Foto: Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Aj dobrého veľa škodí…

Ľudia sú už raz takí. Podáte im prst, a uchmatnú vám celú ruku. Napriek tomu sa potom ešte budú sťažovať, že ste im nepomohli dostatočne. Problém je však možno v tom, že vaše okolie vás vyslovene využíva, pretože ste až priveľmi dobrým človekom. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako zistíte, že je to tak? Týka sa to aj vás, ak sa nájdete v týchto 7 znameniach, ktoré popísal portál Brightside. 

#1 Nedokážete povedať nie

Ľudia vás často žiadajú o pomoc – a to preto, že vedia, že im jednoducho nedokážete povedať “nie”. Cítite, že ak by ste to spravili, mali by ste obrovské výčitky svedomia – a tak idete proti svojej vôli, len aby ste vyhoveli ostatným. 

#2 Ovplyvňuje vás nálada druhých

Ak má niekto zlú náladu, hoci len preto, že sa zle vyspal, alebo je hladný, až príliš si to prenášate na seba, a náladu to zhorší aj vám. Ľudia však často zneužívajú aj toto, a snažia sa tým vo vás vyvolať pocity viny, ak im nespravíte po vôli. 

#3 Svoje túžby a povinnosti dávate nabok

Ľudia si zvykli na to, že keď zapískajú, vy skočíte, a bokom dáte všetky svoje súkromné i pracovné povinnosti. Vy však potom cítite výčitky svedomia, pretože nič nestíhate. 

Photo by Andrew Neel from Pexels

#4 Radšej dávate ako prijímate

Ste jednoducho typom človeka, ktorý od nikoho nič nechce, no radosť mu robí, keď môže dávať, a robiť radosť ostatným. Na tom, samozrejme, nie je nič zlé, no mali by ste si aspoň stanoviť nejaké hranice.

#5 Cítite zodpovednosť za to, ako sa druhí cítia

Až príliš vám záleží na tom, ako sa druhí cítia, a myslíte si, že vo veľkej časti to závisí aj od vás. Pravda je však taká, že za našu vlastnú náladu nesieme zodpovednosť len my sami. 

#6 Nepriznáte, keď vás niekto zraní

Keď vám niekto ublíži, nepoviete to nahlas, pretože si myslíte, že nemáte právo hovoriť o vašich pocitoch, a že je vašou povinnosťou tváriť sa šťastne 24/7. Takto to však vôbec nie je. 

#7 Vám nemá kto pomôcť

Vy druhým pomáhate neustále, no ak pomoc výnimočne potrebujete vy, nie je tu nikto, kto by vám podal pomocnú ruku. Všetci sa zrazu tvária, akí sú zaneprázdnení, alebo koľko majú vlastných “problémov”. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov