Foto: Photo by Jan Kopřiva from Pexels

Spoznávate sa v nich?

Takmer každý z nás je v tomto období s členmi svojej domácnosti podstatne častejšie, než kedykoľvek predtým. Zatvorené školy a prechod mnohých zamestnancov na home office majú svoje obrovské výhody, no postupom času sa začínajú odhaľovať aj nevýhody. Jednou z najväčších je riziko vzniku ponorkovej choroby. 

Článok pokračuje pod videom ↓

To, ako ju spoznať, skvele popísal portál Learning Mind. Ak teda máte pocit, že svojich spolubývajúcich (aj keď sú to vaši najbližší) už nedokážete vystáť, ponorkovou chorobou už možno trpíte aj vy. Ako to zistíte?

#1 Pretrvávajúci smútok

Spočiatku ste sa možno aj potešili, že spolu budete tráviť oveľa viac času, no dnes vo vás ich prítomnosť vyvoláva skôr smútok, ktorý môže v krajných prípadoch prerastať dokonca do depresie. Máte pocit, že zrazu nemáte žiadne súkromie, a kamkoľvek sa pohnete, natrafíte na niekoho zo svojej domácnosti. To vás frustruje a vzrastá vo vás beznádej a bezradnosť. 

#2 Vzrastajúci nepokoj

Cítite, že vo vašom vnútri vzrastá nepokoj, aj keď na to možno neexistuje žiaden závažný racionálny dôvod. Napriek tomu však nedokážete nájsť svoj pokoj a čokoľvek vás rýchle naštve alebo rozruší. 

Photo by Craig Adderley from Pexels

#3 Motivácia na bode mrazu

Najprv ste možno mali v pláne povenovať sa domácim činnostiam, ktoré ste už dlhšiu dobu odkladali, no zrazu sa k tomu nedokážete donútiť. Vaša motivácia pustiť sa do čohokoľvek je na bode mrazu a vôbec nemáte náladu do niečoho sa púšťať. 

#4 Nedokážete sa koncentrovať

Ak pracujete z domu, všímate si, že za rovnaký čas toho spravíte podstatne menej, ako v práci. Je to spôsobené vašou neschopnosťou koncentrovať sa. Všetko vo vašej domácnosti vo vás totiž už vzbudzuje negatívne emócie. 

#5 Nedokážete prekonať únavu

Napriek tomu, že možno spíte aj viac ako 8 hodín a oddych si doprajete aj počas dňa, cítite, že menej energie ste nemali už dávno. Je to spôsobené tým, že sa cítite vyčerpane psychicky – a to sa následne takýmto spôsobom prejavuje aj na vašej fyzickej kondícii. 

learningmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov