Foto: Photo by Victoria Borodinova from Pexels

Len málokto ovláda svoju myseľ natoľko, aby sa dokázal vyhnúť akýmkoľvek nepríjemným myšlienkam.

Avšak myseľ človeka trpiaceho úzkosťou je nepríjemnými myšlienkami bombardovaná takmer neustále. Nech robíte čokoľvek, v mysli vždy klíči zrnko pochybnosti a strachu. To vytvára bludný kruh, kedy úzkosť produkuje nepríjemné myšlienky, a tie sú zodpovedné za stále viac a viac úzkosti. Katastrofické scenáre na seba nenechajú dlho čakať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nezabúdajte, že úzkosť nie je zdravým zvládacím mechanizmom a myšlienky, ktoré vám neustále krúžia v mysli, neodrážajú realitu. Úzkosť ich skresľuje, ako keby ste sa na svet a na seba dívali cez pokrivené zrkadlo. Je preto dôležité uvedomiť si, kedy sa naša myseľ chystá oddať úzkostným myšlienkam. Tak si môžeme uvedomiť, že reagujeme prehnane a situácia nemusí byť vôbec taká zlá, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať.

Portál Psychology Spot zostavil zoznam 10 myšlienok, ktoré trápia ľudí trpiacich úzkosťou najčastejšie.

Čo ak sa niečo pokazí

Jeden z Murphyho zákonov hovorí, že všetko, čo sa pokaziť môže, sa aj skutočne pokazí. Avšak báť sa každú minútu každého dňa, že sa niečo pokazí, je jednoducho kontraproduktívne, unaví vás to a zbytočne vystresuje. Je dobré byť pripravený na rôzne alternatívy, avšak vidieť za každým rohom pohromu nie je zdravé. Z dlhodobého hľadiska takto svoju úzkosť vystupňujete do neznesiteľných rozmerov.

Foto: unsplash

Čo ak sa stane niečo zlé

Človek neoplýva schopnosťou jasnovidectva a nedá sa vopred predpovedať, čo sa stane a aký to bude mať dopad. Zbytočne si budete predstavovať všetky možné a nemožné scenáre, niečo sa udiať môže ale nemusí, nikdy neviete. No tým, že nad tým budete uvažovať, nič nezlepšíte.

Čo ak zabudnem na niečo dôležité

Táto myšlienka je jednou z najčastejšie sa vyskytujúcich. Každý sa občas zamyslí nad tým, či skutočne vypol sporák, žehličku, zhasol svetlo či zamkol dvere. Keď sa však táto myšlienka vynorí tisíckrát, začnú sa s ňou zároveň vytvárať aj katastrofické scenáre. Čo ak tá žehlička predsa nie je vypnutá? Takto vznikajú impulzy, ktoré nútia človeka neustále všetko kontrolovať, či už je to žehlička alebo dvere.

Nemám pod kontrolou budúcnosť

S pocitom úzkosti je prepojený aj strach o budúcnosť a z toho plynúca neistota. Človek totiž nemá úplnú kontrolu nad tým, čo sa stane zajtra, o týždeň či o rok. V tomto prípade však nemáte na výber inú možnosť, len naučiť sa s istou dávkou neistoty žiť a fungovať.

Čo ak sa na mňa hnevá?

Pocit viny a úzkosť idú taktiež ruka v ruke. Ak niekto dlhšie neodpovedá na správu alebo sa nejaký čas neukáže, predpokladáme, že sa dotyčná osoba pre niečo hnevá. Zodpovednosť za všetko dianie na svete však neleží na vašich pleciach a nemôžete za všetko, čo sa ľuďom vo vašom okolí deje. Nezabúdajte, dramatizovanie v tomto prípade nemá význam, ostaňte radšej vo svete reality.

Foto: unsplash

Čo ak si o mne ľudia myslia niečo zlé?

Predstavte si, že idete po ulici a zrazu sa niekto zasmeje. Smeje sa na vás? Je na vás niečo smiešne? Čo sa deje, prečo sa smeje? Takýto postoj je egocentrický, pretože nie všetko sa vás týka a to, že sa niekto zasmeje na ulici, s vami nemusí mať nič spoločné. Mnohí ľudia sa však nevedia zbaviť strachu z toho, že ich iní budú súdiť a odsúdia sa na život v izolácii.

Čo ak sa niekde zaseknem?

Možno sa to nezdá, no táto myšlienka trápi mnohých úzkostných ľudí. Boja sa, že ostanú zaseknutí vo výťahu alebo toho, že nestihnú prísť včas na stretnutie, pretože sa ocitnú v nekonečnej zápche. Toto je však niečo, čo nemôžete ovplyvniť, ak sa teda ocitnete v zápche, dajte o tom vedieť kompetentným, oprite sa a pustite si rádio.

Čo ak ochoriem?

Žiadne ochorenie nie je príjemné a nikto si ho nepraje, no občas sa mu nevyhneme. Problémom je, ak je vaším najlepším priateľom Google a zubami nechtami sa vás drží úzkosť. V takom prípade si aj z obyčajnej bolesti hlavy v mysli vyrobíte smrteľné ochorenie, na ktoré ešte nikto nevynašiel liek.

Nemám na nič čas

Ak človeka kvári úzkosť, čas beží akosi rýchlejšie. Je preto celkom bežné, že si človek trpiaci úzkosťou myslí, že na nič nemá čas a všetky povinnosti, ktoré má pred sebou, jednoducho nemôže stihnúť. Čas je však neúprosný a nedá sa zastaviť, bojovať s ním preto nemá zmysel. Je to ako plávať proti prúdu, rýchlo sa unavíte a úzkosť sa bude neustále stupňovať.

Foto: unsplash

Úzkosť z úzkosti

Čím viac sa budete svojou úzkosťou zaoberať a skúmať ju, tým viac sa bude stupňovať. Mnoho ľudí sa potom čuduje, prečo sú úzkostní, aj keď na to práve nie je žiaden zjavný dôvod. Ako sme však už spomínali, úzkosť je bludný kruh, z ktorého nie je ľahké sa vymaniť.

Aké úzkostné myšlienky zvykli najviac potrápiť vás?

psychology-spot
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov