Potláčané emócie vedia narobiť nesmierne veľa škody…

Možno ste si niečím podobným prešli už aj vy. Niečo vás veľmi zranilo, no v snahe uchrániť seba samého pred smútkom, bezradnosťou či ponížením ste sa jednoducho rozhodli, že tento problém alebo túto udalosť budete jednoducho ignorovať. Navonok sa vám to možno darilo, no zrazu ste začali byť akosi častejšie chorí, váš spánok za veľa nestál a aj na pokožke sa vám začali objavovať akési zvláštne škvrny. Náhoda? Vôbec nie. To sa na povrch snažia predrať vaše nevyriešené problémy.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak ste niečo emočne nespracovali a nasilu ste sa to posnažili zmiesť pod koberec, skôr či neskôr vám vaša psychika a vaše telo začnú dávať 10 nasledovných znamení.

Psychické príznaky

#1 Ste priveľmi náladoví

Áno, všetci máme horšie a lepšie dni. Ak však absolútne nikto nedokáže predvídať (a vy tiež nie) v akej nálade budete o 2 minúty, a či opäť nevybuchnete ako sopka, niečo nie je v poriadku. Kvôli problému, ktorý vás ťaží, sa z vás stal maximálne nevyrovnaný človek.

#2 Nedokážete zniesť kritiku

Vyrovnaný človek si z konštruktívnej kritiky niečo vezme a tú neopodstatnenú okamžite vypustí druhým uchom von. Ak vás však niečo ťaží, aj dobrú radu či milosrdnú pripomienku budete brať ako neoprávnený útok na vašu osobu.

pexels.com

#3 Musíte mať posledné slovo

To, čo sa stalo, vás mohlo poriadne ponížiť. Opäť si chcete dokázať, že ste človek hodný úcty, nie vždy si však zvolíte tú správnu metódu. No a medzi tie nesprávne patrí napríklad aj to, že zrazu musíte mať vždy posledné slovo.

#4 Pociťujete pretrvávajúcu krivdu a zášť

Zrazu ste znenávideli takpovediac celý svet. V každom vidíte len potenciálnu hrozbu a od nikoho už nečakáte nič dobré. Nie je však škoda prichádzať o toľko radosti kvôli jednému človeku?

#5 Ide z vás chlad

Niekedy ste boli človek radujúci sa zo života, no dnes z vás ide absolútny chlad. Rozhodli ste sa totiž, že nikomu nad sebou už nedáte takú moc, aby mohol zneužiť vašu zraniteľnosť a ublížiť vám.

pexels.com

Fyzické príznaky

#6 Trápia vás pravidelné bolesti hlavy

Svoju psychiku jednoducho neoklamete. Prestaňte príčinu častých bolestí hlavy hľadať tam, kde nie je a priznajte si, že vychádza z problému, ktorý v sebe dusíte.

#7 Chudnete/priberáte

Nielen zvýšený alebo znížený apetít, ale aj stres vedia pri zmene hmotnosti urobiť svoje. Každý naň reaguje inak – niekto priberá, iný chudne. Ak sa stravujete a hýbete rovnako, no vaša váha výrazne kolíše, niečo nie je v poriadku.

#8 Začali ste fajčiť alebo piť alkohol

Ak ste predtým neholdovali alkoholu a nefajčili ste, no teraz sa stali fľaša s cigaretou vašimi najlepšími priateľkami, asi vám netreba pripomínať, že svoj problém by ste mali riešiť inak.

Photo by Xavier Sotomayor on Unsplash

#9 Váš spánkový cyklus je nabúraný

Spíte zrazu akosi priveľa, alebo naopak, primálo? Ležíte v noci na chrbte celé hodiny, no spánok nie a nie prísť? Možno je to preto, že vo svojom vnútri veľmi dobre viete, čo vás trápi…

#10 Trápia vás kožné problémy

Ak sa na vašej pokožke (najčastejšie na hrudníku, na chrbte, na rukách či na tvári) objavili červené škvrny alebo drobné vyrážky, taktiež môže ísť o znak toho, že vás trápi niečo, čo sa snaží dostať na povrch, no vy to nedovolíte.

#11 Oslabená imunita

Vaša psychika s niečím neustále bojuje a to odoberá celému vášmu telu obrovské množstvo energie. Viaceré procesy a mechanizmy preto prestávajú fungovať tak, akoby mali, a imunita nie je výnimkou. Dôsledkom sú potom pričasté prechladnutia či chrípky.

Pozri aj: Toto je ten najšialenejší spôsob na odbúranie stresu, o akom ste kedy počuli. Údajne však funguje na 100%

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov