Experimenty na ľuďoch či na zvieratách sú v súčasnosti vnímané negatívne. Neexistuje však slovo, ktorým by sa zverstvá, ktoré na sebe ľudia navzájom páchajú, dali pomenovať.

Klinické experimenty sú vedecké výskumy vykonávané za účelom otestovania toho, či nejaké nové lieky sú bezpečné pre ľudí, a či plnia svoju funkciu tak, ako by mali. Len malé percento takto testovaných liekov je následne aj schválených a distribuovaných. Týchto 9 klinických experimentov vykonaných v nie tak dávnej minulosti dopadlo veľmi zle. Ľudia pri nich prichádzali o život.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vydanie nebezpečného lieku, ktorý neskôr donútil zaviesť vyššie bezpečnostné opatrenia vo farmaceutickom priemysle

V päťdesiatych rokoch sa dostal na trh liek s názvom Thalidomide, ktorý mal pôsobiť ako sedatívum, ktoré je „bezpečné aj pre tehotné ženy“, keďže developeri „nenašli dávku dostatočne vysokú na to, aby zabila potkana“. V roku 1960 bol tento liek dostupný v 46 krajinách a jeho predajnosť je porovnateľná s aspirínom.

Austrálsky pôrodník Dr. William McBride prišiel na to, že tento liek pomáhal ženám v tehotenstve mierniť ranné nevoľnosti. Rozbehol tým svetový trend. V roku 1961 si však všimol, že tento „neškodný“ liek spôsobuje, že deti sa rodia s vážnymi vrodenými defektmi. Mnoho z nich sa narodilo s poruchou zvanou phocomelia, ktorej dôsledkom malo dieťa skrátenú končatinu pripomínajúcu plutvu, alebo končatina úplne chýbala. Do roka bol Thalidomine zakázaný takmer na celkom svete. Táto tragédia viedla k veľkým zmenám vo FDA (Food and Drug Administration). V roku 1962 bol pozmenený zákon o liekoch, po ktorom je nutné, aby výrobcovia dokázali, že liek je bezpečný a efektívny.

dw.com

Vojak, ktorý sa nevedomky zúčastnil experimentu s nervovým plynom

V roku 1953 letec Royal Air Force, Ronald Maddison, zomrel po tom, čo bol vystavený nervovému plynu s názvom sarín. Meddisonovi bolo povedané, že na ňom budú skúmať liek, ktorý má pomôcť bojovať s nachladnutím. Bolo mu ponúknutých 15 šilingov (približne jedno euro) a priepustka na tri dni. Z peňazí plánoval kúpiť svojej priateľke Mary Pyle snubný prsteň. V zariadení mu bola na zápästia priložená tkanina napustená 200 miligramami sarínu. Po dvadsiatich minútach sa začal potiť a sťažoval sa, že sa necíti dobre. Onedlho sa zvalil na stôl, sťažoval sa, že nepočuje, lapal po dychu a bol v kŕči. Previezli ho do neďalekej nemocnice, kde mu lekári vpichli do srdca adrenalín a pokúsili sa ho resuscitovať, avšak ani to nepomohlo. Menej než 45 minút po aplikovaní jedu bol Maddison prehlásený za mŕtveho.

wikipedia.org

Pacienti, ktorí oslepli po experimente s kmeňovými bunkami

Sporná terapia kmeňovými bunkami vykonaná na Floride spôsobila, že traja pacienti oslepli. Ženy vo veku medzi 77 a 82 rokov trpeli makulárnou degeneráciou, bežným ochorením sietnice. Trpeli rôznym stupňom oslabenia zraku a za pomoc zaplatili 5 000 dolárov (cca 4 700eur). Týždeň po tom, čo im do očí boli vstreknuté kmeňové bunky, ženy oslepli. Lekári tvrdia, že neexistuje možnosť, ako im zrak vrátiť. Za správnych podmienok sa môžu kmeňové bunky premeniť na takmer akékoľvek bunky v tele, čo je dôvodom, prečo sú často využívané v regeneratívnej medicíne. Vedci dúfajú, že čoskoro bude možné využiť ich na nápravu poškodených orgánov. V súčasnosti sa využívajú len pri transplantáciách kostnej drene, to však neodradilo mnoho kliník od ďalších experimentov s liečbou autizmu, artritídy a mnohých iných ochorení pomocou kmeňových buniek.

usada.org

Deti, ktoré umreli, alebo majú doživotné následky po užití experimentálneho lieku proti meningitíde

Keď v roku 1996 zasiahla Nigériu najhoršia zaznamenaná epidémia meningitídy, 11 detí zomrelo po tom, čo im bol podaný experimentálny liek s názvom Trovan. Druhá skupina detí dostala štandardný liek využívaný v medicíne, Ceftriaxone. Šesť detí zomrelo následkom užitia Trovanu, päť po užití Ceftriaxone. Hovorí sa, že výrobca lieku, Pfizer, nemal povolenie od rodičov, aby deťom tieto lieky podal. Proti spoločnosti bola podaná žaloba. Hovorí sa tiež, že mnoho detí dostalo nižšiu dávku, než je odporúčaná, čoho následkom ostali paralyzované, s poškodením mozgom a poruchami reči. V roku 2009 sa firma Pfizer dohodla s Nigérijskou vládou na mimosúdnom vyrovnaní v hodnote 75 miliónov dolárov (cca 70 miliónov eur). Každá rodina, v ktorej umrelo dieťa bola odškodnená sumou 175 tisíc dolárov (cca 165 tisíc eur).

rc1023.fm

Klinický výskum na liečbu rakoviny, ktorý bol zastavený po tom, čo umreli dvaja účastníci

V roku 2016 bola prerušená klinická štúdia bio-farmaceutickej spoločnosti Juno Therapeutics po tom, čo dvaja účastníci zomreli. Pacient v ich predošlej štúdii zomrel na opuch mozgu, teda nahromadenie nadmerného množstva tekutiny v mozgu. To isté zabilo aj účastníkov v roku 2016. Spoločnosť Juno rozhodla, že ich smrť bola zapríčinená kombináciou viacerých faktorov, z ktorých jeden bol pridanie ďalšieho lieku na liečbu rakoviny. Bolo navrhnuté, aby výskum pokračoval, avšak už bez pridania ďalšieho lieku.

wikipedia.org

18 ročná obeť štúdia genetickej terapie

18 ročný Jesse Gelsinger trpel ochorením s názvom ornithine transcarbamylase deficiency (OTC), ktorú ale zvládal vďaka kombinácii diéty a liekov. Mal nedostatok enzýmu, ktorý sa podieľa na rozklade amoniaku, ktorý sa vo väčšom množstve stáva toxickým. U dojčiat je toto ochorenie smrteľné, avšak Jesse ho nezdedil. U neho išlo o spontánnu genetickú mutáciu po počatí a jeho stav nebol vážny. Jesse sa zúčastnil štúdie v Pensylvánii, za účelom pomôcť vyvinúť liek pre dojčatá narodené s touto chorobou. Bol mu injekčne aplikovaný adenovírový vektor, ktorý niesol korigovaný gén. Po štyroch dňoch Jesse umrel kvôli masívnej odozve imunitného systému, ktorú zapríčinil práve vírusový vektor. Zlyhali mu orgány a odumrel mozog.

jesse-gelsinger.com

Experimentálny liek „Sloní muž“ ktorý spôsobil, že šiestim mužom zlyhávali orgány

V roku 2006 sa osem mužov rozhodlo zúčastniť sa štúdie, ktorá mala pomocou manipulácie imunitného systému pomôcť vyvinúť liek na rakovinu. Každému ponúkli 2 000 libier (cca 2 300 eur). Po užití lieku TGN1412 šesť z ôsmich mužov (dvaja užili placebo) kričalo v agónii, ich orgány zlyhávali a opúchali im hlavy. Lekári bojovali o ich životy. Najmladší účastník, Ryan Wilson, ktorý mal vtedy 21 rokov, musel stráviť v nemocnici štyri mesiace, keďže mu zlyhávali obličky, pečeň, aj srdce. Utrpel taktiež poranenia pripomínajúce omrzliny a lekári mu museli amputovať časť nohy. Niekoľko článkov prstov mu odpadlo. Ešte stále nie je známe, aké budú dlhodobé účinky tohto lieku.

thesun.co.uk

Klinická štúdia, ktorá viedla k samovražde mladého muža

V roku 2003 profesor Olson pracujúci na katedre psychiatrie donútil mladého muža trpiaceho psychotickými príznakmi, aby sa zúčastnil štúdie týkajúcej sa antipsychotických liekov. Štúdia sa zameriavala na pacientov, ktorí prežívali svoju prvú psychotickú epizódu a hrozili im, že ak odmietnu, budú uväznení. Dan Markingson sa zapísal na štúdiu s názvom CAFÉ. Jeho matka, Marry Weiss, proti tejto štúdii protestovala a pokúšala sa z nej syna dostať niekoľko mesiacov. Bála sa, že jeho stav sa zhoršuje a mohol by sa pokúsiť spáchať samovraždu. Jej varovania každý ignoroval. Päť mesiacov po začatí štúdie Dan zomrel po tom, čo sa pokúsil odrezať si hlavu pomocou noža na kartón. Po tomto incidente štúdie prestala prijímať ďalších pacientov. V roku 2015 predseda katedry psychiatrie rezignoval kvôli incidentu zo svojej pozície.

nytimes.com

Francúzska štúdia, ktorej následkom jeden muž zomrel a traja majú poškodený mozog

V roku 2016 bolo hospitalizovaných šesť mužov (a jeden zomrel) po tom, čo sa zúčastnili experimentu v Británii. Výskumu sa zúčastnilo 128 účastníkov, 90 bol podaný neznámy liek, ostatní dostali placebo. Liek mal pomôcť pri liečbe úzkostí a s pohybových problémov, ktoré sa spájajú s neurodegeneratívnymi ochoreniami. Už počas prvej fázy experimentu pod záštitou Biotrial utrpelo šesť účastníkov nezvratné poškodenia mozgu. Vyšetrovanie stále pokračuje, avšak ukázalo sa, že počas testovania na zvieratách po podaní tohto lieku umrelo mnoho psov a niekoľko ostalo s neurologickými poškodeniami.

Pozri aj: VEDCI ZOPAKOVALI NESLÁVNE ZNÁMY MILGRAMOV EXPERIMENT, KTORÝ UKÁZAL AJ PO 50. ROKOCH PODOBNÉ VÝSLEDKY. SÚ ĽUDIA SKUTOČNE ZLÍ?

psych.sk (Petra Sušaninová) oddee
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov