Foto: Photo by Polina Zimmerman from Pexels

Je oveľa častejší, než by ste si mysleli.

Možno ste ho už niekedy zažili aj vy alebo ho práve prežívate – len ste nevedeli, že tieto pocity majú aj svoje pomenovanie. Ide o post-vzťahový syndróm, ktorým si prechádzajú ľudia, ktorí buď prekonali veľmi ťažký rozchod, alebo toxický vzťah – v tom najhoršom prípade obe. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Aké sú teda príznaky post-vzťahového syndrómu, ktorého existenciu potvrdzujú aj psychológovia? Skvele ich popísal portál She Said. 

#1 Ľuďom už neveríte

Po tom, čo vám vyviedol váš ex, už máte jednoducho problém veriť tomu, že niekto neklame. Kohokoľvek, kto by sa snažil o vašu priazeň, budete neustále z niečoho upodozrievať, a vašu dôveru si môže získať len veľmi, veľmi pomaly (ak vôbec).

#2 Obviňujete sa úplne zo všetkého 

Aj napriek tomu, že každý vás ubezpečuje, že to, čo sa stalo, nie je vaša vina, neustále premýšľate nad tým, kde ste spravili chybu a prečo to všetko dopadlo tak, ako to dopadlo. 

#3 Máte flashbacky a obsesívne myšlienky

Nech sa snažíte akokoľvek, na svojho ex jednoducho nedokážete zabudnúť. Neustále vás prenasledujú obsesívne myšlienky na vaše spoločne strávené chvíle a nech robíte čokoľvek, spomienky sa vám vracajú ako bumerang – a to aj po mesiacoch. 

Photo by Daniel Reche from Pexels

#4 Váš plač neutícha

Plakať niekoľko týždňov po rozchode je úplne v poriadku. Je to prirodzený spôsob spracovania vašich emócií. Ak už však prešli mesiace alebo nebodaj roky, v poriadku to určite nie je a môže to byť znakom toho, že netrpíte len post-vzťahovým syndrómom, ale možno už až depresiou. 

#5 Cítite prázdnotu

Každý, kto tu raz bol, to veľmi dobre vie. Najhoršie nie je cítiť smútok. Najhoršie je cítiť úplnu prázdnotu. Je to pocit, kedy je vám už úplne všetko jedno – je vám jedno, koho každého stratíte, či stratíte prácu, a čo sa s vami bude diať. Máte totiž pocit, že horšie to už byť aj tak nemôže. 

#6 Vaša váha kolíše a vaše zdravie trpí

Keď nie ste v poriadku psychicky, určite nebude v poriadku ani fyzicky. Ak ste utrpeli emočnú ranu, z ktorej sa nedokážete spamätať, vaše zdravie vám to dá poriadne pocítiť. Spozorujete to aj na svojej váhe, ktorá buď rapídne stúpa, alebo rapídne klesá. 

#7 Nenávidíte veci, ktoré ste predtým milovali

Ak vám niečo z toho, čo ste predtým milovali, pripomína vášho ex, tieto veci jednoducho začnete nenávidieť a budete sa im vyhýbať – aj keď ste v nich možno vynikali. Jednoducho nevystojíte nič, čo sa vám s tou osobou spája. 

shesaid
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov