Foto: pixabay.com

Prekvapí vás, v čom všetkom spočíva tajomstvo šťastného manželstva.

To, že šťastie prežívané v manželstve neovplyvňuje počet “šťastných” selfies zverejnených na Facebooku či na Instagrame, už vieme dávno. Šťastné manželstvo tkvie v niečom úplne inom a pravdou je, že mnohé z nasledovných zistení vás určite prekvapia.

Článok pokračuje pod videom ↓

Aké sú teda tajné ingrediencie šťastného manželstva? 

#1 Veľá svadba

Vedci z The University of Virginia skúmali, či existuje nejaká súvislosť medzi šťastnými manželstvami a tým, akú mali svadbu. Štúdie sa zúčastnilo 418 párov a na prekvapenie mnohých, korelácia medzi prežívaným šťastím a veľkosťou svadby sa skutočne potvrdila, a to vo vzťahu väčšia svadba = väčšia spokojnosť v manželstve. Na svoju svadbu si však nemusíte objednávať rovno Maroon 5, nešlo totiž o veľkosť v ponímaní výdavkov či extravagancie, pod veľkou svadbou bol myslený počet ľudí. 

pixabay.com

#2 Zloženie kostí

Nie, nejde o preklep a nechceli sme napísať “hostí”, čítate dobre. Znie to síce neuveriteľne, ale štúdia, ktorej sa zúčastnilo 632 dospelých ľudí skutočne potvrdila, že respondenti, ktorí neboli zosobášení, boli single, rozvedení alebo ovdovení, mali výrazne redšie kosti. Vedci sú však pri snahe o vysvetlenie tohto javu bezradní. 

#3 Atraktívna manželka

Toto zas až takým prekvapením nie je, no je dobré si to pripomenúť. Tejto štúdie sa zúčastnilo 450 manželských párov a viedla ju psychologička Andrea Meltzer. Po 4-ročnom sledovaní čerstvo zosobášených párov sa jej podarilo potvrdiť, že výrazne šťastnejšie boli tie páry, v ktorých bola žena krásna nielen vnútorne, ale aj navonok. Zaujímavé však je, že sa to nepotvrdilo naopak.

Foto: Photo by Alexandru Zdrobău on Unsplash

#4 Neatraktívny manžel

A to potvrdzujú hneď viaceré štúdie. Okrem tej vyššie uvedenej dospela k tomuto záveru aj táto a potvrdila, že šťastnejšie manželstvá sú tie, v ktorých je muž tým menej atraktívnym. Vedci odhadujú, že to môže byť spôsobené tým, že takýto muž sa o to viac snaží, aby si svoju polovičku udržal. 

#5 Dostatok priestoru

Čo si myslíte, nakoľko dôležité je mať spoločné záujmy? Do istej miery určite áno, no robiť všetko spoločne vášmu manželstvu naozaj neprospeje — práve naopak. Dokázala to aj štúdia publikovaná v Journal of Marriage and Family. Podľa nej boli oveľa šťastnejšie tie manželské páry, v ktorých mali manželia iné hobby a vykonávali ich samostatne. 

Photo by Simon Migaj from Pexels

#6 Odloženie rozhodnutia mať deti

A na záver asi najviac kontroverzné zistenie, ktoré pobúri všetkých rodičov. Istej štúdii sa totižto podarilo zistiť, že oveľa šťastnejšie boli v manželstve tie páry, ktoré boli bezdetné. Mali totižto viac času nielen na seba, ale aj na plnenie si svojich snov.

Čo si o týchto zisteniach myslíte vy? Súhlasíte s tým, že ide o “recept” na dokonalé manželstvo? 

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov