O tom, či vikingské bojovníčky vôbec skutočne existovali, sa vedú búrlivé debaty.

Kultúra Vikingov je nám známa najmä zo seriálov a filmov, ktoré ich vykresľujú ako obrovských bradatých krvilačných chlapov so sekerami. Dokonca sa hovorí, že vikingská verzia neba je tá, v ktorej sa každý deň bojuje a potom sa rozsekaní protivníci opäť poskladajú dokopy, aby sa na ďalší deň mohlo bojovať opäť. Do tohto konceptu nežné pohlavie príliš nezapadá, alebo predsa?

Článok pokračuje pod videom ↓

Istý stredoveký učenec menom Saxo Grammaticus vo svojom diele spomína ženy, ktoré sa prezliekali za mužov, aby mohli svoj život obetovať vojne a boju. Tvrdí, že radšej sa oháňali zbraňami, než aby rozdávali bozky a napriek tomu, že svojou krásou mohli srdce muža poľahky roztopiť, zvolili si radšej drsnejšiu cestu a prebodli ho oštepom.

Medzi najslávnejšie vikingské bojovníčky patrí istá Hervor, ktorá viedla vlastnú flotilu a vo vojnách sa oháňala čarovným mečom. Práve táto tajomná odvážna bojovníčka mala údajne poslúžiť aj ako inšpirácia pre bojovníčku v knihe Pán prsteňov od  J.R.R.Tolkiena, Eowyn.

wikipedia.org

O vikingských bojovníčkach sa hovorí naprieč celými kultúrami, prečo teda historici vôbec pochybujú o ich existencii? Jedným z dôvodov je fakt, že neexistuje žiaden priamy písomný dôkaz, ktorý by dokazoval, že bojovníčky z radov Vikingov skutočne žili a zúčastňovali sa krvavých bitiek a vojen. Vikingovia síce mali svoj vlastný systém písania za pomoci rún, no väčšina informácií od nich pochádza zo zdrojov v anglickom, francúzskom alebo arabskom jazyku.

Výskumníkov prekvapilo niekoľko nových dôkazov až okolo roku 1800, keď na vikingskom pohrebisku objavenom na mieste, kde bolo kedysi najdôležitejšie obchodné centrum Vikingov s názvom Birka, našli náznak toho, že ženy skutočne mohli byť krutými a nebojácnym bojovníčkami po boku mužov.

V hrobke našli pochované pozostatky, ktoré naznačujú, že osoba si počas svojho života vyslúžila vysoký post a mnoho úcty. V hrobe boli nájdené zbrane, ako napríklad sekery, ale aj štít, šípy, kúsky brnenia a v hrobke boli pochované aj dva kone. Zaujímavé je, že sa našlo aj niečo ako stolná doska, na ktorej si Vikingovia plánovali stratégie. Nešlo teda o obyčajného vojaka, ale o člena armády s vysokým postavením.

wikipedia.org

V tých časoch výskumníci kvôli nedostatku iných dôkazov nemali dôvod predpokladať, že by nešlo o muža. Až neskôr v rámci iného projektu sa vedci dostali ku skúmaniu kostí vojaka z hrobky o niečo bližšie. Ukázalo sa, že lícne kosti a kosti panvy pôsobia, ako keby patrili ženskej kostre a nie mužskej. Výsledky boli neskôr potvrdené aj analýzou DNA, v hrobe skutočne ležala žena, vikingská bojovníčka s vysokou hodnosťou.

Aj keď je to všetko už dávnou minulosťou a s istotou sa nedá tvrdiť nič, nové objavy sú jednoznačne zaujímavé.

Pozri aj: Loď duchov: Príbeh, z ktorého vás zamrazí. Táto loď sa po celom svete plavila 38 rokov vkuse, no na jej palube nikto nebol

all-that-is-interesting
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov