Napriek tomu, že táto osobnostná črta vytvára akúsi škálu, radi sa delíme na dve skupiny - na intovertov a na extrovertov.

Obe z týchto skupín majú svoje výhody aj nevýhody, napriek tomu sa však o introvertoch hovorí o niečo viac. Možno to bude tým, že neraz držia svoje pocity a myšlienky „pod pokrievkou“ a vytvárajú tak dojem záhadnosti. Byť introvertom však nie je ľahké a ak ste ním aj vy, týchto 5 situácií vám bude dôverne známych.

Článok pokračuje pod videom ↓

Keď potrebujete byť chvíľku osamote

Introverti síce potrebujú socializáciu ako každý bežný človek, baterky si však dobíjajú osamote, v bezpečí svojho domova. Predstavte si však, že ste k sebe pozvali priateľov na večierok a zrazu vás prepadne nesmierna únava a pocit, že potrebujete byť osamote. Nie je jednoduché to priateľom dať najavo a požiadať ich, aby odišli. Aj pri tom najpriateľskejšom tóne môže hroziť, že sa urazia.

Problém nastáva najmä v prípade, ak sa priatelíte s extrovertmi, ktorí by najradšej boli stále v spoločnosti iných. Ideálne je mať chápavých priateľov, v ktorých máte oporu, aj tí sa však môžu cítiť odmietnutí. Človek sa tak neustále musí rozhodovať medzi starostlivosťou o vlastné psychické zdravie a spokojnosťou svojich blízkych.

Rozhovor s novým človekom

Poznáte ten pocit, keď sa vám prihovorí niekto, koho nepoznáte? Aj keď ide len o obyčajnú konverzáciu, akosi nedokážete vypotiť nič zmysluplné. Máte na výber dve možnosti. Buď necháte rozhovor divným spôsobom zaniknúť alebo sa budete ďalej pokúšať zachrániť potápajúcu sa loď. Nech sa rozhodnete akokoľvek, táto situácia vie byť poriadne frustrujúca.

unsplash.com

Pozvánka na večierok

Vykrútiť sa z jedného pozvania je v poriadku, z dvoch to už začína byť podozrivé a pri treťom už nemáte na výber, ak chcete, aby vás ešte niekedy niekam pozvali. V takýchto prípadoch je to skôr povinnosť a aj keď sa snažíte uvoľniť a zabaviť sa, po chvíli vás premôže neodolateľné nutkanie odísť preč. Opäť tak hľadáte výhovorky, ktoré nikoho neurazia, len aby ste sa mohli stratiť do pohodlia svojho bezpečného kútika.

Verejná prezentácia

Aj introvert dokáže byť skvelým motivačným rečníkom, no postaviť sa pred dav ľudí je desivá skúsenosť. Byť v centre toľkej pozornosti je jednoducho nočná mora. Aj keď sú šikovní, radšej robia veci nenápadne, bez hurhaja. Aj v skupinovej práci radšej zaujmú úlohu pozorovateľa, ako by sa mali aktívne zapájať. Aj keď sa to však nezdá, ich vnútorný mentálny život je nesmierne bohatý a kreatívny.

unsplash.com

Unáhlené závery

Nejeden človek, ktorý takého introverta práve stretol a nepozná ho, si môže pomyslieť, že je to namyslený egoistický človek. A to len preto, lebo nie je ochotný ihneď odhaliť najväčšie tajomstvá svojho života. Introvert sa však nesnaží hrať na záhadného a nedostupného, takéto náhodné zdieľanie jednoducho nie je jeho šálka kávy. Samozrejme, aj introvert potrebuje priateľov, zoznamovanie je však v jeho prípade pomalší, postupný proces.

Ukrýva sa kúsok introverta aj vo vás?

Pozri aj: Patríte medzi introvertov? Ak áno, určite sa ľuďom vyhýbate jedným z týchto 8 spôsobov

psych2go
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov