažte sa donútiť vegetariána, aby začal jesť mäso. Nikomu nie je príjemné, ak sa pokúšate narušiť jeho najhlbšie presvedčenia.

pixabay.com

Správajte sa ku všetkým ľuďom s úctou

Nikto nemá rád ľudí, ktorí sa svojmu šéfovi vtierajú a líškajú každým možným spôsobom a potom sa na ulici k taxikárovi správajú ako k odpadu. Pamätajte, že všetci sme ľudské bytosti.

Držte sa svojho stanoviska

Neznehodnocujte vlastné nápady a potreby. Buďte asertívni. Buďte láskaví a načúvajte iným ľuďom, nezhadzujte ich. Ak s niekým nesúhlasíte, povedzte to. Ľudia si úprimnosť vážia.

Vyhýbajte sa klebetám

Pre mnohých ľudí je klebetenie zábavou. Dokáže však byť aj ľahkomyseľné a môže iným ľuďom veľmi ublížiť. Zapájaním sa do klebetenia dávate najavo, že si nevážite pocity a súkromie ľudí okolo vás.

pixabay.com

Svoje ospravedlnenia myslite vážne

Ak ste vykonali niečo zlé, ospravedlňte sa. Nehovorte, že vás to mrzí, ak to nie je pravda. Uistite sa, že vaše ospravedlnenia sú vždy úprimné a idú od srdca. Vaše slová by mali niečo aj znamenať.

Dodržiavajte sľuby

Ak ste niekomu sľúbili, že sa s ním stretnete, tak tam aj príďte, a to načas. Ukážte ľuďom, že ste dôveryhodní, dá sa na vás spoľahnúť, a že rešpektujete, že ľudia okolo vás majú svoje povinnosti.

Preberte iniciatívu

Nečakajte vždy na niekoho iného, aby prevzal iniciatívu. Buďte aktívni v snahe nájsť riešenia problémov a v dosahovaní cieľov. Ak chcete ísť s niekým na rande, pozvite ho/ju. Nechoďte okolo horúcej kaše.

„A nadovšetko, neklamte sami seba. Človek, ktorý klame sám seba a načúva týmto lžiam, sa dostáva do bodu, kedy už nedokáže rozoznať pravdu sám v sebe, alebo okolo seba a stráca všetok rešpekt – svoj, aj iných.“- Dostojevskij

Pozri aj: TÝCHTO 9 ZNAKOV DOKAZUJE, ŽE ZÁKON PRÍŤAŽLIVOSTI FUNGUJE AJ U VÁS

iheartintelligence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov