Foto: Photo by Crina Doltu from Pexels

Rodinu si človek nevyberá…

Zdravé súrodenecké vzťahy sú založené na láske, úcte, rešpekte a vzájomnej pomoci. Určite vás však neprekvapí, že ani zďaleka to v každej rodine nie je takto. Súrodenecké vzťahy môžu byť aj plné závisti, rivality či ohovárania. A práve vtedy sa stávajú toxickými.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako zistíte, že aj váš vzťah so súrodencami je toxický?

#1 Boli uprednostňovaní

Niekedy sa stáva, že jedného súrodenca rodičia uprednostňujú pred tými ostatnými. To je však prirodzene kvalitným zárodkom nie príliš vyrovnaných súrodeneckých vzťahov v budúcnosti. 

#2 Chcú vás kontrolovať

V poriadku určite nie je ani to, keď vaši súrodenci nedokážu pochopiť, že ste dospelou osobou, a neustále sa vás vo všetkom snažia kontrolovať a riadiť. 

#3 Bojíte sa im povedať “nie”

Cítite pocit viny, keď im idete povedať “nie”? Alebo sa na to ani neodvážite a radšej robíte nejaké veci, ktoré vám nie sú po vôli? Nenechajte sa citovo vydierať…

pexels.com

#4 Manipulujú vami

Rodina by tu mala byť na to, aby vám pomohla a aby vás podporovala, nie aby sa vás snažila využívať tak, ako sa jej to práve hodí. 

#5 Vždy chcú mať pravdu

Nikto nemá pravdu VŽDY, niektorí ľudia si však radi (a často) myslia, že oni sú výnimkou. Nenechajte sa nimi znechutiť — a to ani keď ide o vašich súrodencov. 

#6 Intrigujú

Jedným z najhorších znamení je to, ak sa proti vám snažia “spriahnuť” s ďalšími súrodencami alebo s inými členmi rodiny. 

#7 Nehľadia na vaše city

Ak by ste sa im aj priznali s tým, že vás ich správanie zraňuje alebo hnevá, buď by vás vysmiali, alebo by to úplne ignorovali. 

pexels.com

#8 Neustále vás kritizujú

Svoje chyby dokonale prehliadajú, no na vás nájdu aj tú najmenšiu. Následne vám ju budú, samozrejme, veľmi radi pripomínať. 

#9 Kontaktujú vás, len keď niečo potrebujú

Ak už nebývate v jednej domácnosti, ste spolu v minimálnom kontakte, no zato úplne presne viete, čo to znamená, keď vám zavolajú alebo napíšu. Že niečo potrebujú. 

#10 Citovo vás vydierajú

A nakoniec, nútia vás myslieť si, že akýkoľvek problém vo vašom vzťahu vznikol výhradne vašou vinou. Nenechajte sa citovo vydierať a ak vás niekto ničí, pretrhnite s ním puto — bez ohľadu na to, či ide o vašu rodinu alebo nie. 

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov