Foto: pexels.com

Máte vo svojom okolí nejakého ľaváka?

Alebo ste ním vy sami? Ak áno, týchto 5 faktov vám možno bude dôverne známych. Ľaváci sú totiž v skutočnosti veľmi výnimočnými ľuďmi a od pravákov sa nelíšia len tým, ktorou rukou robia väčšinu úkonov.

Článok pokračuje pod videom ↓

Výnimočnými ich totiž robí aj týchto 5 vecí.

#1 Podľa istej štúdie, ktorú zverejnili vedci z Lafayette College a Johns Hopkins University zarábajú vysokoškolsky vzdelaní ľaváci v priemere až o 10-15 % viac než vysokoškolsky vzdelaní praváci. 

#2 Ľavákov je na svete oveľa menej než pravákov (odhaduje sa, že ľaváci tvoria 10 % populácie), napriek tomu však tvoria až 20 % členov organizácie Mensa (medzinárodná organizácia združujúca nadpriemerne inteligentných ľudí).

#3 Štúdia uverejnená v American Journal of Psychology dokázala, že ľaváci sú kreatívnejší. Títo ľudia sú preto úspešnejší v oblasti umenia či hudby. 

Photo by Juan Pablo Arenas from Pexels

#4 Nedávna holandská štúdia dokázala, že politici, ktorí sú ľaváci, sú v úspešnejší v televíznych debatách. Vysvetlenie je nasledovné: gestá robené pravou rukou sa nám podvedome zvyčajne spájajú s niečím pozitívnym, zatiaľ čo gestá robené ľavou rukou v nás evokujú negativitu. Keďže v televízii však vidíme zrkadlový obraz, prejavy pravákov nám prídu negatívne (keďže sa nám zdá, že gestá robia ľavačkou), zatiaľ čo prejavy ľavákov považujeme za pozitívne. 

#5 Rik Smits, autor knihy The Puzzle of Left-Handedness, ktorú venoval práve ľavákom, tvrdí, že títo ľudia sú aj úspešnejšími športovcami. Je to tak aj preto, že športovci sú väčšinou zvyknutí na súperov, ktorí sú praváci, čomu prispôsobujú aj svoje tréningy. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov