Foto: pixabay.com

Zdá sa, že nejde o taký nevinný problém…

Bolesti brucha považujeme nielen v dospelosti, ale aj v detstve za relatívne “normálne” a veľakrát ich preto podceňujeme. Tak akosi automaticky rátame s tým, že prejdú, a väčšinou ich pripíšeme tomu, že sme zjedli niečo, čo sme zjesť nemali. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Tento výskum však dospel k prekvapujúcim záverom. Dokázal totiž, že dospelí ľudia, ktorí v detstve často trpeli bolesťami brucha, trpia depresiou či úzkosťou častejšie než ľudia, ktorí tento problém nemali. 

Štúdie sa zúčastnilo celkom 115 adoptovaných detí a 229 detí, ktoré vychovávali ich biologickí rodičia. Výsledky ukázali, že deti bez rodičov trpeli bolesťami brucha, nevoľnosťami či zvracaním oveľa častejšie, než deti z úplných rodín.

Doktorka Bridget Callaghanová, autorka tejto štúdie, sa vyjadrila nasledovne: “Naša štúdia je prvou, ktorá dokázala, že gastrointestinálny systém dieťaťa je priamo prepojený aj na mozog.” Ak nefunguje správne, v mozgu nastávajú isté nepriaznivé zmeny, ktoré následne ovplyvňujú psychické zdravie. 

pixabay.com

Vedci zároveň deťom odobrali vzorky baktérií z črevnej mikroflóry a zároveň zosnímali aktivitu ich mozgu. Ukázalo sa, že fungovanie mozgu je skutočne ovplyvnené tým, aké baktérie sa v našich črevách nachádzajú. Samotní vedci síce priznávajú, že na robenie záverov je ešte priskoro a celú problematiku je potrebné preskúmať dôkladnejšie, no nájdené prepojenie je nepopierateľné. 

Doktorka Callaghanová zároveň dodáva, že mimoriadne nápomocnými môžu byť v tomto prípade probiotiká, ktoré môžu zmierniť dopad črevných problémov na centrálny nervový systém, a to predovšetkým počas prvých rokov života. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov