Foto: Photo by Annie Spratt on Unsplash

Máte pocit, že v živote potrebujete nejakú zmenu?

Mnoho ľudí sa zmien jednoducho bojí. Ak môžu, akejkoľvek zmene sa vyhnú a radšej zotrvajú vo svojej komfortnej zóne – či už kvôli pohodlnosti, alebo kvôli pocitu bezpečia. Teraz vám však vysvetlíme, ako vám môžu aj tie najdrobnejšie zmeny zmeniť život od základov. Tento skvelý pohľad na danú problematiku priniesol portál Thought Catalog. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Všimli ste si, že v priemere možno až 99 % našich myšlienok je každý deň úplne rovnakých? Nie náhodou sa hovorí, že takmer každý človek funguje na akomsi autopilotovi – teda väčšinu denných činností vykonávame len rutinne a systémovo, bez nejakého väčšieho premýšľania. Niet sa potom čo čudovať, že v živote nám niekedy môže chýbať zmena – rovnaké myšlienky predsa vedú k rovnakému správaniu a to vedie k pocitu, že celý náš život je len akousi slučkou. 

Pravda je teda taká, že ak chceme zmeniť svoj život, musíme zmeniť to, ako premýšľame. Musíme si uvedomiť naše podvedomé myšlienky a musíme im začať venovať väčšiu pozornosť ako doteraz. Ak máte pocit, že vás niečo ťaží, pozrite sa na svoje emócie spojené s minulosťou a zvážte, či skutočne stoja za to, a či si zaslúžia patriť aj do vašej budúcnosti. 

Photo by Cristina Gottardi on Unsplash

Naše mozgy sú totiž akýmsi úložiskom našich spomienok z minulosti a preto neustále opakujeme veci, na ktoré sme jednoducho zvyknutí. Len sa nad tým zamyslime – spávame predsa na rovnakej strane postele, ráno pijeme kávu z rovnakej šálky, a keď niekam ideme, väčšinou si zvolíme rovnakú cestu, len aby bola najrýchlejšia. Sú to jednoducho naučené rutiny, ktoré robia náš život pohodlnejším. Ak však túžite po novom živote, je nevyhnutné, aby ste svoj mozog “preprogramovali”. A to je možné jedine tak, že tieto drobné, nenápadné rutiny, zmeníte. 

Obrovské zmeny začnete badať už aj po zavedení drobných zmien. Skúste zaspať na opačnej strane postele, naučte sa umývať si zuby druhou rukou, ako ste zvyknutí, začnite počúvať novú hudbu, čítajte nové knihy, alebo si čo i len spravte rannú kávu do novej šálky. Vytváraním nových zvykov začne váš mozog vytvárať nové prepojenia, a tak začnú vznikať i nové myšlienky. Nezaťažené minulosťou. A to za to dočasné nepohodlie predsa stojí. 

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov