Foto: pixabay.com

Tiež ste si to všimli?

Nepochybujeme, že áno. Určite sa už aj vám niekedy stalo, že ste si v obchode, na úrade, v banke, v parlamente či kdekoľvek inde položili otázku, ako môže daná osoba vykonávať prácu, ktorú vykonáva. Možno vás však prekvapí, že tento jav je prítomný na celom svete, a dokonca má i svoje vedecké vysvetlenie. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Mnohí z nás často  nadobudnú pocit, že takmer celý svet je minimálne v pracovnej oblasti absolútne nekompetentný. Nechceme vás sklamať, no problémom je, že to nie je len pocit, ale (krutá) skutočnosť. 

V samotnej podstate je to veľmi jednoduché. Celý problém tkvie v tom, že každý zamestnanec má tendenciu v hierarchii danej spoločnosti stúpať vyššie a vyššie. No a tak sa jedného dňa stane, že sa dostane na pozíciu, ktorú už nezvláda a stáva sa úplne neschopným a nekompetentným.

Foto: pixabay.com

Autorkou tohto vysvetlenia je Dr. Laurence J. Peterová, ktorá tento fenomén prirovnáva napríklad k vrsrveniu šľahačky na nejakom chutnom dezerte. Len si to predstavte — šľahačku by ste naň dávali dovtedy, až by úplne spľasla. Z chutného a esteticky vábneho dezertu by sa tak stal obyčajný nepodarok — a niečo podobné sa deje aj s ľuďmi. 

Zatiaľčo na nižšej pozícii môžu excelovať, o stupienok vyššie už môžu byť hotovou pohromou. A to sa, žiaľ, stáva veľmi často. Tak, ako hovorí Peterovej princíp, mnohí ľudia v rámci svojej kariéry stúpajú dovtedy, kým nenarazia na pozíciu, ktorú už nezvládajú. Problémom však je, že sú si to ochotní priznať len málokedy — a práve preto stretávate na rôznych pozíciách množstvo ľudí, o ktorých sa nedá povedať, že boli na danú prácu práve stvorení.

Čo dodať na záver, snáď len to, aby ste sa s týmto princípom stretávali v praxi čo najmenej. 

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov