Foto: Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Depresia a úzkosť trápia čoraz viac ľudí.

Popri tradičných liečebných postupoch, akými sú napríklad terapia či liečba liekmi, sa pri depresii či úzkosti odporúča zaradiť do svojho harmonogramu aj niektoré z nasledovných aktivít. Dokázalo sa totiž, že obe tieto ochorenia pomáhajú zmierniť. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ich zoznam priniesol portál Hobby Help.

#1 Fotografovanie

Odborníci sú presvedčení o tom, že fotenie pomáha precvičovať všímavosť mozgu. Fotenie vás navyše prinúti na chvíľu úplne na všetko zabudnúť a vďaka nemu môžete precítiť krásu prírody či čaro nových miest, čo má takisto ozdravujúce účinky. 

#2 Hra na hudobný nástroj

Obdobie depresie je skvelým na to, aby ste sa naučili hrať napríklad na gitaru, saxofón či klavír. Hra na hudobný nástroj totiž pomáha prekonávať úzkosť i depresiu a navyše i zvyšuje sebavedomie. 

#3 Písanie

Možno ste už počuli o tom, aké skvelé je niekedy zo všetkého sa “vypísať”. Vôbec na to nemusíte mať talent – to, čo napíšete, predsa nikto nemusí vidieť. Určite to však skúste a sami uvidíte, aké je to skvelé. 

#4 Kreslenie

Kreslenie pomáha eliminovať stres a pomáha bojovať aj s poruchami nálad. Je to podobné ako s písaním – nemusíte kresliť umelecké diela, ide o samotný proces, nie o výsledok. 

#5 Štrikovanie, vyšívanie a pod. 

Skúsili ste si niekedy uštrikovať, uháčkovať alebo ušiť nejaké vlastné oblečenie? Ak nie, určite by ste to mali skúsiť. Tieto ručné práce sú totiž na naše mentálne zdravie hotovým balzamom. 

Photo by cottonbro from Pexels

#6 Tancovanie

Tanec je fyzickou aktivitou, ktorá zaplaví vaše telo endorfínmi – teda hormónmi šťastia. Skvelé je i to, že pri tanci počúvate hudbu, spájate teda 2 v 1. 

#7 Plávanie 

Mnoho zanietených plavcov označuje plávanie za liek. Je to skvelá povzbudzujúca aktivita, pri ktorej si však zároveň skvele uvoľníte telo i myseľ. 

#8 Turistika

Turistika je skvelou fyzickou aktivitou, ktorá je priam vynikajúcim liekom ako na úzkosť, tak i na depresiu. Spája sa v nej chôdza na čerstvom vzduchu s pobytom v prírode, čo je vynikajúca kombinácia. 

#9 Záhradkárčenie 

Ďalším výborným koníčkom, ktorý vám pomôže spojiť sa s prírodou, je záhradkárčenie. Či už sa rozhodnete zasadiť celú zeleninovú záhradu alebo len jeden kvetinový záhon, má to skvelé terapeutické účinky.

#10 Varenie

Je známym faktom, že niektoré potraviny majú terapeutický vplyv aj na naše duševné varenia. Úzkosť navyše uvoľňuje i samotný proces varenia, takže opäť môžete spojiť príjemné s užitočným.

hobbyhelp
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov