Slovné spojenie „zomrieť od strachu“ využívame v bežnej komunikácii pomerne často.

Málokto ním však označuje skutočnosť. Väčšinou ním chceme naznačiť, že nás daná situácia mimoriadne vystrašila. Vedeli ste však, že zomrieť od strachu je skutočne možné? A nie je to vôbec príjemná záležitosť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Týkať sa to môže aj dokonale zdravého človeka

Samozrejme, niektorí ľudia sú náchylnejší ako iní, smrť spôsobená extrémnym strachom sa však môže týkať každého, aj toho najzdravšieho jedinca. Závisí to však od miery pociťovanej hrôzy a od času, počas ktorého je mu jedinec vystavený. Okrem toho, dôležité je aj množstvo krvi, ktoré orgánmi preteká. Odborníci však majú dobrú správu, výskyt úmrtia spojeného s extrémnym strachom je mimoriadne zriedkavý.

Útok alebo únik

Keď sa ocitneme v nebezpečenstve, telo začne okamžite vysielať signály a zaplaví telo hormónmi, ktoré zabezpečujú dve reakcie. Buď sa dáme na útek najrýchlejším možným spôsobom alebo sa pripravíme na boj. Aj keď nám má tento druh reakcie tela na nebezpečenstvo pomôcť, neraz sa stáva, že človeku viac uškodí.

Foto: unsplash

Nekontrolovateľný tep

Ako sme už spomínali, reakcia „úteku alebo útoku“ môže byť niekedy smrteľná, a to najmä v prípade, ak to naše srdce jednoducho nezvládne. Príkladom je 26-ročná žena menom Danielle Goldberg, ktorá uviazla vo výťahu. Podarilo sa ju síce zachrániť, no extrémny strach spôsobil, že v nemocnici zomrela na infarkt.

Nával vápnika

Ruka v ruke s adrenalínom ide vápnik, ktorý spôsobuje kontrakcie srdca. Tie vyvoláva dovtedy, kým nebezpečenstvo nepominie a vy sa neupokojíte. Avšak podobne ako v prípade adrenalínu, aj nával vápnika môže byť nebezpečný. Spôsobí totiž, že srdce akoby zamrzne v kontrakcii, čo môže viesť až k smrti. Okrem toho, pri návale adrenalínu a vápnika sa niektoré časti srdca ocitnú vo fáze kontrakcie, kým iné zas pripomínajú balón. Lekári tomuto stavu hovoria stresová kardiomyopatia. Japonci to zas volajú takotsubo syndróm, keďže takéto srdce pripomína pascu na chobotnice.

Strata vedomia

Všetky predošlé spomínané príznaky môžu viesť k pocitu akéhosi odpojenia od reality a následne k upadnutiu do bezvedomia. Ak sa tak stane, ostáva len dúfať, že sa z toho jedinec preberie.

Foto: unsplash

Neschopnosť hýbať sa

Možno ste už aj vy počuli o prípade, kedy sa človek od strachu nedokázal ani len pohnúť. V prírode je to celkom bežná vec a takýmto obranným mechanizmom ovplýva aj človek. Aj keď strach musí byť extrémny, aby vaše končatiny ovisli ako handrovej bábike a zložili ste sa na zem. V niektorých prípadoch dôjde dokonca aj k defekácii. Obeť sa tak snaží nepriateľa presvedčiť, že za to nestojí.

Bez bolesti

V skutočne extrémnych prípadoch sa môže stať, že jedinec nepociťuje bolesť. Tento zvláštny jav umožňuje človeku vkĺznuť do pazúrov smrti bez toho, aby pri tom trpel ešte viac.

Uznajte, vôbec to neznie príjemne a zomrieť od strachu by nikto neprial ani najhoršiemu nepriateľovi.

ranker
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov