Foto: Pexels/Liza Summer

Netreba si predtým zakrývať oči.

Podobne ako obete fyzického násilia či partneri alkoholikov, aj obete emočného týrania upadnú veľakrát do fázy, kedy svoju situáciu absolútne popierajú. Daný vzťah totiž opustiť nechcú, a tak krvopotne popierajú skutočnosť, ako veľmi je toxický. 

Článok pokračuje pod videom ↓

10 znepokojujúcich signálov, že vo vašom vzťahu ste obeťou emočného týrania, popísal portál Your Tango.

#1 Váš partner sa neustále snaží zničiť vaše sebavedomia vaším večným ponižovaním a znevažovaním.

#2 Zažívate šikanu a dostáva vás do situácií, pri ktorých vie, že si nedokážete pomôcť (napr. vám zámerne nedvíha telefón, neodpisuje vám a pod. a berie to ako “formu trestu).

#3 Neustále sa snaží znížiť vašu sebahodnotu, aby ste nadobudli presvedčenie, že nikto okrem jeho by s vami už vo vzťahu nechcel byť. 

#4 Neustále vám hovorí, čo by pre vás bolo najlepšie. Má pocit, že vie všetko, a ak jeho rozhodnutie o vašom živote nerešpektujete, cíti sa byť extrémne dotknutý. 

#5 Robí z vás obeť gaslightingu — manipulačnej techniky, pri ktorej z vás robí blázna (typickým je napr. keď vás dostáva do situácií “Ja som nič nespravil, to ty si precitlivená).

Photo by Craig Adderley from Pexels

#6 Vaše sebavedomie denne drví ne márne kúsky. Robí to však len preto, aby ste si mysleli, že nikto iný o vás nebude mať záujem. 

#7 Neustále poukazuje na vaše chyby, na vaše nedostatky či na veci, na ktoré ste zabudli. Nikdy ale nevyzdvihne vaše prednosti alebo vás nepochváli za to množstvo vecí, ktoré ste urobili. 

#8 Snaží sa vás izolovať od vašich priateľov a od vašej rodiny. 

#9 Správa sa tak, aby ste pochopili, že jeho potreby a želania sú vo vašom vzťahu prioritou, pričom tie vaše sú absolútne nedôležité a nepodstatné. 

#10 Vo vzťahu vás neustále drží v napätí. Jeden deň vám sľúbi modré z neba a dá vám všetku lásku sveta, o 2 dni sa vám sotva ozve. 

yourtango
Šéfredaktorka portálu Psych a človek, ktorý miluje svoju prácu a dobrú kávu.
Uložiť článok

Viac článkov