Pravdepodobne vás prekvapí, o akú vlastnosť ide.

Dosiahnuť osobný bankrot nie je naozaj nič príjemné. Či si to chceme priznať alebo nie, peniaze sú pre náš život nevyhnutné a v dnešnej dobe sa bez nich sotva dokážeme pohnúť čo i len na krok. Vedci sa preto rozhodli preskúmať, ktorá vlastnosť je v súvislosti so solventnosťou najviac “riziková”.

Článok pokračuje pod videom ↓

Výsledky tohto výskumu vás pravdepodobne veľmi prekvapia. Vedcom sa totižto podarilo zistiť, že u láskavých a dôverčivých ľudí je šanca bankrotu vyššia až o neuveriteľných 50%.

Autori tejto štúdie prichádzajú zároveň s veľmi zaujímavým vysvetlením. Podľa ich zistení za to môže fakt, že takíto ľudia zarábajú vo všeobecnosti menej, čo následne spôsobuje, že o svoje peniaze sa až tak nezaujímajú.

Protipólom k týmto ľuďom sú ľudia, ktorí sú menej dôverčiví a nie sú takí milí, no zarábajú viac. S väčším príjmom im však akosi automaticky vzniká aj povinnosť zaujímať sa o svoje financie viac, takže tie sú tak vo väčšom “bezpečí”.

pexels.com

Nešlo pritom o žiadnu čiastkovú štúdiu, ale o seriózny výskum, ktorý analyzoval dáta zozbierané až od 3 miliónov respondentov. Použité boli výpisy bankových účtov, celonárodné prieskumy, panelové diskusie i verejne dostupné dáta.

Jeden zo spoluautorov štúdie, Dr. Joe Gladstone, dodáva: “Samozrejme nie všetci príjemní a dôverčiví ľudia musia zákonite prežívať finančné ťažkosti. Tento vzťah sa však potvrdil predovšetkým u ľudí s nižším príjmom. Takíto ľudia totižto ako keby nemali dostatok finančných prostriedkov na kompenzáciu škodlivého vplyvu ich príjemnej osobnosti – samozrejme stále hovoríme len o finančnej situácii, nie o ostatných aspektoch života, kde považujeme tieto vlastnosti za pozitívne.”

Ako teda vidíte, aj vlastnosti, ktoré považujeme vo všeobecnosti za tie “dobré”, nám môžu v niektorých životných oblastiach poriadne zavariť.

Pozri aj: Štúdie vedcov dokázali, že šťastie si za peniaze kúpite. Má to však niekoľko háčikov

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov