Foto: Photo by John Schnobrich on Unsplash

Možno ste ju však už niekedy dali aj vy.

My, ľudia, sme už raz takí. Niekedy jednoducho najprv hovoríme, a až potom rozmýšľame. A tak sa neraz stane, že položíme aj otázku, ktorá je naozaj maximálne nevhodná. Tušíte, o čo ide?

Možno to nemyslíte zle, no ak vám nabudúce napadne nejakému páru položiť otázku “A kedy plánujete prírastok?”, radšej si zahryznite do jazyka. Je totižto maximálne nezdvorilá. Prečo? Portál Brightside popisuje hneď niekoľko dôvodov.

#1 Nesúďte druhých poďľa seba

Keď ste mali svoje prvé dieťa napríklad v 25, neznamená to, že žena, ktorá má 35 a dieťa ešte nemá, pácha nejaký hriech. Vedeli ste, že zdravotné riziká u prvorodičiek po 30-tke sú vyššie len o 5 %? Pravdepodobne nevedeli. Inak by ste niekoho do tehotenstva takto “nehnali”. 

#2 Množstvo ľudí trpí neplodnosťou

Pár, ktorému ste túto otázku položili, možno trpí neplodnosťou, a jednoducho mu nie je príjemné o tom hovoriť – bez ohľadu na to, či je neplodným muž alebo je to žena. Keďže jednou z príčin, prečo ešte nemajú dieťa, môže byť aj toto, pýtať sa na to je naozaj neslušné. 

#3 Každý pár o tom rozhoduje sám

Napadlo vám, že tento pár dieťa jednoducho nechce? Dôvodov môžu byť tisíce. Možno na to nie sú pripravení finančne, možno im je prednejšia práca, možno chcú ešte precestovať celý svet. Pre niekoho je mať dieťa prioritou, pre iného iného nie. Každý pár si na túto otázku musí odpovedať sám – bez vašej pomoci. 

Photo by Candice Picard on Unsplash

#4 Nemôžete počuť tikot biologických hodín niekoho iného

Nepripomínajte nejakému mužovi alebo žene, že im tikajú biologické hodiny. Nepočujete iba tikot tých svojich? O svojom tele totižto každý rozhoduje sám a ak sa niekto cíti komfortne takto, vaše rady zrejme nepotrebuje. 

#5 Niektoré páry dieťa jednoducho nechcú

Áno, a na záver, existujú aj takéto prípady, a je ich čoraz viac. Mať dieťa nie je povinnosť, je to slobodné rozhodnutie každého jedinca. Ak sa niekto rozhodne, že to nie je nič preňho, nemáte právo toto jeho rozhodnutie súdiť. Verte, že na to má dôvody, o ktorých vám nebude hovoriť, keďže by ste ich zrejme aj tak nepochopili. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov