Foto: Image by StockSnap from Pixabay

Nenechajte si ich ujsť.

Duševné poruchy sú v kinematografii veľmi obľúbenou témou. Niet sa čo čudovať, ľudská psychika nefascinuje len režisérov, ale aj divákov a inak to nikdy nebude. Veľmi často zobrazovanou je disociatívna porucha identity, ktorá vzniká často ako obranný mechanizmus po prežití nejakej traumy. Prejavuje sa tým, že v človeku akoby prežívalo viacero osobností, pričom každá z nich má svoj vlastný život a svoje jedinečné vlastnosti. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál Brightside priniesol zoznam 10 skvelých filmov, ktoré zobrazili túto poruchu naozaj skvele.

#1 Čierna labuť (2010)

Čo sa stane, keď po niečom túžite tak veľmi, až sa odpojíte od svojho vlastného “ja”? Dokonale vám na to odpovie tento film, v ktorom do poslednej chvíle nebudete vedieť, čo je fantázia hlavnej postavy Niny, a čo je realita.

#2 Psycho (1960)

Tento thriller je skutočnou klasikou. Príbeh sa odohráva v moteli Bates, ktorý však rozhodne nie je miestom vhodným na odpočinok. Presvedčí sa o tom i Marion a vás čaká naozaj intenzívny filmový zážitok.

#3 Ja, moje druhé ja a Irena (2000)

Duševné ochorenia sú síce vážnou témou, no tento film vás presvedčí o tom, že sa dajú spracovať aj humorne. Presvedčí vás o tom táto skvelá komédia, ktorú už môžeme považovať za klasiku.

#4 Rozpoltený (2016)

Mať rozdvojenú osobnosť znie pre väčšinu ľudí naozaj hrôzostrašne. Dokážete si potom predstaviť, aké to musí žiť s tým, že tých osobností máte až 23? Presne to je totiž prípad Kevina…

#5 Podivný prípad doktora Jekylla a pána Hyda (1920)

Tento film je ešte z roku 1920, no z kvality mu to vôbec nič neuberá, práve naopak. Na linku nižšie si môžete film pozrieť celý a určite stojí zato.

#6 Prvotný strach (1996)

Ak niekto niekoho zabije v momente, kedy je ovládaný svojou druhou osobnosťou, je vlastne vinný? Presne túto otázku nastolil tento skvelý film, v ktorom si jednu z hlavných postáv zahral Richard Gere.

#7 Sybil (1976)

Opäť jeden starší film, ktorý je založený na skutočnom príbehu ženy menom Shirley Ardell Mason, ktorá sa po krátkodobých výpadkoch pamäte prebúdzala so zraneniami na neznámych miestach. Bolo to však v dôsledku toho, že v jej mysli prebývalo až 15 rôznych osobností.

#8 Frankie & Alice (2010)

V tomto filme si zahrala aj Halle Berry, ktorá za výkon získala aj nomináciu na Zlatý glóbus v roku 2010. Zahrala si tu tanečnicu Alice, ktorá má však 2 ďalšie osobnosti, ktoré ani zďaleka nie sú príjemné…

#9 Tri tváre Evy (1957)

Eva je v tomto filme ženou, ktorá je znudená monotónnym manželským životom. Keď sa však začne správať zvláštne a vyskytnú sa u nej aj výpadky pamäte, jej manžel ju odvezie k psychiatrovi. Ten ale zistí niečo naozaj zaujímavé…

#10 Klub bitkárov (1999)

Filmová klasika, ktorú netreba asi nikomu predstavovať. Ak máte chuť na nejaký kultový film, ktorý sa navyše považuje za jeden z najlepších kinematografických počinov 90-tych rokov, Klub bitkárov je určite tou správnou voľbou.

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov