Foto: Photo by Marco De Waal on Unsplash

Smrť je v spoločnosti stále akousi tabu témou.

Veľakrát sa radi tvárime a žijeme tak, ako by sme na tomto svete mali neobmedzené množstvo času. Pravda je však iná a smrť je jednou z minima vecí, ktorými si na tomto svete môžete byť istí. Stále je však obrovskou záhadou — nielen pre obyčajných ľudí, ale aj pre vedcov. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Pravdou však je, že ľudia, ktorí sa jej pozerali do očí alebo ľudia, ktorým zobrala niekoho z najbližších, žijú svoj život inak. Smrť im totiž dala také životné lekcie, aké vám nedokáže dať nič iné. 

#1 Nikdy nezistíte, aký je zmysel vášho života

Väčšina motivačných kníh je preplnená radami o tom, ako objaviť zmysel svojho života a žiť vďaka tomu šťastný a naplnený život. V tomto prípade však platí, že cieľom je samotná cesta — nejde o to, aby ste svoj zmysel života našli, ale o to, aby ste ho hľadali. Keď to pochopíte, samotnej smrti sa budete bát oveľa menej, pretože pocit viny z toho, že niečo “nestíhate”, sa stratí. 

#2 Nič netrvá večne

Áno, znie to ako klišé, no na tomto svete neexistuje skutočne nič, čo by bolo trvalé. Vzťahy, láska, práca, zdravie, finančná situácia, priatelia, záľuby — toto všetko sa v priebehu času mení a je to tak v absolútnom poriadku. Tá najlepšia vec, ktorú môžete urobiť, je prijať každú zmenu a nebrániť sa jej. Nebojte sa, všetko sa deje pre niečo a to jediné správne vysvetlenie dostanete vždy včas (bez ohľadu na to, či to bude o niekoľko dní alebo o niekoľko rokov).

Photo by Anastasiya Lobanovskaya from Pexels

#3 Život je zázrak

Samozrejme, nie vždy je dobrý a občas sa všetko poriadne pokašle. Vždy si ale spomeňte na to, že život je zázrakom, ktorý bol darovaný práve vám. Vážte si ho aj v tie najnáročnejšie dni a dôverujte kartám, ktoré vám osud namieša. 

#4 Nikdy nikoho nesúďte

Pravda je taká, že dokonale poznáte iba seba (a niekedy ani to nie). Nikdy nemôžete vedieť, aké dôvody mal človek k akémukoľvek činu. Život je neuveriteľne krátky a žiaľ, môže sa skončiť veľmi nečakane, veľakrát aj zo dňa na deň. Žite a nechajte žiť. Nezaplavujete svoju myseľ zbytočnou negativitou. 

#5 Veci nikdy nepôjdu tak, ako si naplánujete

Ľudia to pochopia veľakrát až pri naozaj blízkom kontakte so smrťou, no je to skutočne pravda — naplánovať si môžete čokoľvek, no nikdy nemôžete mať istotu, že to aj vyjde. Život je nevyspytateľný a nepredvídateľný. A aj preto je taký krásny. 

#6 Vykašlite sa na názory druhých

Je to krutá predstava, ale len to skúste. Predstavte si samých seba, ako ležíte na smrteľnej posteli. Neľutovali by ste, že ste si niečo odopierali len preto, “čo na to povedia druhí”? Ľutovali. A verte, že neskutočne. Robte všetko podľa seba a tak, aby ste si vo svoj posledný deň mohli povedať, že váš život bol skvelý. 

Photo by i love simple beyond from Pexels

#7 Tou najlepšou vecou, ktorú môže človek dať i dostať, je láska

K tomuto v podstate ani niet čo dodať. Práca, zdravie či priatelia sú síce veľmi dôležité súčasti nášho života, no ak nájdete tú pravú lásku, tú jedinú, pri ktorej nebudete o ničom pochybovať a všetko v nej bude také prirodzené, pochopíte, že na ničom inom viac nezáleží. 

#8 Smrť nemusí byť koniec

Bez ohľadu na to, akého ste vierovyznania, určite ste sa už zopárkrát zamýšľali nad tým, čo nasleduje po smrti. Naozaj sa všetko skončí? Možno áno, no možno nie. Nech už je však pravdivou ktorákoľvek alternatíva, platí, že tá najlepšia vec, ktorú pre seba môžete spraviť, je to, že svoj život budete žiť naplno, podľa seba a tak, aby ste boli šťastní. 

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov