Foto: Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Možno to jediné, čo musíte spraviť, je zvýšiť jeho príjem.

Pociťovať akékoľvek psychické či mentálne ťažkosti nie je nič príjemné – o to viac, ak nevieme, čo ich spôsobuje. Niekedy však môže byť na vine “len” nedostatok nejakého vitamínu, a jeho doplnenie môže život zmeniť na nepoznanie. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Mnohým ľuďom napríklad chýba vitamín B12. To, ako sa jeho nedostatok prejavuje, popísal portál Spring. 

#1 Zmätenosť

V poslednom období máte často pocit, že neviete, kam vlastne váš život smeruje, čo by ste mali robiť, a problémy vám robí aj rozhodovanie sa – hoci len v maličkostiach. Ak sú vám tieto príznaky povedomé a cítite sa jednoducho zmätene, príčinou môže byť aj nedostatok vitamínu B12.

#2 Problémy s pamäťou

Nepamätáte si nielen to, čo bolo pred tyždňom či pred mesiacom, ale dokonca ani to, čo vám niekto povedal pred hodinou. Niekedy sa už kvôli tomu cítite vyslovene trápne, a začína vám to spôsobovať aj problémy v práci, nakoľko zabúdate či už na štandardné, alebo na zložitejšie úlohy. 

#3 Neschopnosť sústrediť sa

Svoju pozornosť nedokážete udržať na jednom a tom istom mieste ani niekoľko minút. Na nič sa nedokážete poriadne sústrediť a čím viac sa o to snažte, tým menej sa vám to darí. To spôsobuje, že ste podráždení a demotivovaní. 

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

#4 Zlá nálada

Niekedy ste nemali problém radovať sa z maličkostí a mali ste väčšinou dobrú náladu, no teraz neustále na niečo “žundrete”, sťažujete sa a ste podráždení. 

#5 Nedostatok energie

Predtým ste možno mali energie aj na rozdávanie, no teraz ste neustále unavení. Vašu únavu však nerieši ani odpočinok či poriadny spánok. 

Ako si doplniť vitamín B12?

Vitamín B12 si môžete doplniť aj v tabletách. Jeho príjem je však možné zvýšiť aj potravou, a to tak, že do svojho jedálnička pridáte viac rýb, hydiny, vajec či nízkotučné mlieko. Nájdete ho však napríklad aj v raňajkových cereáliách. Na jeho nedostatok by si pritom mali dať pozor predovšetkým vegetariáni, starší ľudia a ľudia, ktorí majú problémy s trávením. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov