Foto: pixabay.com

Je to tak jednoduché, až tomu nebudete chcieť veriť.

Určite ste už čítali o mnohých trikoch, ako na niečo nezabudnúť. Odborníci odporúčajú tvorbu rýmovačiek, zapamätávanie si prvých písmen, vizualizáciu či mnohé iné. Zdajú sa vám byť tieto postupy príliš komplikované? Ak áno, tento trik sa vám určite zapáči.

Článok pokračuje pod videom ↓

Mali ste na základnej škole radi výtvarnú výchovu? Vôbec ste v nej nemuseli byť dobrí, no ako sa podarilo dokázať vedcom z University of Waterloo in Canada, kreslenie pre vás môže mať nesporné benefity ešte aj dnes.

Ako hovorí Melissa Meade, jedna z iniciátorov tohto výskumu: “Zistili sme, že kreslenie zlepšuje u starších dospelých pamäť viac, než akákoľvek iná technika.”

Výskum prebehol tak, že partcipantom vo veku 20-80 rokov boli predkladané série rôznych slov. Jedna skupina si mala toto slovo len napísať, ďalšia mala daný predmet písomne popísať a tretia skupina si ho mala nakresliť. 

pixabay.com

Následne dostali všetci participanti pauzu, po ktorej vedci zisťovali, koľko z predložených slovíčok si pamätajú. Asi vás už neprekvapí, že najlepšie obstála skupina, ktorá si slovíčka kreslila — ak teda napríklad uvideli psa, jednoducho si ho nakreslili.

Psychológovia potvrdzujú, že táto technika je skutočne mimoriadne efektívna, no zároveň veľmi jednoduchá, preto je možné využiť ju v každodennom živote. Odborníci sa domnievajú, že taká účinná je preto, že v sebe zahŕňa viacero spôsobov prezentovania danej informácie — nakreslením dáte danému slovíčku význam vizuálny, priestorový, slovný, sémantický i motorický. 

Inými slovami, kreslenie rozhýbe viac častí vášho mozgu, preto si daný podnet zapamätáte tak dobre. Skúste preto tento trik nabudúce využiť, keď si budete potrebovať zapamätať nejakú pracovnú úlohu alebo niečo, čo dnes musíte kúpiť v obchode — sami uvidíte, že to funguje naozaj skvele. 

sciencealert
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov