Tradične u nás darčeky nosí na Vianoce Ježiško.

Deti mu napíšu list, čo by chceli dostať pod stromček a on im to v deň Vianoc doručí domov krásne zabalené. Čoraz viac rozšíreným sa stáva aj koncept Santa Clausa, tučného pána v červenom, ktorého vzduchom ťahá na sánkach záprah sobov. Na saniach nesie darčeky pre deti z celého sveta. Každá krajina má však inú históriu a iné tradície. S akými vianočnými postavami sa stretnete v zahraničí?

Článok pokračuje pod videom ↓

Koza Yule

Vo Švédsku neťahá sane záprah sobov, ale koza Yule, ktorá pomáha Santovi doručiť všetky darčeky dobrým deťom. Aj preto je v škandinávskych oblastiach mimoriadne obľúbenou vianočnou ozdobou malá koza vyrobená zo slamy. Zaujímavejšia koza Yule však každý rok stojí na námestí mestečka Gavle a napriek tomu, že polícia urobila už mnoho opatrení, niekto ju každý rok podpáli.

Yule Goat, Skansen Christmas MarketPhoto by Nenyaki on Flickr

Posted by I Love my Swedish Heritage on Sunday, November 27, 2016

Frau Perchta

S touto postavou sa stretnete v oblasti Rakúska a Nemecka, niekedy je priateľská, inokedy až desivo zlomyseľná. Väčšinou je vyobrazovaná ako nepekná postava v dlhom plášti, pod ktorým má nôž, pričom niekedy má zvieraciu tvár. V období 12 dní počas Vianoc prehľadáva domovy a dobrým deťom zanechá darček. Ak natrafí na zlé dieťa, vytasí svoj nôž, rozpára ho, miesto po vnútornostiach naplní slamou a opäť zašije. Byť na Vianoce plný zrazu nadobúda celkom iný význam.

Posted by Blanca Lizbeth Rodríguez Calderón on Monday, December 11, 2017

Kallikantzaroi

Malá nezbedná postavička sa vyskytuje najmä na juhu Európy a podobne ako Perchtu, stretnete ju len počas Vianoc na 12 dní. Ináč trávi čas v temnotách – pokusmi zničiť Zem. Podľa legendy svet drží pokope svetový strom a jeho konáre podopierajú aj Zem. A práve tento strom sa Kallikantzaroi pokúša odpíliť. Na Vianoce však svoju bežnú činnosť zanechá tak a príde na zemský povrch. Počas tej doby sa svetový strom vylieči a tak ho, čuduj sa svete, nikdy nemôže zničiť.

Ako zabrániť, aby sa škriatok vkradol do vašej domácnosti? Za dom zaveste prasačiu čeľusť. Alebo zaveste niekam ľan, pretože škriatok má nutkanie všetko počítať a počítanie ľanových vláken ho na dlho zamestná. Okrem toho sa však radi spúšťajú cez komín, urobíte teda dobre, ak budete v kozube 12 dní udržiavať blčiaci oheň.

I KallikantzaroiI #kallikantzaroi o #kalikantzaroi sono delle creature mostruose e terrificanti del folklore natalizio…

Posted by Lo Scrigno dello Gnomo on Sunday, December 29, 2013

La Befana

La Befana je talianska bosorka, ktorá každý rok 5. januára skĺzne dolu komínom a skúma, ktoré deti boli dobré a ktoré zlé. Okrem toho je nutné pri krbe nechať zavesenú ponožku. Ak ste boli dobrí a máte ponožku, La Befana vám do nej nadelí dobroty. Ak ste nepočúvali, dám vám do nej uhlie.

Údajne La Befana kedysi poskytla útočisko Trom kráľom, ktorí išli za Ježišom, keď sa narodil. Volali so sebou aj ju, ale odmietla. Keď si to neskôr La Befana predsa len rozmyslela, Troch kráľov ani Ježiška nemohla nikde nájsť. A tak chodí po svete a dá sladkosť každému dobrému dieťaťu, na ktoré natrafí. Aby sa u vás La Befana cítila dobre, nezabudnite jej nechať nejaké dobré jedlo a pohár vína.

'La Befana' is an old lady who delivers presents to Italian children on the night of January 5th, travelling on her…

Posted by STRADA on Monday, December 3, 2012

Gryla a vianočná mačka

Aj keď nejedna vianočná postava obsahuje nepekné prvky, kanibalistická obryňa Gryla so svojou mačkou je skutočne desivá. Od 13. storočia patrí k islandskej vianočnej tradícii a údajne počas sviatkov prenasleduje deti. Ak je dieťa zlé, unesie ho, aby si na ňom neskôr mohla pochutnať.

Aby toho nebolo málo, Gryla má obrovskú beštiálnu mačku Jolakotturinn, ktorá si zas zgustne na deťoch, ktoré nemajú nové šaty. Na Islande totiž deti za dobre vykonanú prácu dostávajú šaty, čo znamená, že ak dieťa nové šaty nemá, zrejme svoju prácu nerobilo dobre a mačka ho zje.

Hi everybody! This is Grýla, my co-conspirator and troll par excellence. The event depicted here was a national embarrassment for us at the time, although it's mostly forgotten about now.

Posted by Jólakötturinn on Tuesday, December 24, 2013

Yule muži

Keď sa Gryla rozhodla, že na mučenie detí jej už nestačí mačka, splodila so svojím mužom 13 potomkov. Po dobu 13 dní pred Vianocami kladie dieťa pod okno topánku. Ak bolo v ten deň dobré, nájde si v nej sladkosť. Ak nie, nájde si zhnitý zemiak. V súčasnosti už Yule muži nechávajú milé drobnosti, nebolo to tak ale vždy. V roku 1746 však na Islande zakázali strašiť deti touto legendou.

Posted by Yule Lads Legend on Thursday, October 20, 2016

Zwarte Piet

Zwarte Piet znamená v preklade Čierny Peter a ide o holandskú tradíciu, v rámci ktorej si obyvatelia maľujú tváre na čierno. Možno ste si však domysleli, že okolitý svet vníma túto tradíciu ako pomerne rasistickú. Dokonca aj vláda podnikla kroky na odstránenie tejto postavy. Domáci si ju však bránia tým, že Čierny Peter má tmavú pokožku preto, lebo do domácností vchádza cez komín.

Gepostet von BS Wereldwijs Landgraaf am Dienstag, 12. Dezember 2017

Caganer

Možno aj vy máte na Vianoce doma postavený malý Betlehem. Malý Ježiško, Mária, Traja králi a zvieratká. V Katalánsku však majú zvláštny zvyk vystavovať okrem iného aj tzv. Caganers, teda postavy vykonávajúce veľkú potrebu. Doslova. Pôvod tradície nie je známy, ak však na Vianoce nebudete mať Caganera, čaká vás nešťastný rok. Kedysi bola postavička Caganera vyobrazená ako farmár. Dnes môžete mať pod stromčekom aj kadiaceho Dalai Lamu, Castra či kráľovnú.

Posted by El Caganer on Tuesday, November 7, 2017

Krampus

Démon, ktorý je sčasti kozou, má svoj pôvod v strede Európy, čoraz častejšie sa však stáva námetom hororov po celom svete. Kým 6. decembra Mikuláš rozdáva sladkosti, deň predtým chodí po svete Krampus a zlé deti potrestá alebo unesie. Ako odlákať Krampusa od zlého dieťaťa? Ponúknite mu alkohol.

Artist Melita Curphy is on our nice list for creating this awesome art. See more of her work: http://www.missmonster.com/ #FanArtFriday #KrampusMovie

Posted by Krampus on Friday, March 18, 2016

Mari Lwyd

Vo väčšine krajín by sa u vás pravdepodobne objavila polícia, ak by ste dali susedovi pred dvere konskú lebku. Vo Walese je to však tradícia Mary Lwyd. Na Vianoce a na Nový rok takto chodia ľudia od domu k domu, spievajú a recitujú. Ak vojde návštevník s konskou lebkou do domu, údajne to domácnosti vnesie šťastie.

Mary Lwyd

Posted by Angelika Wohinz on Tuesday, December 5, 2017

S akou zvláštnou vianočnou tradíciou ste sa stretli vy?

Pozri aj: Nalaďte sa na Vianoce. Toto je 10 najkrajších slovenských a českých vianočných filmov

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov